Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1826Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes

Kategória Műemlék

Kép album megtekintése

Cím 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4.
GPS koordináta N 47.191871,E 18.408258
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://www.hiemerhaz.hu/

e-mail:

szekesfehervar@tourinform.hu

Telefon:

22/537-261

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-09-12 - Látogatás dátuma: 2008-09-20 - Utolsó módosítás: 2018-04-15Székesfehérvár belvárosában található a város építészetileg egyik legértékesebb barokk-rokokó épületegyüttese, a Hiemer-Font-Caraffa ház. Az eltelt közel 300 év alatt többször átalakították, bővítették, minden építészeti kor hozzátette saját stíluselemeit. Három épület páratlan összeolvadásából jött létre Székesfehérvár talán leggyönyörűbb építészeti alkotása, a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes.

A több mint másfél évtizedes Csipkerózsika-álom után megnyílt épület első ütemében Európai Uniós információs központ, városi vendégház és kávéház kaptak helyet, itt a XIX. század 20-as éveiből származó stukkók és falképek kerültek elő. Az épületegyüttes második ütemének felújítása 2008. agusztus 31-én készült el. A gótikus eredetű épületszárnyban házasságkötő terem kapott helyet, amihez étterem csatlakozik.

Három épület páratlan összeolvadásából jött létre Székesfehérvár talán leggyönyörűbb építészeti alkotása, a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes. Az elmúlt három évben a Hiemer-ház kétharmada nyerte vissza évszázados szépségét, hajdani pompáját. A 2006-ban európai uniós forrásokból felújított első, Városház térre néző ütem után most Norvégia támogatásával valósulhatott meg a második, legtöbb műemléki kincset rejtő ütem rekonstrukciója.

A Hiemer-ház nemcsak műemléki értékeivel, hanem hasznos funkcióival is kívánja szolgálni a városi polgárok közösségét, és minden ide látogatót. Az barokk hangulatú házasságkötő- és rendezvényterem, a középkori pincében elhelyezett ifjúsági klub, a földszinti kiállító- és vendéglátó termek egyedülállóan gyönyörű és különleges helyszínt biztosítanak közösségi rendezvényekhez.

Az épület műemléki értékét középkori alapjai, az értékes freskók és a falakat kívül-belül díszítő stukkók adják. Ezenkívül történelmi öröksége is hozzájárul különös jelentőségéhez: Hiemer városbíró és Caraffa tábornok alakították ki az épületet, mely a 20. század elejétől egyre inkább közfunkcióknak adott otthont.

Az épület-tömb története
A Hiemer-Font-Caraffa épülettömbről először 1688-ban történt említés, miután Antonio Caraffa gróf osztrák lovassági tábornok visszafoglalta a várost a török csapatoktól, és a Széchényi Pál veszprémi püspök által újraszentelt városban sor került a – zömmel lerombolt állapotban lévő – épületek újraszentelésére. Ezt megelőzően nem áll rendelkezésünkre írásos emlék a ház történetéről, az mindenesetre régészeti kutatásokkal igazolt tény, hogy az épületnek középkori részei is vannak, amelyek még a XV. századból maradtak ránk.

Az épülettömb mai formája a XVIII. század második felében épült ki, az egymáshoz kapcsolódó szárnyak gyakorlatilag egy időben készültek el. A város emlékezetében mindhárom névadó család megmaradt: a katonaősökkel bíró Caraffáék nemesi címmel is rendelkeztek, a Font család kereskedelemmel foglalkozott, az eredetileg hentes és mészáros szakmát gyakorló harmadik família a XVIII. században Hiemer Mihály személyében főbírót is adott Székesfehérvárnak.

A három, gazdagon díszített épület már a XIX. században a város tulajdonába került, majd hosszú ideig belvárosi plébániaként működött. A második világháború után az épületegyüttes állami tulajdonba került, ám kezelője a városi tanács lett, amely számos közfeladat ellátásának helyszínéül jelölte ki a Hiemer-házat, emellett kialakítottak benne jó néhány tanácsi lakást is. Az épülettömb átfogó rekonstrukciója a múlt század második felében elmaradt, az egyre pusztuló ingatlanból sorra költöztették ki az intézményeket és a lakókat, 1988-ban pedig végleg lakat került a házra.

A Hiemer-ház felújítása
Az épület másfél évtizedig aludta „Csipkerózsika-álmát”. Az 1990-es kiürítést követően sor került a teljes körű kutatásra, mely rendkívüli eredményeket hozott: kiderült, hogy a ház páratlan középkori és barokk műemlékeket rejt. A szakemberek számára az is világossá vált, hogy a több mint 3000 négyzetméter alapterületű ház felújítását három ütemre érdemes bontani, figyelembe véve az épület adottságait.

I. ütem
Az I. ütem rekonstrukciója 2006-ban, az Európai Unió 600 millió forintos támogatásával készült el, a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjának keretében. A rehabilitációt követően is közfunkcióknak ad otthont a Hiemer-ház Városház tér felőli része: az I. ütemben rendezvény- és konferenciatermet, városi rezidenciát, kávézót, pinceborozót és önkormányzati irodákat alakítottak ki. A felújított épületrész 2008-ban elnyerte az ICOMOS műemlékvédelmi szervezet magyar bizottságának első díját, mint sikeresen, szakszerűen és gondosan megvalósított műemléki rehabilitáció.

II. ütem
A második ütem felújítására Székesfehérvár MJV Önkormányzata 2006-ban nyújtotta be a Norvég Finanszírozási Mechanizmus kiírására. A magyarországi és külföldi bírálati szakaszt követően a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Iroda 2007. július 16-án értesítette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül az Önkormányzatot a támogatás elnyeréséről.

Ennek értelmében Székesfehérvár MJV Önkormányzata 710 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a Hiemer-ház II. ütemének felújítására. A projekt teljes költségvetése 835 millió forint, mely tartalmazza a támogatási összegen felüli 15% önerőt is (125 millió forint). Az Önkormányzatnak ebből csak 75 millió forint önerőt kellett ténylegesen elkülönítenie, a fennmaradó 50 millió forintot az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium biztosította az ún. „Önerő Alapból”.


A Hiemer-ház II. ütemének felújítási projektje egy évig tartott (2007. szeptember 1 – 2008. augusztus 31.), ebből a kivitelezés kilenc hónapot ölelt fel (2007. szeptember – 2008. június). A magyaroszági, Norvég Alap támogatást nyert projektek közül elsőként került sikeresen végrehajtásra.

Az épülettömb III., befejező ütemét szintén EU-s forrásokból tervezi felújítani a város 2009-2010 folyamán.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *