Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3986Hercegszántó nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Hercegszántó
GPS koordináta
Régiół Dél-Alföld
Megye Bács-Kiskun

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-19 - Látogatás dátuma: 2008-04-20 - Utolsó módosítás: 2018-04-11Ott jártunkkor éppen rendezvény volt a településen, az iskolában (udvar, tornaterem), Virágkiállítás és vásár.

A mai Hercegszántó helyén már Szent István idejében volt egy helység: Zantow néven, Szent István ezt a veszprémvölgyi apácáknak adományozta, az itt lévő kápolnával és 30 házzal együtt. Kálmán király 1108-ban ezt az adományt erősítette azzal, hogy a vásárjog joga az apátnőé.
Az adományozást Károly Róbert király 1308-ban megerősítette. Az okiratban említtetik, hogy a falu egész határa az apátnő birtoka, és hogy a vásárjog is, más jövedelmekkel együtt az apácákat illeti. Kitér a királyi levél arra is, hogy a határban őskori föld- és kőhalmok vannak, északon az Érhát, keleten a Bálvány nevű domb, déli részeken pedig egy erdő.

1323.-ban egy bátmonostori beiktatásnál szereplő első elismert név: Szántói Dömötör, 1405-ben Hercegh Péter birtoka volt Szekcsővel, Dávoddal / akkor még Dauth / Dus, és ténye nevű földesúrról nevezték el a községet, Hercegszántónak, nem pedig a főhercegi birtokról, mint a köztudatban él.

A török korban nevét Szántovára szlávosították el. Vidékén négy elpusztított község volt: Szecs, Kétház, Tdis és Mendi (Németi). Az akkori oklevelek: Alsó-Közép és első Szántóvát emlegetnek.

A római katolikus paplak 1715-ben, a templom 1752-ben épült. Villámcsapás következtében 1810-ben megrongálódott, öt év múlva állították helyre, a Görögkeleti 1900-ban, a Baptista a múlt század második felében épült.

A Szántova név úgy keletkezett (1773), hogy a magyar „Szántó” helynév a szerbhorvátban képzővel bővült. A község neve 1904-ben újra Hercegszántó lesz egy miniszteri rendeletre.

Hóduna (Debrina) a falutól nyugatra, 12 kilométerre található, hajdan Habsburg Albrecht uradalma volt. Budzsák szétszórt tanyavilágát az 1956-os nagy árvíz romba döntötte, az út mentén épült fel az új település.

A nagy malmot 1908-10 között Mojzes György építette.

Hercegszántó nevezetességei


Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *