Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3015Barlang lakás - Múzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 3417 Cserépfalu, Dobó István utca
GPS koordináta N 47.930860,E 20.560560 - nem pontos!
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.cserepfalu.hu/

e-mail:

Telefon:

49/423-806

Megjegyzés:

Olasz Tamás, előzetes telefonos egyeztetés ajánlott.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-08-29 - Látogatás dátuma: 2008-06-30 - Utolsó módosítás: 2015-03-31Cserépfalu a "Bükkalja Gyöngyszeme" ahol mintegy húsz összkomfortos három és négy napraforgós falusi szálláshely várja a kis falunkba látogató vendégeket.

A fejlécben megadott GPS koordinátán jó parkolási lehetőség található, a barlanglakás GPS koordinátái:
47.931341 , 20.559411

A 3-as útról lekanyarodva, vagy Eger felől érkezve is Bogácson át jutunk a településre. Vezet egy út a hegyeken át, Répáshutáról is.

A település története:
1196-ban említik először a települést, Cheryp néven. A 13. századtól kezdve az egri püspökség birtoka volt.

A falu lakossága egész történelme folyamán szőlő-, gyümölcstermesztéssel, mészégetéssel foglalkozott. Pincesorok veszik körül, melyekben a múltban nemcsak bort tároltak, hanem a II. világháború idején menedéket is nyújtottak a falu népének.

A Hór - völgye kapujában található Cserépfalu már évszázadok óta lakott település. A falu – 1248-ból származó első okleveles említése alapján – 1998-ban ünnepelte fennállásának 750. évfordulóját, jóllehet története a XII. század elejéig nyomon követhető.

Alapítója egy délvidéki származású birtokos, Crispinus (Csrepinus) lehetett, s a község nevét is tőle örökölte. A XIII. század elején már Katapán egri püspök tulajdona lett, akinek a halálával a birtok a püspökségre szállt. Az egri püspökség tulajdonosi jogát előbb II. András, majd IV. Béla, s végül 1326-ban Károly Róbert is megerősítette, jóllehet Nagy Lajostól (vagy Károly Róberttől) már királyi (királynéi) birtokként tartják számon. Árpád-kori templomáról 1332-ben kelt okiratban olvashatunk először.

A falu megtartó ereje a rendszerváltás után néhány évvel ismét növekedni kezdett. Ennek kézzelfogható jelei a nagy volumenű infrastrukturális fejlesztések (vezetékes víz, szennyvízcsatorna hálózat és gázvezeték kiépítése) és a vállalkozói kedv megélénkülése (pl.: falusi turizmusba számos család bekapcsolódott). Ennek nyomán nőtt a faluba költözők száma. Az üresen álló házak iránti kereslet megnövekedése azonban elsősorban a rekreációs célokat szolgáló „hétvégi házak” elszaporodásával hozható kapcsolatba.

A falu házainak jelentős része korábban barlanglakás volt, az udvarokat, a lakó- és gazdasági helyiségeket riolittufába vájták. Néhány jellegzetes tufába faragott portát a falu szélén ma is láthatunk. A cserépfalui fafaragók még a II. világháború előtt is híresek voltak.

A Berezd-tetőn álló kilátótól délre, a hegy oldalába faragták a Kisamerika néven emlegetett barlanglakásokat. Különös nevét a reformátusok ragasztották rá gúnyból, utalva arra, hogy amíg a falu gazdagabb lakói a világgazdasági válság idején Amerikába vándoroltak ki, addig a szegények csak Kisamerikáig jutottak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *