Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4107Felsőbüki Nagy (Szapáry) kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 9737 Bük, Gyár u. 39.
GPS koordináta N 47.388489,E 16.741913
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2007-04-19 - Látogatás dátuma: 2011-04-11 - Utolsó módosítás: 2016-06-03A Szapáry-kastélyegyüttest egy XVI. századi eredetű, megerősített udvarházból építtette át Felsőbüki Nagy István 1699-ben, kora barokk stílusban. Az épület parkja védett, belsejét pedig barokk remekek díszítik.A kastély romos állapotba került, a Danubius Hotel lánc tulajdonában van, 15 éve áll használaton kívül.

2006 - Őrzéséről gondoskodtak, nem látogatható.
A díszterem falfreskói még mindig csodálatosan szép állapotban vannak!


2011.04.12 - Kis kitérővel Bük útbaejtésével ránéztünk a kastélyra.
Láss csodát! Gyönyörűen felújítva, magas (átláthatatlan) kerítéssel körülvéve (idegen szemek ne lássanak be az udvarra se), kapun nagy tábla "Videókamerával megfigyelt terület".
A bejárati kiskapu mellett a kerítésben "Műemlék" tábla, mellette kaputelefon, megnyomtam, sokára egy női hang jelentkezett, érdeklődtem, hogy megtekinthető-e a kastély, válasz semmilyen formában nem!
Kérdésemre, hogy magán tulajdonba került?, válasz,"Nem, cég tulajdonában van", ennyi, itt megszakadt a további komunikáció.

Kár, hogy egy különleges Műemlék (Magyarország első Kastélyszállódája működött a falai között), Műemlék révén teljes mértékben elzárásra került! Sajnálatos!
Közterületről (utcáról) készítettem két képet, ezzel frissítettem a képalbumot.
A bejárati kaput jól meg lehet közelíteni, új bekötő utca került nyitásra a főútról (aszfaltos).

http://epiteszforum.hu/node/14593
A kastély és a hozzá tartozó uradalom 1901–ben került a Szapáry család tulajdonába, gróf Szapáry György feleségének hozományaként. Az uradalomat a család állattenyésztéséről és mezőgazdaságáról híres mintagazdasággá fejlesztette. A II. világháború utáni földreformot, majd az államosításokat követően a földek és a kastély termelőszövetkezeti használatba kerültek. A kastélyban lakásokat és általános iskolát alakítottak ki, a park ősfáit jórészt kivágták. 1956-ban fölmerült ugyan a méltóbb hasznosítás igénye, de ez a Sedlmayr János (VÁTI) által jegyzett felmérési dokumentáció elkészítésében ki is merült. 1966-ban az akkori Országos Műemléki Felügyelőség építészei (H.Vladár Ágnes és Voit Pál) programtervet készítettek, melynek alapján a VÁTI kastélyszálló tervezésére kapott megbízást (építésztervező: Sándy Péterné, művészettörténész: Tóth Melinda). A mintaszerű felújítási és restaurálási munkák végeztével, 1972-ben megnyílt - az országban elsőként - a kastélyszálló. A kastély földszintjén, emeletén és tetőterének beépítésével vendégszobákat alakítottak ki, a melléképületekbe konyhaüzem, étterem, kiszolgáló helyiségek és turistaszobák készültek, a parkot rendezték.

Az építéstörténeti leírás szerint a kastély legkorábbi része a 16. század végén földszintesként épült északi traktus. Az emeletes főtömeg a 17. században épült, az előcsarnokot és lépcsőházat magában foglaló déli rizalit építése 1696-os keltezésű. Későbbi, 19. századi periódushoz tartozik a kapurizalit kétoldali mellékrizalit-toldása, majd a század végére datálódik a nyugati, emeletes toldaléképületrész építése.

A 17. századi épületben kialakított szálloda 1994-ig működött, azt követően a kastély elhagyatva állt, kitéve az "idő vasfogának". 2007-ben vásárolta meg új tulajdonosa, aki családi otthonként kívánta hasznosítani.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *