Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2845

Peles kastély (Románia - királyi kastély)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Sinaia, Pelesului Str. 2.
GPS koordináta N 45.359993,E 25.540441 - nem pontos!
Régió
Megye

Internet

http://www.peles.ro/

e-mail

museum@peles.ro

Telefon

0244 310 918

Megjegyzés

Nyitva keddtől-vasárnapig 9-17 óra között, magyar nyelvű idegenvezetés is van (45 perc).
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2008-04-11 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2015-02-10A képek forrása: www.kepguru.hu
A Peles völgyi kastély, a román királyok nyári rezidenciája, I Carol (1866 – 1914) ) idején épült és mára a XIX századi Európa egyik fontos műemléke lett. A király által vásárolt területen a kastély mellett több más épület is építettek, így a Pelisor kastélyt, a testőrség házát, az Economatot, a Casa de Vânătoare Foişor, vadászházat, istálókat, az áramfejlesztő telepet és a Sipot villát. A vadászház épült fel leghamarabb, így a királyi házaspár a kastély elkészültéig (1883) itt lakott. A helyi áramfejlesztőnek köszönhetően a Peles volt Európa első tejes egészében árammal megvilágított kastélya.

Az 1900-as években a kastély újabb emeletet kapott, és a főtorony magasságát is megemelték. Befejezett állapotában területe 3200 nm, 160 szobája és több mint 30 fürdőszobája van. A 160 szoba Európa egyik értékes képtárának és egy 400 darabos XIV-XVII. századokból származó fegyvergyűjteményének adott otthont. A fafaragások és ólomüvegek szépsége méltán váltja ki a látogatók ámulatát.

A Fogadóterem 1901-ben Karel Liman tervei alapján készült. Az addigi belső udvart alakította át egy fafaragásokban bővelkedő, ólomüveggel fedett csodaszép teremmé. A fegyvertermek 1903-1906 között, míg az intarziákban bővelkedő tanácsterem 1914-ben készült el. A Florentina termet, vagy más nevén a Nagy Szalont az olasz ujjászületés jegyeiben rendezték be. A XIV. Lajos stílusban kialakított Színházteremben 60 hely és a királyi páholy található. A Császári lakosztály 1906-ban, Mária terézia stílusban Ferenc József császár látogatására készült.

A király távozását követően, 1947-ben a kastélyt megnyitották, majd a kommunizmus utolsó éveiben lezárták a nagyközönség előtt. Ma a vadászház kivételével, amely jelenleg elnöki rezidencia, az egész komplexum látogatható. Az Economat és a hajdani testőrségi székhelyében szállodát, míg a többi épületekben villákat alakítottak ki.

Az Economat és a Testőrség háza
Az Econonomat (Szálloda Web lapja), eredetileg egy szerény kis ház volt, de hamarosan átépítették német stílusban 52 szobával, és ott szállásolták el az udvar főméltóságait és a királyi udvar alkalmazottait. Az Economat, akárcsak a többi kastély körüli épület is, jelenleg szállodaként működik. Szálloda lett a Corpul de gardă, vagyis a testőrség épületéből is (Szálloda Web lapja), amely annak idején a kastéllyal egyszerre épült, de 1908-1909 között a német újjászületés jegyében újjáépült. Itt lakott a királyi személyzet, valahányszor a király Sinaiara érkezett. 1890-től itt működött a telefonközpont is. Nem tudni mekkora kisérettel érkezett ide a király, de kb.100 főre lehet becsülni.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *