Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3106

Görgey - Csáky kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 05302 Szepesgörgő, (Spišský Hrhov), Gen. Svobodu 36/36.
GPS koordináta N 48.999873,E 20.641313
Régió Kelet
Megye

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Fogyatékos iskola.
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-09-24 - Látogatás dátuma: 2013-09-12 - Utolsó módosítás: 2015-04-12Területén a leletek tanúsága szerint már az újkőkorban éltek emberek. A falu a 12. század első felében keletkezhetett, első írásos említése 1243-ból származik. IV. László 1278-ban a Görgey-család elődeként ismeretes Jordan comes fiainak adományozta évi egy aranyforint fejében.
1280-ban már két Görgő létezett. Az egyik Tótgörgő a Görgeyeké, amely örök-haszonbér szerinti kiváltságokat kapott. A másik a tatárjárás után németekkel betelepített Németgörgő. A 14. században már a falu egész határa a Görgeyeké volt és 1848-ig részben az övék is maradt. A család Jordan nevezetű leszármazottja I. Károly oldalán harcolt a rozgonyi csatában és ott életét veszítette. A király ezért 1312-ben elengedte a IV. László által megszabott haszonbér fizetésének kötelezettségét.  A 16. században emeletes kő udvarház épült itt, melyet Görgey Benedek 1583-ban megerősített. A reformáció idején Arnold de Gara gróf nemesi iskolát létesített itt, amely 1666-ban szűnt meg.  A 19. század második felében a Görgeyek maradék birtokát is a Csákyak vették meg akik szeszgyárat létesítettek itt.
Szent Simon és Júdás temploma a tatárjárás után épült fel kora gótikus stílusban. 1700 körül korabarokk stílusban építették át. Tornyát az 1708-as tűz után reneszánsz stílusban építették fel.
A ma álló kastélyt valószínűleg a régi felhasználásával építtették a Csákyak a 19. század elején. Körülötte 17 hektáros park található, az egyik legnagyobb park Szlovákiában.

Saját tapasztalat
A kastélyban zárt intézményként valamiféle gyerekotthon és iskola üzemel, minden zárva, a ki-belépők saját maguk nyitják és rögtön zárják a bejárati ajtókat. Az épület állapota pocsék, omladozó vakolat, hatalmas méretű parkban, melynek túlnyomó része erdő. A kastély park felüli homlokzata förtelmesen néz ki, ugyan a szökőkút üzemelt, de ez is le van pusztulva.
Nem messze a kastélytól van a település temploma, amely messziről felhívja magára a figyelmet a különleges tornyával, amely közelről már láthatóan pocsék állapotban van. A templom zárva, bejutási információ kiírva nincs.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *