Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3166Pécsvárad - Vár - Vármúzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Pécsvárad, Vár u. 45.
GPS koordináta N 46.160140,E 18.412250
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.pecsvaradivar.hu/

e-mail:

kolostorvar@gmail.com

Telefon:

+36 72 671 235

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-06 - Látogatás dátuma: 2008-06-14 - Utolsó módosítás: 2015-08-242015.03.01 - Örömteli hír
http://tiszatajonline.hu/?p=73841
"Megújult a pécsváradi vár: az Árpád-kori magyar művészet legkorábbi emlékeinek egyikét, egy ezeréves altemplomi freskót is őrző épületegyüttes tavasztól 21. századi szolgáltatásokkal várja a látogatóit."

A Szent István király által alapított bencés monostorra épült vár egyik legjelentősebb középkori emlékünk. Az épületegyüttest ma múzeumként használják.
Géza fejdelem egykori udvarházát adta az egyháznak 998-ban, és Asztrik apát "a Vashegyen (Mons Ferreus - Zengő) egy Szent Benedek atyáról elnevezett kolostort épített...". Szent István király halálának évéből származó forrás szerint ekkor, 1038-ban szentelték fel az apátságot, alapítólevelében 42 környékbeli falut rendelve szolgálatára. A sokszögű vár alakja a XIII. században alakult ki. A ma látható várfalakat a XVIII. században húzták fel a középkori kerítőfalra.

Szent István korából való a legrégibb, egységében megmaradt tér, az egykori monostorkápolna, mely a vár középkori felvonóhidas bejáratán keresztül közelíthető meg. A román stílusú, 1015-ben felszentelt kápolna egyhajós volt, mennyezete nyitott fedélszékes. Ma is láthatók ezer éves felmenő falai és szentélye, melynek boltozatát jobb oldalt egy 1157-ből származó, bizánci stílusú freskó díszíti. A szentélyt keretező oszlopokat, amelyek észak-itáliai, lombard hatást mutatnak, beépítették a kápolna középpillérébe. Erre statikai okokból volt szükség, mert az épület bővítésekor az emeleten újabb templomot emeltek, a megmaradt kápolna altemplomi szerepet kapott.

www.civertan.hu

A kapubejárót is magában foglaló épületen ma is kivehetőek a román kori udvarház lőrésablakai. A várudvart keretező épületek közül a jobboldali a XVIII. században épült. Jobbra látható a jellegzetes vártorony, ami az 1490-es években épült. (Ezen kívül több torony maradványait tárták fel és jelezték a kutatások.)

A várudvaron ma az apásági épületek és az újabb, valószínűleg az 1241-42-es tatárjárást követően épített gótikus stílusú csarnoktemplom romjai láthatók. Jól láthatók az északról (a várbejárat fala felől) csatlakozó kápolnák, illetve a másik oldalon a monostor feltárt alapfalai: megtalálták kerengőjét, udvarát a csorgóval, refektóriumát, a konyhát a kemencével. Ezen épületek és a kerítőfal között helyezkedtek el a kiszolgáló gazdasági épületek.<

A templom kettősnek látszó szentélye, és a kettő járószintjének különböző magassága azt mutatja, hogy a csarnoktemplom alatt egy korábbi szentély is fellelhető - egyes kutatók szerint a Szent István alapítólevelében említett második kápolnáé.

A vár épületeiben vármúzeum működik, amelyben vártörténeti illetve képzőművészeti tárlatok láthatók.

A város nevezetessége a vár, amit Pécsvárad önkormányzata hosszú csatározások után 1996-ban saját kezelésbe vett és a romkert a román, gótikus és reneszánsz monostor emlékeit őrzi.

A Szent István király által alapított bencés monostorra épült vár és a kápolna mellett vártörténeti, régészeti kiállítás idézi fel a hely múltját. Képzőművészeti kiállításoknak is otthona az épületegyüttes.

A vármúzeumban térkép mutatja be hazánk legrégibb nagybirtokát, a maketten és rajzokon azt is szemügyre vehetjük, hogyan alakult az épületegyüttes. Láthatjuk a monostor feltárása során előkerült X. századi faragványokat, pl. az apátfejet ábrázoló oszlopfőt.

A magyar gótika épületszobrászatának legszebb korszakát idézik a faragott kövek, bemutatnak néhány reneszánsz ajtó- vagy erkélytöredéket és szép címeres köveket. Padlókerámiák, továbbá spanyol és olasz asztali edények, a budai leletekre emlékeztető figurás kályhacsempék következnek, majd a talán legszebb töredék, amely bizantikus stílusban ábrázolja Máriát a gyermek Jézussal.

A Vármúzeumban képzőművészeti kiállítások is láthatók. Itt található Kígyós Sándor (1943-1984) szobrászművész emlékkiállítása a szobrász a nagyharsányi szoborparkot megálmodó baranyai művészek közé tartozott, alkotásai a modern szobrászat, a nemes anyagok egyedi megformálásának világába vezetik az érdeklődőt. A művész Pécsváradon kezdte és fejezte be pályáját.
László Károly bázeli műgyűjtő Bali-szigeti egzotikus szoborgyűjteményét is itt mutatják be - a műgyűjtő ezzel az adománnyal fejezte ki pécsváradi kötődését.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *