Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2801Szent Kereszt Plébánia és templom (külső-Ferencváros)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 1098 Budapest, IX., Üllői út 145.
GPS koordináta N 47.471258,E 19.108689
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://www.szentkeresztplebania.hu/

e-mail:

info@szentkeresztplebania.hu

Telefon:

1/378-0356

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-25 - Látogatás dátuma: 2008-04-30 - Utolsó módosítás: 2018-02-19Forrás: Új Ember katolikus hetilap 2001.04.15 , LVII. évf. 15.-16. (2751.) - Cser István

A XX. század első harmadában, amikor a külvárosok, a külső kerületek még csaknem üresek voltak, az akkori városvezetés templomokat építtetett a nyomorúság mélységei fölé, a szegénytelepek grundjaira, Kőbányára, a Haller térre, a Lehel térre, a Béke térre, stb. "Gyerekek! Valahol szúrjátok le a keresztet, és kívánom, hogy ott fölvirágozzon az Isten országa a kereszt jegyében és nevében" - mondta az idősebbek szerint Csernoch János bíboros, hercegprímás a Mária Valéria-telepi templomépítés szervezőinek.

A keresztet az Üllői és Ecseri út sarkán szúrták le a földbe, s ha már így adódott, el is nevezték Szent Kereszt-templomnak.
A templom legbecsesebb ereklyéje az a Szentföldről származó cédrusfából készült kereszt, amelynek ereklyetartója a Golgota keresztjének szilánkját őrzi. Az ereklyetartó kereszt a Golgotát ábrázoló falfestmény alatt, faragott tölgyfából készült asztaloltáron, a XV. századi gótikus Szent Ilona szobor kezében látható, méltán jelenítve meg a templom titulusául szolgáló Szent Kereszt felmagasztalásának eseményét.<

A város tehetősebb polgárai nemcsak szakértelmükkel, hanem adományaikkal is támogatták az építkezést. Többek között Borszéki Truksz Jenő, a pénzügyminisztérium tisztségviselője és Szendy Károly polgármester is. A Fábián Gáspár tervei szerint és irányításával elkészült neoromán stílusú templomot 1930. szeptember 14-én szentelte fel Serédy Jusztinián bíboros, hercegprímás.

A főútvonalak találkozásánál magasodó istenháza hetven év alatt kívül-belül elvesztette vonzó szépségét. Nemcsak a háborús sérülések okoztak gondot, de az egyre forgalmasabb város szmogos levegőjének korma is belepte a falakat. Kerényi Lajos plébánossal az élen az egyházközség vezetői mintegy négy évvel ezelőtt elhatározták, hogy méltóvá varázsolják a templomot a Szent Kereszthez és az azon függőhöz. A hívek áldozatkészségével s a kerületi önkormányzat támogatásával megújult a szent épület. A fekete falak kivilágosodtak, a belső tér szebb, korszerűbb és meghittebb lett. Színes üvegablakokon tör át a fény a szentélybe, s megvilágítja a restaurált falfestmények egy részét - mindez a templom káplánjának, Szabó Zoltán festőművésznek köszönhető. Szeretnének egy urnatemetőt is létrehozni, toronyórát fölszereltetni, s a templom külső megvilágítását is megoldani, hogy a városba érkező utazó, s a városlakó az esti szürkület után is gyönyörködhessen az épület pompájában.

A felújítás megvalósult, toronyóra felkerült a toronyba, urnatemető ilétesűlt, szvilágítást is kapott, valóban szép látvány este kivilágítva.


Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *