Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3916Hejce nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Hejce
GPS koordináta
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hejce

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-09-19 - Látogatás dátuma: 2008-09-13 - Utolsó módosítás: 2008-09-19Hejce egyik legkorábbi településünk, már Szent István korában létezett, hiszen 1009-ben már állt az egri érsekség, mely kilenc falut kapott első királyunktól adományba, köztük Hejcét.
A 15. században husziták telepedtek meg a falu keleti részén, melyet utánuk ma is Csehországnak neveznek a helyiek. Ebben az időben Hejce már mezőváros.

A vallási villongások századaiban sűrűn váltakoztak az egyházi és világi birtokosok, míg gróf Eszterházy Károly egri püspök - a jó hejcei borok kedvelője - a XVIII. század végén a kassai szemináriumtól visszaszerezte a falut és pompás kastélyt épített benne.

Eszterházy - Püspöki kastély:
A copfstílusú püspöki nyaralókastélyt Eszterházy Károly egri püspök 1774-ben építtette. 1845-ben átalakították. Egykori kápolnájában Zirckler János barokk mennyezetképe látható 1781-ből. Kertje védett.

Fellner Jakab tervei szerint copf stílusú püspöki kastélyt építtetett a községben, ami 1805-ben átkerül a kassai püspökséghez és a püspök nyaralója lett. A kastély kétemeletes, U alaprajzú, egyszerű külsejű épület. Falsíkjait szintenkénti oszloppárkányok és ablakkeretelések tagolják. Az épülethez tartozó, beépített kastélykápolna Johann Zircler mennyezetképével jelentős értéket képvisel. Az épületben található copf cserépkályhák a kastély gyöngyszemeinek számítanak. Az 1841-ben átalakított palota 1950-ig apácák otthona volt, majd másfél éven keresztül hittudományi főiskola és szeminárium működött a kastélyban. Napjainkban szeretetotthonként, 40 férőhelyes, csak nőket befogadó intézményként funkcionál. A püspöki kastély kertje védett terület.

Hejce vonzerejéhez hozzátartoznak a régies típusú parasztházakkal szegélyezett utcák és a Szerencs-patak 200 éves barokk hídjai hivogatóak, mégha a kicsiny Szerencs patak medrében ma már csak ritkán csordogál víz, s akár száraz lábbal is átsétálhatunk a túlsó partra. Ezek a szépséges kő ívek éppúgy sugározzák a hidak lelkét, a kapcsolódás élményét, mint a tájat büszkén uraló társaik bárhol a világban.

Római katolikus templom:
A 15. században, késő gótikus stílusban épült római katolikus templom műemlék, melyhez a 18. században barokk illetve copf stílusú tornyot és homlokzatot, belül pedig kórusrészt építettek. Az erődtemplom körítofalai még ma is állnak. A templom késobarokk formáját az 1770-es években kapta.
A XVIII. században épített barokk-copf stílusú torony, homlokzat és belső kórusrész nem csökkenti a késő gótika épségben megmaradt alkotásának értékét, e falusi összehasonlításban remekműnek számító ékszer vonzerejét.
Sajnáljuk a gótikus ablakokat, melyeket félkörívesre nagyobbítottak, de így is élmény a szép hálóboltozatú hajó és a nagy szentély látványa. A hagyomány szerint a templomhajó alatt altemplom húzódik.
Képzeletünk meglódul, amikor megtudjuk, hogy a szentély alatt kripta van, ami nemcsak temetkezési helyül szolgált, hanem minden bizonnyal ide rejtették a templom és a falu kincseit a török portyázások idején.
A templom kegytárgyai védett műkincsek.


2003 óta minden évben itt tartja éves szerepjáték táborát a Sötét Szívek Erdeje Egyesület.

2006. január 19-én negyvenkét szlovák katona vesztette életét a közelben egy szörnyű repülőgép-szerencsétlenség következtében. A katasztrófának csak egyetlen túlélője volt. Egy év múlva a szlovák honvédelmi miniszter a mentési munkálatokban való önzetlen magatartásért kitüntetésben részesítette a zempléni falu összes lakosát. Az áldozatok emlékét a szerencsétlenség helyszínén emlékhely őrzi.

www.civertan.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *