Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2843Szent Kereszt Plébánia és templom (külső-Ferencváros)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 1098 Budapest, IX., Üllői út 145.
GPS koordináta N 47.471258,E 19.108689
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://www.szentkeresztplebania.hu/

e-mail:

info@szentkeresztplebania.hu

Telefon:

1/378-0356

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-25 - Látogatás dátuma: 2008-04-30 - Utolsó módosítás: 2018-02-19Forrás: Új Ember katolikus hetilap 2001.04.15 , LVII. évf. 15.-16. (2751.) - Cser István

A XX. század első harmadában, amikor a külvárosok, a külső kerületek még csaknem üresek voltak, az akkori városvezetés templomokat építtetett a nyomorúság mélységei fölé, a szegénytelepek grundjaira, Kőbányára, a Haller térre, a Lehel térre, a Béke térre, stb. "Gyerekek! Valahol szúrjátok le a keresztet, és kívánom, hogy ott fölvirágozzon az Isten országa a kereszt jegyében és nevében" - mondta az idősebbek szerint Csernoch János bíboros, hercegprímás a Mária Valéria-telepi templomépítés szervezőinek.

A keresztet az Üllői és Ecseri út sarkán szúrták le a földbe, s ha már így adódott, el is nevezték Szent Kereszt-templomnak.
A templom legbecsesebb ereklyéje az a Szentföldről származó cédrusfából készült kereszt, amelynek ereklyetartója a Golgota keresztjének szilánkját őrzi. Az ereklyetartó kereszt a Golgotát ábrázoló falfestmény alatt, faragott tölgyfából készült asztaloltáron, a XV. századi gótikus Szent Ilona szobor kezében látható, méltán jelenítve meg a templom titulusául szolgáló Szent Kereszt felmagasztalásának eseményét.<

A város tehetősebb polgárai nemcsak szakértelmükkel, hanem adományaikkal is támogatták az építkezést. Többek között Borszéki Truksz Jenő, a pénzügyminisztérium tisztségviselője és Szendy Károly polgármester is. A Fábián Gáspár tervei szerint és irányításával elkészült neoromán stílusú templomot 1930. szeptember 14-én szentelte fel Serédy Jusztinián bíboros, hercegprímás.

A főútvonalak találkozásánál magasodó istenháza hetven év alatt kívül-belül elvesztette vonzó szépségét. Nemcsak a háborús sérülések okoztak gondot, de az egyre forgalmasabb város szmogos levegőjének korma is belepte a falakat. Kerényi Lajos plébánossal az élen az egyházközség vezetői mintegy négy évvel ezelőtt elhatározták, hogy méltóvá varázsolják a templomot a Szent Kereszthez és az azon függőhöz. A hívek áldozatkészségével s a kerületi önkormányzat támogatásával megújult a szent épület. A fekete falak kivilágosodtak, a belső tér szebb, korszerűbb és meghittebb lett. Színes üvegablakokon tör át a fény a szentélybe, s megvilágítja a restaurált falfestmények egy részét - mindez a templom káplánjának, Szabó Zoltán festőművésznek köszönhető. Szeretnének egy urnatemetőt is létrehozni, toronyórát fölszereltetni, s a templom külső megvilágítását is megoldani, hogy a városba érkező utazó, s a városlakó az esti szürkület után is gyönyörködhessen az épület pompájában.

A felújítás megvalósult, toronyóra felkerült a toronyba, urnatemető ilétesűlt, szvilágítást is kapott, valóban szép látvány este kivilágítva.


Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *