Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1752Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes

Kategória Műemlék

Kép album megtekintése

Cím 8000 Székesfehérvár, Oskola u. 2-4.
GPS koordináta N 47.191871,E 18.408258
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://www.hiemerhaz.hu/

e-mail:

szekesfehervar@tourinform.hu

Telefon:

22/537-261

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-09-12 - Látogatás dátuma: 2008-09-20 - Utolsó módosítás: 2018-04-15Székesfehérvár belvárosában található a város építészetileg egyik legértékesebb barokk-rokokó épületegyüttese, a Hiemer-Font-Caraffa ház. Az eltelt közel 300 év alatt többször átalakították, bővítették, minden építészeti kor hozzátette saját stíluselemeit. Három épület páratlan összeolvadásából jött létre Székesfehérvár talán leggyönyörűbb építészeti alkotása, a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes.

A több mint másfél évtizedes Csipkerózsika-álom után megnyílt épület első ütemében Európai Uniós információs központ, városi vendégház és kávéház kaptak helyet, itt a XIX. század 20-as éveiből származó stukkók és falképek kerültek elő. Az épületegyüttes második ütemének felújítása 2008. agusztus 31-én készült el. A gótikus eredetű épületszárnyban házasságkötő terem kapott helyet, amihez étterem csatlakozik.

Három épület páratlan összeolvadásából jött létre Székesfehérvár talán leggyönyörűbb építészeti alkotása, a Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes. Az elmúlt három évben a Hiemer-ház kétharmada nyerte vissza évszázados szépségét, hajdani pompáját. A 2006-ban európai uniós forrásokból felújított első, Városház térre néző ütem után most Norvégia támogatásával valósulhatott meg a második, legtöbb műemléki kincset rejtő ütem rekonstrukciója.

A Hiemer-ház nemcsak műemléki értékeivel, hanem hasznos funkcióival is kívánja szolgálni a városi polgárok közösségét, és minden ide látogatót. Az barokk hangulatú házasságkötő- és rendezvényterem, a középkori pincében elhelyezett ifjúsági klub, a földszinti kiállító- és vendéglátó termek egyedülállóan gyönyörű és különleges helyszínt biztosítanak közösségi rendezvényekhez.

Az épület műemléki értékét középkori alapjai, az értékes freskók és a falakat kívül-belül díszítő stukkók adják. Ezenkívül történelmi öröksége is hozzájárul különös jelentőségéhez: Hiemer városbíró és Caraffa tábornok alakították ki az épületet, mely a 20. század elejétől egyre inkább közfunkcióknak adott otthont.

Az épület-tömb története
A Hiemer-Font-Caraffa épülettömbről először 1688-ban történt említés, miután Antonio Caraffa gróf osztrák lovassági tábornok visszafoglalta a várost a török csapatoktól, és a Széchényi Pál veszprémi püspök által újraszentelt városban sor került a – zömmel lerombolt állapotban lévő – épületek újraszentelésére. Ezt megelőzően nem áll rendelkezésünkre írásos emlék a ház történetéről, az mindenesetre régészeti kutatásokkal igazolt tény, hogy az épületnek középkori részei is vannak, amelyek még a XV. századból maradtak ránk.

Az épülettömb mai formája a XVIII. század második felében épült ki, az egymáshoz kapcsolódó szárnyak gyakorlatilag egy időben készültek el. A város emlékezetében mindhárom névadó család megmaradt: a katonaősökkel bíró Caraffáék nemesi címmel is rendelkeztek, a Font család kereskedelemmel foglalkozott, az eredetileg hentes és mészáros szakmát gyakorló harmadik família a XVIII. században Hiemer Mihály személyében főbírót is adott Székesfehérvárnak.

A három, gazdagon díszített épület már a XIX. században a város tulajdonába került, majd hosszú ideig belvárosi plébániaként működött. A második világháború után az épületegyüttes állami tulajdonba került, ám kezelője a városi tanács lett, amely számos közfeladat ellátásának helyszínéül jelölte ki a Hiemer-házat, emellett kialakítottak benne jó néhány tanácsi lakást is. Az épülettömb átfogó rekonstrukciója a múlt század második felében elmaradt, az egyre pusztuló ingatlanból sorra költöztették ki az intézményeket és a lakókat, 1988-ban pedig végleg lakat került a házra.

A Hiemer-ház felújítása
Az épület másfél évtizedig aludta „Csipkerózsika-álmát”. Az 1990-es kiürítést követően sor került a teljes körű kutatásra, mely rendkívüli eredményeket hozott: kiderült, hogy a ház páratlan középkori és barokk műemlékeket rejt. A szakemberek számára az is világossá vált, hogy a több mint 3000 négyzetméter alapterületű ház felújítását három ütemre érdemes bontani, figyelembe véve az épület adottságait.

I. ütem
Az I. ütem rekonstrukciója 2006-ban, az Európai Unió 600 millió forintos támogatásával készült el, a Nemzeti Fejlesztési Terv Regionális Operatív Programjának keretében. A rehabilitációt követően is közfunkcióknak ad otthont a Hiemer-ház Városház tér felőli része: az I. ütemben rendezvény- és konferenciatermet, városi rezidenciát, kávézót, pinceborozót és önkormányzati irodákat alakítottak ki. A felújított épületrész 2008-ban elnyerte az ICOMOS műemlékvédelmi szervezet magyar bizottságának első díját, mint sikeresen, szakszerűen és gondosan megvalósított műemléki rehabilitáció.

II. ütem
A második ütem felújítására Székesfehérvár MJV Önkormányzata 2006-ban nyújtotta be a Norvég Finanszírozási Mechanizmus kiírására. A magyarországi és külföldi bírálati szakaszt követően a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Iroda 2007. július 16-án értesítette a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül az Önkormányzatot a támogatás elnyeréséről.

Ennek értelmében Székesfehérvár MJV Önkormányzata 710 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a Hiemer-ház II. ütemének felújítására. A projekt teljes költségvetése 835 millió forint, mely tartalmazza a támogatási összegen felüli 15% önerőt is (125 millió forint). Az Önkormányzatnak ebből csak 75 millió forint önerőt kellett ténylegesen elkülönítenie, a fennmaradó 50 millió forintot az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium biztosította az ún. „Önerő Alapból”.


A Hiemer-ház II. ütemének felújítási projektje egy évig tartott (2007. szeptember 1 – 2008. augusztus 31.), ebből a kivitelezés kilenc hónapot ölelt fel (2007. szeptember – 2008. június). A magyaroszági, Norvég Alap támogatást nyert projektek közül elsőként került sikeresen végrehajtásra.

Az épülettömb III., befejező ütemét szintén EU-s forrásokból tervezi felújítani a város 2009-2010 folyamán.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *