Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1757Víztorony és Kút Múzeum

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 5900 Orosháza, Tas utca eleje
GPS koordináta
Régiół Dél-Alföld
Megye Békés

Internet:

http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=219

e-mail:

Telefon:

68/417-707

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: Nagy Zsolt Imre - Felvitel dátuma: 2008-09-11 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2008-09-11Az anyag összeállításában társszerzőm volt: Nagy Zsolt Imre

Forrás: Kiss Horváth Sándor (http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=219)
Az 1980-as években a múzeumi szakmában dolgoztam. Abban az időben én hoztam létre Orosházán a helytörténeti csoportot, mely kisközösség tagjai alkotó emberekből állt, és sok hasznos dolgot végeztünk a városunk érdekében: többek között létrehoztuk az ország egyetlen kútmúzeumát.

Adva volt a város középén egy üzemen kívül helyezett, egyedi tervezésű, egyedi építésű, páratlanul szép víztorony, mellyel nem tudtak mit kezdeni. A közösségünk elkérte a városi tanácstól, hogy ipartörténeti műemléket csináljunk belőle. Miután a víztornyot megkaptuk, úgy döntött a kis közösség, hogy feldolgozzuk benne a kutak történetét és látogathatóvá tesszük a múzeumi közönség számára. Mindenki gyűjtött valamit, ki többet, ki kevesebbet. A múzeum berendezéséről én gondoskodtam.

Miután elkészültünk, meghívtunk a város vezetését, és bemutattuk nekik a kis múzeumunkat. Olyan sikert arattunk vele, hogy ott a helyszínen támogatást ajánlottak fel a továbbfejlesztéshez. Javasolták, hogy kerítsük be - ehhez adományoznak régi kovácsoltvas kerítéseket -, majd gyűjtsünk fémkutakat, és alakítsunk ki kútkertet a kerítésen belül. Ez is megtörtént, sőt füvesítettünk és díszcserjéket is ültettünk a kutak közé. 1983. május 5-én tartottuk a megnyitó ünnepséget.

Már három éve üzemelt a mi kis múzeumunk, amikor egy nap megjelent egy ismeretlen látogató, aki türelmesen végignézett mindent, majd fölfedte magát: mérnökmúzeológus és éppen ez a szakterülete. Felajánlotta, hogy elintézi nekünk, hogy hivatalosan múzeummá nyilvánítsák ezt a kis létesítményt. És elintézte!

1986. október 16-i dátummal kaptuk meg a működési engedélyt, amely szerint "Vízellátás-történeti Gyűjtemény" a nevünk, a szakgyűjtemények közé sorolnak minket, és szakmailag az esztergomi Magyar Vízügyi Múzeumnak vagyunk alárendelve. Javasolták egyben azt is, hogy használjuk csak nyugodtan továbbra is a ?Kútmúzeum? nevet, mert ez az egyetlen ilyen az országban.

Azóta egyre jobban odafigyelnek a kis múzeumunkra. Számtalan újságcikk jelent meg már róla, a rádióban is megemlítették nem egyszer, a televízióban pedig már huszonhétszer mutatták be a legkülönbözőbb műsorban. Jelenleg folyamatban van az épület műemlékké nyilvánítása is. Fenntartását a helyi Csatorna- és Vízmű Üzemmérnökség vállalta magára, jómagam pedig közben nyugdijas lettem, és életem végéig elvállaltam a kezelését és gondozását ennek az érdekes kis múzeumnak, melyet megszületése óta "az ország legkisebb múzeumának" is becéznek.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *