Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2653Harruckern-Wenckheim-Almásy kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím 5700 Gyula, Kossuth Lajos u. 15.
GPS koordináta N 46.646600,E 21.284500
Régiół Dél-Alföld
Megye Békés

Internet:

http://www.gyulaikastely.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-02 - Látogatás dátuma: 2016-06-05 - Utolsó módosítás: 2018-02-02Gyula legfőbb vonzereje az egykori Almásy-kastély, melynek természetvédelmi ősparkjában a gyulai fürdő található ( 1985 óta gyógyfürdő).

A várkerti Almásy-kastélyt a Harruckernek kezdték építeni 1725 körül barokk stílusban, majd többször bővítették, de 1801-ben leégett. A Czigler Antal tervei szerinti újjáépítés már a Wenckheim-időkben zajlott. A copf stílusjegyekkel átszött manzárdtetös épület műemlék.

Mivel a kastély az Almásy család tulajdonába került (a wenckheim családtól) Wenckheim Frigyes és Wenckheim Krisztina vissza akarta vásárolni a Wenckheim családnak, de az Almásy család nem akarta eladni reális áron! Emiatt épült meg Szabadkígyóson a Wenckheim család -és akkor Magyarország- egyik legnagyobb és legimpozánsabb, valamint legmodernebb kastélya!

A kastély végső tulajdonosai az Almásyak voltak, innek ered a neve. A "sokat látott" épület számos esemény színtere volt, többek között itt "vendégeskedett" 1849-ben Damjanich János, Anrep tábornok foglyaként, miután a kastély udvarán fegyverezték le a Világosnál kapitulált honvédtiszteket.
Az 1850-es évektől a gyulai születésű Erkel Ferenc tartózkodott gyakran a kastélyban. A legenda szerint itt komponálta a Bánk bánt és a Brankovics c. operát. Ennek emlékét őrzi az egykori kastély parkban létesült Várfürdő területén a lombját vesztett mezei juhar, az Erkel-fa. 1861-ben pedig a szárnyait bontogató 17 éves Munkácsy rajzolgatott "festőinas"-ként a kastély földszintjén az ősök képeit restauráló Szamossy Elek festő mellett.

A kastély leendő komplex turisztikai hasznosításának fő elemei a korabeli főúri életforma bemutatását célzó múzeumi/látogatóközponti fejlesztés, rendezvényeknek otthont adó közösségi terek kialakítása, valamint a kastélypark revitalizációja. A kiállítás tematikája a kastélyban egykor élt főúri családok mindennapjainak, az őket kiszolgáló személyzet életének, és a kor szokásainak, életmódjának a bemutatása.

Az élményt számos eredeti és rekonstruált tárgyi emlék, ruházat, gyermekjátékok, fényjáték teszi még teljesebbé. A kastélyban okos telefonos/visual guide-os vezetés segíti a vendégeket a látottak elmélyítésében. Az épület egyes pontjain elhelyezett számoknál, pl. az ebédlőben, az egykori konyhában, vagy a grófnő szalonjában, számos odaillő információ, hiteles történet, anekdota és legenda hallgatható.

A modern technika vívmányainak segítségével a látogató a saját tempójában tájékozódhat az épület falai között zajló egykori életről, így például szó lesz a korabeli étkezési szokásokról, az ételekről, a birtokos család és a személyzet napirendjéről, a személyzet tagjainak feladatáról, az öltözködési szokásokról, a kastély egyes helyiségeinek funkcióiról, a korabeli fűtés- és világítástechnikáról és még számos érdekességről.

A kiállítás magával ragadó jellegét a hétköznapok egyszerű bemutatása adja, olyan időutazás, amelyben a látogató könnyen összefüggést, kapcsolatot talál a látottak és saját mindennapjai közt..

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *