Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3030Református templom XV.sz. - Sonkád

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 4954 Sonkád, Kossuth u. 2.
GPS koordináta N 48.051478,E 22.746141
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

e-mail:

Telefon:

44/377-171

Megjegyzés:

Látogatás egyeztetése: Lelkészi hivatal

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-04-27 - Látogatás dátuma: 2008-04-27 - Utolsó módosítás: 2016-02-25Egy-egy jól sikerült műemléki helyreállítás új életre kelti az épületet, s lehetőség szerint történeti és művészettörténeti összefüggésrendszerbe helyezi. Ez történt a Szatmár megyei Sonkád református templomának életében is: helyreállítását 1998-ban Europa Nostra-díjjal ismerték el.

A faluban a birtokos nemesek közül a nem túlságosan jómódú lekcsei Sulyok István az első, akiről tudjuk, hogy Sonkádon lakott (1579), ott volt nemesi kúriája, s akit minden bizonnyal az ottani, akkor már valószínűleg a reformátusok kezén lévő templomban temettek el, valamikor 1589 után.

A reformáció Bereg megyéből terjedt el a környéken, ezért Sonkád is a beregi egyházmegyéhez csatlakozott, s csak 1821-ben került át a szatmáriba. A sonkádi 1595-ben már a beregi egyházmegye egyik legnagyobb gyülekezete volt. A reformáció meggyökeresedésében a Csaholyiaknak is bőven jutott szerep. Például Csaholyi Ferencről Méliusz Juhász Péter úgy emlékezik meg 1568 táján, mint a református egyház nagy jótevőjéről. Nem is csoda, hiszen még a családi birtokokból is adott el neki porciókat – a Csaholyi-örökösök nem kis felháborodására.

A templomot még az 1734. évi és az 1736. évi vizitációs jegyzőkönyvekben is mint a tatárok által fölégetettet és elhagyottat említik. Amikor végre megkezdődött a helyreállítás, a kényszerűség miatt a gyakorta alkalmazott eljárásnak megfelelően először csak zsúppal tudták befedni az épületet.

A Szikszó János Antal nevével jelzett déli oldali faszerkezetű szélfogót a rajta lévő évszám szerint 1759-ben készítették. Valószínűleg ekkor készült el a templom fedélszéke is, amely a megmaradt és másodlagosan felhasznált szerkezetei szerint a környéken gyakori, középkori hagyományokat őrző formát mutatott. Az igen szép kazettás deszkamennyezetet 1766-ban készítették. (Rokon példái a gacsályi és a csengeri református templomban láthatók, valószínűleg mind a három ugyanannak a műhelynek a munkája.) Ugyanekkor egy 1766-os évszámmal jelzett nyugati karzat is készült.

A régi, fa harangtoronyról először 1770-ben hallunk, de már ebben az időben elkezdtek gyűjteni az új torony építésére. A szószék 1773-ban készült, 1784-ben pedig Szennyes László fancsikai (Ugocsa megyei) mester végzett zsindelyezési munkálatokat a templomon. Aztán 1793-ban harangöntetésre adakoztak. Abban az évben vettek egy 113 fontos harangot Lázár György harangöntőtől, ez azonban elhasadt. A korábbi karzat elemeinek felhasználásával 1795-ben készítették a ma is meglévő, L alaprajzú karzatot. Ugyanekkor átalakították a déli kapu előtti szélfogót is

A nyugati torony építésére a XIX. század elején került sor, ehhez kapcsolódva a gótikus nyugati kaput – szemöldök- és küszöbköveinek kiszedésével, szárkövei belső oldalának lefaragásával – kibővítették. A torony építésére Ránzenpergel szatmári mesterrel kötöttek szerződést 1803-ban. Az adakozások ellenére az építkezés lassan haladt. Még 1810-ben is azért panaszkodtak, hogy az urak semmi egyházi dologban nem vesznek részt, az új torony építésében sem segítenek, sőt némelyikük a papnak sem ad fizetést.

A toronysisak felirata szerint 1951-ben ismét tatarozták az épületet, 1977-ben pedig az Országos Műemléki Felügyelőség végzett felújítási munkálatokat a templomon. A legutóbbi, a közelmúltban (1997) befejezett restaurálás a templom minden részletére kiterjedt. A helyreállítás építész tervezője Oltai Péter volt (Állami Műemlékek Helyreállítási és Restaurálási Központja, ÁMRK), a mennyezetrestaurálást Kiss Margit (ÁMRK), a falfestés- és bútorrestaurálást Törő Rozália és Pázmándi Sándor, valamint G. Horváth Erzsébet (ÁMRK) végezték. A csapatmunkában társkutatóként részt vett Szekér György és Bujdosó Győző (Országos Műemlékvédelmi Hivatal, OMvH).

Forrás: Balázsik Tamás
(Országos Műemlékvédelmi Hivatal)

Vendéglátónk mesélte:
A mostani felújítást megelőzően már 10 éve a templom zárva volt, mert életveszélyessé vált. Egyik alkalommal beázott és a mennyezet egy része leomlott. A harangozó észrevette, hogy valami van a leomlott mennyezet felett, szólt a lelkésznek, aki felismerte, hogy a menyezett felett fa kazettás menyezet van. A Lelkész értesítette a Műemlékvédelemet, ezt követően kezdődött el a feltárás, és teljes helyreállítás.
A felújítást megelőzően a templom fehérre volt meszelve, a bútorzat barna, a karzat pedig kékes-sürke festékkel volt lekenve.
A feltáráskor derült ki, hogy fakazettás, festett mennyezet volt, a karzat is festett diszítésű volt. A feltárás és helyreállítás során az eredeti állapotra hozták a teljes templomot. A torony felújítása során a kereszt csillag gombjában az építéskor elhelyezték a kornak megfelelő érméket, tárgyakat, és egy írást, ez ma az alapkőnek felel meg. A helyreállításkor a gömbbe a mostani anyagok kerültek elhelyezésre az utókor számára.

Amikor a templom felújítása befejeződött, 1997 karácsonyán egy ünnepélyes mise került megrendezésre. A hívők amikor meglátták a "kipingált" templomot, visszafordultak, Ők bizony egy festett templomba be nem mennek, az Övék fehérre meszelt, barna pados templom volt. Hosszú idő kellett míg elfogadták és megszokták, hogy a mostani állapot az eredeti állapot, és nem a kivitelezők kénye-kedvére pingálták ki.

Ma már büszkék a hívek, hogy milyen híres templomjuk van.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *