Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1771LIMES - Késő Római Erőd

Kategória Műemlék

Kép album megtekintése

Cím Pilismarót, Kis-hegy
GPS koordináta N 47.782481,E 18.878417 - nem pontos!
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Komárom-Esztergom

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-08-27 - Látogatás dátuma: 2008-06-10 - Utolsó módosítás: 2014-07-31A római birodalom természetes határa a Duna volt. A III-IV. században ezt őrző római katonák táborának alapfalai ma is láthatók a Rákóczi út fölé magasodó Kis-hegyen.

Forrás: http://www.ripapannonica.hu/magyar/kulturalis.php?id=18
CASTRA AD HERCULEM - Pilismarót
A késői római erődöt egy ovális hegytetőn építették fel (Kis-hegy) a Dunától 2 kilométerrel délre a mai Pilismarót délkeleti részén.

Fröhlich Róbert azonosította a romokat Castra ad Herculem erődjével. Az Itinerarium Antonini szerint az erőd Cirpi-től 12, Solva-tól 9 római mérföldre feküdt. Fröhlich 1893-ban végzett terepbejárása során felmérte az erőd hozzávetőleges alaprajzát is. Finály Gábor 1906-ban végzett részleges feltárása során megtalálta az erőd keleti és déli falát tornyaikkal együtt, valamint az erőd belsejében további három épületet is sikerült azonosítania.

Az erőd szabálytalan alakú alaprajza a hegytető körvonalához igazodott. A castellum 340 m hosszúságban terült el a hegytetőn, szélessége a nyugati oldalon 130 méter, míg a keleti oldalon csak 31 m volt. Az 1,8 méter vastag falai még a tizenkilencedik század végén is közel 2-3 m magasságban álltak. A keleti fal építésével egyidejúleg két U alakú tornyot is emeltek az erőd építői. A déli oldalon talált hat félkör alakú torony a Valentinianus kori újjáépítés eredménye lehet.

Három épületet - egy horreumot és két kisebb alapterületű, északi oldalukon apszissal rendelkező épületet - is felfedeztek az erőd északi részében. A horreum 33x27 m alapterületű, falai 1,16 m szélesek voltak. Az épület belsejében négy sorban, soronként hat pillért helyeztek el. Közülük hármat az épület északkeleti sarkában egy fazekas égetőkemence építése miatt eltávolítottak. A későbbi újjáépítések során a raktárhoz közelebb eső apszisos (szentéllyel rendelkező) épületet három fallal kapcsolták össze ca raktár épületéhez.

Az erődöt Diocletianus uralkodása alatt, i.sz. 294-297 között építették. A Notitia Dignitatum szerint az erődben az equites Dalmatae és az auxilia Herculensia csapatai állomásoztak. Az előkerült érmék és bélyeges téglák szerint az erődöt a negyedik században Valentinianus alatt újjáépítették. A falu északnyugati területén találtak egy Marsnak szentelt oltár-követ is, melyet az equites Dalmatae katonái állítottak.

Az erődhöz tartozó temetőt attól északkeletre lévő löszhegyen találták meg a falu közelében. Jelenleg 70-80 sírt tártak már fel. A sírokban talált mellékletek alapján arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a temető egészen az ötödik század elejéig használatban volt, sőt , később a betelepülő avarok is ide temetkeztek. Néhány késői római sírt találtak még az erődtől keletre és nyugati irányban is.
(Forrás: The Roman army in Pannonia - Merczi Mónika)

2008.06.10-én a Polgármesteri Hivatal adott heylet az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság, Régészeti Műemlékhelyek Szakbizottság "A pilismaróti késői római erőd jelene és jövője" szakmai konferenciának.
A szakbizottság elnöke Dr. Visy Zsolt vezette a bizottsági konfrenciát.
Tájékoztatta a jelenlévőket arról, hogy a LIMES magyarországi szakaszát a Világörökség részeként 500 km hosszban, 200 helyszínnel nevezik, a pályázat összeállítása folyamatban van.
A konferencián bemutatásra kerültek a 2001-től folyó vizsgálatok eredményei, és a feltárás és helyreállítás lehetőségei, melyhez a pilismaróti önkormányzat is tevőlegesen szeretne hozzájárulni.
Benkovics László polgármester ismertette a település önkormányzatának idegenforgalmi fejlesztési terét, majd a megtekintésre került az erőd helyszíne, a polgármester úr bemutatta a Dunán tervezett vizi elképzeléseket a meghiusúlt Nagymaros-Pilismarót vízlépcső helyszínének felhasználásával.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *