Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 6045Somssich-Matulay - Szász kúria – Szász Endre Emlékkiállítás

Kategória Múzeum , Kúria

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

A bemutató oldal PDF formátumban (album lapként) itt nézheto meg!

Cím Várda, Fő utca 97.
GPS koordináta N 46.456580,E 17.739150
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-03-22 - Látogatás dátuma: 2013-05-29 - Utolsó módosítás: 2016-05-29Forrás: http://varda.hu/hirlevel-sajto/kastelylatogatasra-hiv-vardai-szasz-kuria
„Özvegye és hagyatékának kezelője, Szászné Hajdú Katalin előzetes bejelentkezés alapján – belépődíj ellenében – fogadja az érdeklődőket
A festőóriás, Szász Endre halálának 8 éves évfordulója alkalmából a művészre emlékezve özvegye, Szászné Hajdú Katalin szeptember másodikára meghívta a várdai nyugdíjasokat a kastélylátogatásra. Ezzel régi vágya valósult meg az egykor a kúriában dolgozó, valamikor ott gyerekeskedő, vagy éppen ifjúságát ott töltő várdai nyugdíjasoknak, hiszen mai állapotában még nem láthatták a hajdani kultúrházat, az egykori színpad helyén visszaállított télikertet, az  egykori osztálytermet, ifjúsági klubot, a tanács régi épületét. Sokaknak a szülei is itt dolgoztak az egykori Somssich-Matolay kastélyban.
Szász Endre és felesége 1991-ben költözött be a kúriába, amelyet előtte három éven át újítottak fel.”


Forrás: http://www.sonline.hu/somogy/kultura/leonardoi-onarckep-a-tinilanyok-kedvence-seta-a-szasz-kuriaban-452368
Feltöltve: 2012. július 17. 07:37 Vas András
„A kinti trópusi forróság után kifejezetten kellemes a klíma: a hajdani Somssich-Matulay-, majd Szász-kúria falai dacolnak a hőséggel. Anno, amikor a festőóriás megvásárolta a várdai kastélyt, kevesen hitték, megmenti a patinás épületet, s valóban ígéreteihez hűen eredeti állapotában újítja fel, s még a kastély körüli parkba is életet lehel. A házat pedig már életében valóságos múzeumnak rendezte be, saját festményei, szőttesei, kerámiái, nyomatai mellett az antik iránti rajongásának megannyi megnyilvánulása kapott helyet a falak között.”
…..
„A műterem akár önálló kis múzeumként is megállná a helyét, porcelánok, faliszőnyegek, a festő állványa, rajta a megkeményedett, kikevert színekkel, az egyik polc pedig roskadozik a könyvektől. Omar Khajjám Rubáijátjából vagy fél tucat kiadást találunk, mindegyiket a művész illusztrálta, sőt, tulajdonképpen a nagy áttörés is részben a könyveknek köszönhető.Szász Endrét ugyanis 1950-ben koholt vádak – fegyverrejtegetés – alapján tíz év börtönre ítélték, s bár egy év múlva szabadult, ajánlatos volt neki valami politikailag semleges témát keresnie. Így egy ideig könyvillusztrátorként kereste kenyerét: több száz mű díszítése fűződik a nevéhez, s ezekkel a tollrajzokkal és rézkarcokkal vált széles körben ismertté. Ekkor alakította ki stílusteremtő vonalrajzait, s készítette sajátos, puha felületeket létrehozó, hidegtű technikával készült rézkarcait, s alakult ki egyedi művészeti stílusa, a jellegzetes Szász Endre kompozíció, elvont, erősen stilizált alakokkal, amelynek fő motívuma a művészi fantázia szülte, szemben álló, hosszú nyakú és vállú, keskeny arcú félalak.”


Köszönet a látogatási lehetőségért, egy különleges élményben lehetett részünk, amely során betekintést nyerhettünk a művész mindennapi életébe, sokrétű alkotó tevékenységébe, köszönöm szépen Szászné Hajdú Katalin-nak az élményekben gazdag vezetést.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *