Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2187Szent György Plébánia templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Mecseknádasd, Templom tér
GPS koordináta N 46.225453,E 18.465486
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.mecseknadasd.plebania.hu/templomok.htm

e-mail:

plebania@mecseknadasd.vnet.hu

Telefon:

72/463-173

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-06 - Látogatás dátuma: 2008-04-06 - Utolsó módosítás: 2018-03-17A község főterén, a Szentháromság téren áll a Szent György plébániatemplom. Az 1770-es években felszentelt barokk templom oltárképei valószínűleg Dorfmeister, esetleg Maulberts munkái.
A mecseknádasdi plébánia 18. századi újraszervezésekor, 1719-ben a hívek még a fölsőfaluban álló kisebb Szent István templomot használták plébániatemplomként. Az egyházközség egyik jelentős plébánosa, Nikolaus (Miklós) Pfeiffer idejében épült fel az új templom a falu birtokosának, Klimó György pécsi püspöknek a támogatásával, így a templom a titulusát a püspök védőszentjéről, Szent György vértanúról kapta.

A templom alapkőletétele és felszentelése között 10 év telt el (1760-1770). Barokk stílusban épült egyhajós, homlokzati tornyos templom. A szentély félköríves záródású, és három boltszakasza van. Tervezőjét nem ismerjük.
A templomban összesen négy oltár van, három barokk-kori, valamint a II. vatikáni zsinat után elhelyezett ún. "szembemiséző oltár". A három igen kvalitásos barokk oltárkép alkotója a neves bécsi festő, a kapucinus Johann Baumgartner volt. Sajnos a képek igen rossz állapotban vannak, hisz megfestésük óta nem lettek restaurálva. Belátható időn belül nem is lesznek, mivel ennek költsége akkora, hogy egy ilyen kis közösség azt nem tudja finanszírozni.

A templomban látható Skóciai Szent Margitnak, a skót nemzet védőszentjének ereklyéje, mely a skót katolikus egyház, jelesül G. J. Gray bíboros-érsek ajándéka. Az ereklye 1971-ben, dr. Cserháti József megyéspüspök kérésére került egyházmegyénkbe. Az eredeti, teljes ereklye megosztásra került, és a másik része a Pécs melletti Kozármisleny akkor épült, és Skóciai Szent Margitnak szentelt plébániatemplomába került.

Szentháromság szobor
A falu központjában, a plébániatemplom előtti tér - hivatalos nevén Templom tér(!) - alsó részén áll az 1909-ben elkészült, vasrácsos kerítéssel övezett nagy méretű, historizáló Szentháromság emlék, mely monumentális megjelenésével uralja a teret. Felállítását a pécsi illetőségű Prém Lujza - állítólag egy, a 19. sz. végén itt szolgált plébános rokonának - nagylelkű adománya tette lehetővé. Idősebbek úgy emlékeznek, hogy az ajándékozó egy egyházi karitatív intézményt akart a faluban létesíteni, amire nem kapott engedélyt, ezért a pécsi házának árából ez az emlék készült el.
Alkotója Kálmán Ede pécsi szobrász volt. Anyaga puha, de fagyálló osztrák kő. A rajta lévő mellékalakok részben árpádházi szentek: István király (elől nyugatra), nyulak-szigeti Margit (ekkor még nem volt Nádasdon Skóciai Szent Margitnak kultusza!) (hátul nyugatra) és Erzsébet (elől keletre), a 4. szobor pedig Szent György, a plébániatemplom védőszentje (hátul keletre).

A körmenetekkor a Szentháromságot megkerülve fordulunk vissza a templom felé, és szokásosan itt van felállítva az egyik úrnapi oltár is. A Szentháromságot, melyet az elmúlt majd száz év eléggé megviselt, többször fel kellett újítani. Először 1964-ben, majd pedig 1996-ban.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *