Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2269

Drugeth - Andrássy - Csáky várkastély

Kategória Várkastély , Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 06601 Homonna, Humenné
GPS koordináta N 48.938683,E 21.907468
Régió Kelet
Megye

Internet

http://www.muzeumhumenne.sk/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2013-09-26 - Látogatás dátuma: 2013-09-12 - Utolsó módosítás: 2015-03-31A város mai arculata nagyon modern, a város ugyanis komoly károkat szenvedett a második világháború idején. A háború után a város arculata nagymértékben megváltozott.
A város egy szláv településből alakult ki, amelyet az írások először a 13. században említenek. A települést írásban először egy 1317-ből származó okirat említi. A település a középkorban egy kiterjedt földbirtok központja volt. Mivel a település a Magyarországot Lengyelországgal összekötő kereskedőút mentén feküdt, vásártartásra is sikerült jogot szereznie. A város a 17. és a 18. században kezdett gyorsabban fejlődni, ami a vásárok mellett a kereskedelem és a kézműipar fejlődésének volt köszönhető.
Homonna - modern iparváros jellege ellenére - szépen helyreállított központjával kellemesen meglepi a látogatókat. A központ leglátványosabb része az 1610-ben épített monumentális (eredetileg reneszánsz) kastély, a régi gótikus vár helyén. Néhány évszázadon keresztül Szlovákia egyik legnagyobb feudális uraságának székhelye volt.
Az itt álló Homonnay vár már 1449-ben véres csaták színhelye volt. Először a husziták foglalták el, majd Mátyás kiverte őket. Az eredeti várat 1619 és 41 között átépítették. Ekkor nyerte el várkastély jellegét. Szapolyai János is meghúzódott benne. Később a Drugeth család kezébe került, majd Thököly Imre birtokolta. A tulajdonos történetben a Csáky család, és a Wandermáth család is benne van, de az Andrássy család is. 1787-ben elbontották a bástyáit, így kastély jelleg erősödött. Stílusában reneszánsz, és barokk jegyeket hordoz a négyszögletes alaprajzú épület. A földszinten allegorikus freskók díszítik falait.
A kastélyban jelenleg a Vihorláti Múzeum található, amely kultúrtörténeti és természettudományi gyűjteménnyel rendelkezik. Említésre méltó, hogy a múzeum gyűjteménye szorosan kötődik a városhoz és a szűkebb régióhoz.
Az értékes műtárgyak mellett megtekinthető a magyar királyi galéria, egy kínai szalon, fegyvergyűjtemény, és egy Krisztus előtt a 2. századból származó pénzérmékből álló ritka kincs.

Saját tapasztalat
A kastély parkja rendezett, ápolt, szökőkutakkal díszített. A kastély homlokzata, bizony kívül-belül már felújításra szorul. A homlokzat lecsupaszítottnak tűnt. A kastélyban múzeum látható, amely csak vezetéssel látogatható, óránként, délben 2 óra ebédszünettel, 1 és 1/2 órát kellett volna várni a következő vezetésig, így kihagyva a belső, a szokásos módon az épület zárva, csak vezetés előtt nyitják ki, csöngetésre (hogy ez miért van így általánosságban, nem értem!).

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *