Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3300Golop nevezetességei

Kategória Utazás , Kastély

Kép album megtekintése

Cím Golop
GPS koordináta N 48.239380,E 21.194176 - nem pontos!
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.golop.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-06-09 - Látogatás dátuma: 2018-01-28 - Utolsó módosítás: 2018-02-01A falu szélén találhatjuk Golopy Gáspár, akkori Abaúj vármegyei alispán által építetett kastélyt, melyet régi Vay kastélynak is szoktak nevezni. A Golopy család kihalásával az Ibrányi, majd a Vay család kezére kerül a kastély.

Golop Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti részén, a Zempléni-hegység nyugati előterében fekszik. A Szerencstől 12 km-re található település megközelítése a 3-as és 37-es számú főútról, illetve Szerencset Gönccel összekötő útról lehetséges. Vasúton a Szerencs Hidasnémeti vonalon érhetjük el.

Golop ősi idők óta lakott hely, a falu határában 3000 éves temetkezési helyet tártak fel. A leletek a Nemzeti Múzeumban tekinthetőek meg. Első írásos említése a 13. századból való. Az 1255-ben irt okiratban IV. Béla a Golopy család őseinek adja a falut. A 13. század második felében többször is cserélődnek a falu birtokosai. 1296-ban Kolop néven szerepel az okiratokban és Abaújvár tartozékának számít. A 15. században ismét sűrűn váltakoznak a falu birtokosai, egy ideig még a tokaji pálosok is Golop birtokosai között voltak. Ekkoriban a falu még két részből állt: Alsógolop Zemplén vármegyéhez tartozott, míg Felsőgolop Abaúj vármegyéhez.

A török időszak alatt teljesen elpusztult a település, a török csapatok felgyújtják, csak lassan népesül újra. A Golopy családot követően a Vay, Vécsey, Ibrányi és a Reviczky családok birtokolják a falut 18. század alatt. A kiegyezés után a falu fejlődése lelassul. 1909-ben eléri a vasútvonal, bekapcsolva a települést az ország vérkeringésébe.

A falu szélén találhatjuk Golopy Gáspár, akkori Abaúj vármegyei alispán által építetett kastélyt, melyet régi Vay kastélynak is szoktak nevezni. A Golopy család kihalásával az Ibrányi, majd a Vay család kezére kerül a kastély. A Vay család egészen 1945-ig használja a kastélyt. 1963-ban az épület leég, de csak részleges helyreállítás történt a tűzvész után. A 80-as években helytelen hasznosítás következtében tovább romlott a kastély állaga. A helyi önkormányzat jelenleg is befektetőt keres az épületre.

A téglalap alaprajzú háromszintes kastély az 1590-es évek környékén épült, reneszánsz stílusban. Az épület központi tömbjéhez a végeken saroktoronyszerű bővítmény csatlakozik. A két saroképítmény alsó szintjein védelmi berendezéseket, lőréseket tártak fel. A védelmi funkciókra utal a legkorábbi kapubejárat elhelyezése és kiképzése is.

A Vay család 1820 körül építtette fel új kastélyát. A klasszicista stílusban épült kastélyban jelenleg a település általános iskolája található. Az épület központi homlokzatát középrizalitos magasított oromzat tagolja. Az épület utcafronti homlokzata földszintes, míg udvar felöli homlokzata magasföldszintes építésű.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *