Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2650Nagyboldogasszony Főplébánia templom -Kispest

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 1191 Budapest, XIX., Templom tér 21.
GPS koordináta
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://www.nagyboldogasszony.plebania.net/

e-mail:

Telefon:

1/282-9844

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-09-20 - Látogatás dátuma: 2008-09-20 - Utolsó módosítás: 2008-09-20Isten háza az emberek között.

Kispest önálló községgé 1871. június 11-én alakult. Ekkor még Soroksár filiája volt. 1877 szeptemberében épült az első templom, amely egy torony nélküli 12×8 m-es lakóház volt. A mai templomtorony helyén helyezkedett el.
1884-ben áldották meg ezt a templomot, amely hamarosan kicsinek bizonyult. 1883. augusztus 1-jén jött Kispestre az első plébános Ribényi Antal (1883-1910) személyében. Ő hozatta rendbe a kis templomot, amely nagyon elhagyatott állapotban volt. 1884-ben Karkisch György építésszel megépítteti a plébánia épületét, amely mai formáját Drexler Antal plébános idején nyeri el.
1884. január 30-án Rudolf trónörökös öngyilkos lett Mayerlingben. Ez adta a gondolatot Ribényinek, hogy az építendô új templom Rudolf fogadalmi templom legyen. A millenniumra szerette volna felépíteni, de ez nem sikerült. Néprajzi kiállítást rendezett a missziókból behozott tárgyakból a Nemzeti Múzeumban. Majd Wekerle Sándor pénzügyminisztert nyerte meg egy sorsjáték rendezésére a templom javára. 1903. június 7-én teszik le az alapkövet. Az új templom Hoffhauser Antal műépítész tervei szerint készült el. 1904. október 23-án szentelte fel a ceglédi esperes. Neogót stílusban épült támpillérekkel. Alapterülete: 58×l5 m. A torony 48 m magas.

1910. február 7-én halt meg Ribényi, a templomépítő plébános. A keresztelőkápolnában temették el, amely ma a Jézus Szíve terem. Kispest legrégibb keresztje, amely a régi templom mellett állott, ma a templom keleti oldalán van elhelyezve. Rajta a felirat: Berány Antal bíró, Ivits János törvénybíró 1873. október 20. Készíttette: Lillin Károly kőfaragó. A mai templom előterében van a régi templom keresztelőkútja, amely ma szenteltvíztartó, benne az évszám: 1887.

Horváth József ceglédi esperes végezte a templom felszentelését 1904. október 23-án. Ribényi Antalt halála után a templom kápolnájában helyezték végső nyugalomra.
1955. november 13.-án pápai engedéllyel a templomnak, Nagyboldogasszony lett a védőszentje. Búcsúja: augusztus 15.-én van.

Eredetileg tiroli faoltárok voltak a templomban. A főoltárt 1952-ben cserélték ki márványoltárra Árkai építész tervei alapján. A főoltár fölött a Szűzanya Szappanos Béla pap szobrászművész alkotása. A jobboldali mellékoltáron a magyar szentek: Szent Erzsébet, Szent István és Szent Margit láthatók. A baldalon pedig a Szentcsalád oltára van. A kórus alatt a Szent Rita szobor Jálics Ernő munkája.

Az orgona 1927-ben készült két manuálos Rieger orgonaként. 1995-2000 között lett felújítva. Varga László orgonaépítő mester készítette Hock Bertalan tervei alapján. Francia romantikus orgona lett.
1978 karácsonyán készült el az új liturgikus tér és a szembemiséző oltár, az ambókkal, meg a keresztelőkút, Bozó Gyula tervei alapján. 1981-84 között pedig újra kifestették a templomot.

A főbejárat fölötti két dombormű Benedek György Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása Jézus Krisztus Megtestesülésének 2000 éves, keresztény államiságunk 1000 éves jubileumának emlékére készült. Témája: Szent István hazánkat a Boldogasszony oltalmába ajánlja. Alatta az ajtó fölött pedig Mária látható a két életfával. A Szentkorona egyik hiányzó tűzzománc képének ábrázolása. A görög betűk: Mária méltóságának a rövidítései: Mária Istenanya. A világ királynéja és Mária a kegyelemmel teljes.

A templom két oldalbejárata fölött az Angyali Üdvözlet és a Fájdalmas Anya jelenete látható. A templom külső felújítása 2002.-ben készült el és 2002 karácsonyára díszkivilágítást kapott, amelyet a Lysis Fényrendszer RT. kivitelezett.

2007-ben a templomot akadálymentesítették.
A főplébánia képviselőtestülete Templomunk Centenáriuma Alapítvány néven közhasznú alapítványt hozott létre, támogatásával történt meg a templom külső felújítása és az orgona átalakiítása. A templom körüli teret az Önkormányzat újította fel.

Plébános: Hegedűs László pápai káplán, protonotárius, kanonok,
Diakónus: Kovács János
Káplán: Juhász Csaba
Anyakönyvek: 1883-tól őriz a főplébánia.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *