Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2315Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 2000 Szentendre, Sztaravodai út
GPS koordináta N 47.692100,E 19.047026
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.skanzen.hu/

e-mail:

sznm@sznm.hu

Telefon:

26/502-500

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-04 - Látogatás dátuma: 2006-11-11 - Utolsó módosítás: 2016-05-14Szentendre nyugati részén, a Lajos-forráshoz és Dömör-kapuhoz vezető út mellett található 46 hektáros területen.

A szabadtéri múzeum létesítését Szentendrén már 1958-ban elhatározták. Ekkor még nem önálló múzeumként, hanem a Néprajzi Múzeum szervezeti egységeként. Az eredeti helyéről áttelepített objektumok felépítése 1968-ban kezdődött meg. A múzeumban felépítendő objektum részletes műszaki, néprajzi, berendezéseinek, kulturális foglalkozásainak és rendezvényeinek terve a bontások alapján készült el. A konzervált és restaurált tárgyak ez alapján kerültek végleges helyükre.

A múzeum önálló költségvetési szervként 1974-től müködik. Ez év május 31-én láthatta először a nagyközönség az első, még csak részlegesen elkészült tájegységet, a Felső-Tisza-vidéket.

Az 1998-as év végére kb. 40.000 db néprajzi tárgyat őríztek az épületekben és a raktárakban. 1981-től tudományos kutatóhely.

Napjainkban Magyarország települési, építkezési és gazgasági formáit 10 néprajzi tájegységben kb.400 építmény segitségével mutatja be. A szabadtéri múzeum Magyarország jellegzetes tájainak népi építészetét, a falusi és mezővárosi társadalom különböző rétegeinek és csoportjainak lakáskultúráját, életmódját mutatja be hagyományos településtípusok keretében nagyrészt eredeti épületekkel és tárgyakkal a 18. század végétől a 20. század közepéig.

Ezek a következők:

 • Észak Magyarország,

 • Északkelet Magyarország,

 • É-magyarországi mezővárosok,

 • Felső-Tisza-vidék,

 • Közép-Tisza-vidék,

 • Alföld,
 • Dél-Dunántúl,

 • Bakony-Balaton-vidék,

 • Kisalföld,

 • Nyugat-Magyarország.2008.04.04 - Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2,2 milliárd forint jut európai uniós és hazai forrásból a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum új beruházásaira - közölte Bajnai Gordon a Skanzen Örökség Program szerződésének aláírása alkalmából a szentendrei intézményben pénteken.

Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója elmondta: a több mint 2 milliárdos fejlesztés 4 beruházást foglal magába. Ezek közé tartozik - az eddigi 7 tájegység mellé - az Észak-magyarországi Falu felépítése, amely a Hernád és az Ipoly környéki, főként palóc terület hagyományos építkezését és életmódját mutatja majd be.

Új bejárati épületet is kialakítanak, amely a mezőhegyesi vasútállomás 1880-as állapota szerint épül fel, és egy 2,4 kilométer hosszú pályán futó Skanzen-vasút is megépül 5 állomással. A fejlesztés fontos eleme a már átadott Nyitott Muzeológiai Műhely, amely a muzeológusok munkájába enged betekintést a látogatóknak - tette hozzá a főigazgató.

A Skanzen Örökség Program célja a szabadtéri múzeum élő jellegének fejlesztése, az élményszerű ismeretterjesztés feltételeinek megteremtése. A most zajló beruházás eredményeként a jelenlegi évi 220 ezres látogató szám 2010-ig egyharmaddal emelkedhet - vélekedett a két tárcavezető.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu * Start *