Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2281

De La Motte Palota

Kategória Palota

Kép album megtekintése

Cím 1014 Budapest, Dísz tér 15.
GPS koordináta N 47.499150,E 19.035884
Régió Pest
Megye Budapest

Internet

http://www.forsterkozpont.hu/hirek/kitarja-kapujat-a-patikus-haza/565

e-mail

Telefon

1/ 202-6288

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-09-12 - Látogatás dátuma: 2008-09-20 - Utolsó módosítás: 2015-11-08A budai várban, a Dísz téren található a középkori alapokon álló De la Motte palota, amelynek emeleti egymásba nyíló szobasorának falain csodálatos, 1760-1790-ből származó barokk-rokokó és koraklasszicista díszítőfestés tekinthető meg.

Az épület két középkori ház egyesítésébol és újjáépítésébol jött létre Buda töröktől való visszafoglalása után. Az egyik ház az ostromban teljesen rommá lett, a másiknak néhány fala, boltozata és egy pincéje megmaradt. Az újjáépítés - azaz a mai Dísz téri szárny korabarokk kiépítése - a XVIII. század elején történhetett, amikor Schulz János és felesége volt a tulajdonos.

Az épület 1948-ban történt gyors helyreállítása után elsoként 1953-ban a barokk homlokzatot állították helyre az utcakép javítására, Boros László tervei szerint. Az épületet azonban továbbra is lakásként használták, míg végül 1962-ben megkezdodött a tatarozás, mely eredetileg a meglévo lakások helyreállítását és korszerusítését célozta.

A födémcsere megkezdése elott a lakások kutató-sávjában elobukkantak a falfestések, majd a szobák falairól a mintegy 14-15 festés réteg eltávolítása után a térre nézo emeleti szobákban eredeti XVIII. századi, mind színekben, mind figurális mintákban igen gazdag al secco technikával készült falfestések kerültek elo. A falfestés jelentoségét fokozza az a tény, hogy újkori falfestések közül a budai várban ez ideig csak copf jellegűek bukkantak elo, míg itt 1760 tájékáról származó barokk formát követo díszítofestést tártak fel, majd restauráltak. A képeken sem művészi szignó, sem évszám nem található, azoknak készítési idejét mégis 1760-ban határozhatjuk meg, egyrészt, mert formailag erre az idoszakra datálhatók, másrészt a szabadkézzel készült qualitásos festést csak igényesebb tulajdonos készíthette, ez pedig csak az akkori tulajdonos de la Motte báró, késobb gróf személyében valószínűsítheto. A helyreállítás 1963 tavaszán fejezodött be.

A falképek legutolsó tisztító restaurálását 1987-ben végezték el Rády Ferenc irányításával, aki a péceli kastély dísztermi freskóinak restaurálásán is dolgozott.

A 1992-ben alapított Műemlékek Állami Gondnoksága (mai Forster Központ) 1998-tól gyakorolja a De La Motte palota vagyonkezelői jogát. Mivel szándékunkban áll megvalósítani az 1963-as rekonstrukció célkituzéseit, vagyis a díszteremsort életmód-történeti bemutató és rendezvényi térsorrá alakítani, máris számos korabeli mutárggyal rendelkezünk, (bútor, csillár, stb.) és ezeket folyamatosan bovítjük. Megtörtént a barokk lépcsoház tönkrement lépcsokarának rekonstrukciója, a mellékhelyiségek korszerusítése. Megszülettek a tervek az emeleti helyiségek futésének átalakítására. A bemutató termek kialakítására 2000.-ben programterv készült.

A látogatók számára a "Patikus Háza" néven megnyitották a Palotát, miután a Hivatal kiköltözött a Palotából.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *