Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2803Református templom - XIII. század

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Csaroda, Kossuth L. u. 17.
GPS koordináta N 48.157950,E 22.458950
Régiół Észak-Alföld
Megye Szabolcs-Szatmár-Bereg

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-07-17 - Látogatás dátuma: 2008-07-07 - Utolsó módosítás: 2008-07-17A templom ajtajára ki van írva a telefonszám, melyet felhívva a bemutatást végző odajön és bemutatja a templomot.

Feketevíz jelentésű szláv eredetű neve 1299-ben bukkan fel. Birtokosa ez időben a Káta nemzetség volt, abből származott a későbbi Csarnavodainak nevezett család. Az 1334 – 35. évi pápai tizedjegyzék alapján papja négy garast fizetett évente. A templom mai ismereteink szerint a XIII. század harmadik negyedében épülhetett földesurának, a Káta nemzeteségbeli Ráfael fiának, Gábornak az idejében. A hajó északi falának és a diadalívnek a freskói ekkor, a diadalív és a szentély falfestményei a XIV. században készülhettek. A Csarnavodai család udvarháza a templom déli oldala közelében lévő dombon állhatott. A diadalív feletti felirat szerint Persenyi Gábor 1642-ben lemeszeltette a falképeket és virágdísszel festette be a templom belsejét.
www.civertan.hu

A templom a XVI. század közepétől re­formátus és a század végére anyaegyházzá lett. A katolikus összeírások 1696-ban és 1700-ban református templomként tartották nyilván.
Mennyi minden múlott még a XIX. században egy-egy lelkészen. Milyen „szerencse", hogy a gyülekezet szegény volt, s nem bontották szét a templomot bővítés vagy új templom építése végett, mint oly sok más helyen tették. Református templomaink sorában sértetlen eredetiségével az egyik legéke­sebb gyöngyszem maradt. - További munkálatokat végeztek 1939-ben, majd 1952-53-ban, és legutoljára 1971­75 között végezte el az OMF a teljes helyreállítást. A keletelt, négyszögletes szentélyű templom késő román kori. A zárt nyugati homlokzat fölé, annak síkjában emelkedik a gazdagon díszített, karcsú, homlokzati torony.

Az 1971-es kutatás szerint az egész templom kőalapozáson, téglából készült. Alacsony lábazat fut körül a templom falán, de megszakad az egykori sekrestye helyén. A nyugati homlokzat közepén egy kettősen lépcsőzött félköríves ablak nyffik. A tornyon az alul kettős, felül a hármas osztású ablakok mélyített tükörben helyezkednek el. A torony falazatán kiugró tornácos fa toronysisak áll, hegyesen a magasba szökkenve, zsindellyel fedve. A templom déli homlokzata igen változatos. Innen nézve érvényesül legjobban a szentély, a hajó és a torony egyre emelkedő ritmusa.

A szentélyt enyhén csúcsíves diadalív választja el a hajótól. A tekintélyes nagyságú díszítőfestés közepén felira­tot olvashatunk. A népi festő előzőleg 1641-ben kifestette az ófehértói katolikus templom északi felét, festése itt csak a falfelület felső részére korlátozódott. Az alsó részt 1642-ben bevakolhatták.

Az északi fal keleti részén szé­les sávval elválasztva három-három álló alak maradt meg igen jó állapotban. A bal oldaliban az első János evangé­lista, egymással szembefordulva Kozma és Daniján. Jobbra Péter és Pál, majd a keresztet tartó Mária alakja áll. A hímzett szélű tunikák fölé gazdag redővetésű köpenyek kerültek. Színeik: okkersárga, okkervörös és fekete. A festő az evangélista- és az orvosszentpár neveit a dicsfény fölé írta, ez utóbbi kettő egymás felé gömbölyű, ke­reszttel koronázott orvosságosüveget nyújt, kettőjük között a felszentelési kereszt látszik.

www.tothgeza.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *