Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1539

Zirc - Arborétum

Kategória Arborétum

Kép album megtekintése

Cím 8420 Zirc, Damjanich u 9.
GPS koordináta N 47.261539,E 17.878140
Régió Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet

http://www.zirciarboretum.hu/

e-mail

Telefon

+36 88/414-569

Megjegyzés

Nyitva minden nap március 15-től november 15-ig
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-09-25 - Látogatás dátuma: 2012-10-05 - Utolsó módosítás: 2015-03-13Jelenleg már az Arborétum teljes, felújított területe látogatható, a Damjanich
utcai bejárat felől megközelítve.


Hazánk legmagasabban fekvő élőfa-gyűjteményét az 1182-ben Zircen letelepedett ciszterci rend hozta létre.
A Ciszterci Apátság műemléki környezetében angolkert stílusban létesült park Zirci Arborétum Természetvédelmi Terület
elnevezéssel 1951 óta országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt áll. Vagyonkezelője és természetvédelmi kezeléséért felel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság.

A „Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása” című, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet- és Energia Operatív Program (KEOP) keretében kiírt kétfordulós pályázat első fordulójában elnyert támogatásból 2009-ben elkészültek az arborétum felújításának részletes tervei, a szakértői vélemények, valamint megtörtént a felújításhoz szükséges engedélyek beszerzése is. A kétfordulós pályázat előkészítő szakasza után 2010-től a második szakasz - a megvalósítás - kivitelezési munkáira került sor. A műszaki, növényápolási és kertészeti munkák befejezése a 2012. évre tervezett.

A helyreállítás során az országos jelentőségű védett természeti területek közé tartozó Zirci Arborétum Természetvédelmi Terület 18 ha-os kertjében a növényanyag felújítása és kiegészítése mellett külön figyelmet kap az angolpark tájképi, történeti értékeinek megőrzése.

A 400 m-rel a tengerszint felett fekvő területen létesített arborétumban közel hatszáz fa- és cserjefaj szín- és formagazdagságát élvezheti az idelátogató, köztük az 1780-as telepítés idős faegyedeit. Az itt látható növényfajok fele a Bakonyban általánosan elterjedt, további 40 %-a a Cuha-völgyéből ismert. A betelepített hetven tűlevelű faj között találhatók Magyarország legidősebb simafenyő egyedei. Tavasszal különösen szép a patak két oldalán látható, ex-situ védett lágyszárú fajokból álló virágszőnyeg.

Az arborétumot a Cuha-patak szeli át, a bejáratnál egy kis tavat táplálva. Az itt úszkáló vadkacsákon kívül még sokféle madár röptét és hangját figyelhetjük meg az ösvényeken sétálva. Védett a növénykert kétéltű és denevérfaunája is, a mókusokon kívül időnként őzek is megjelennek.

Számos egyedi, különleges növényfajt rejt az Arborétum, melyek bemutatását lehetővé teszi hazánk legmagasabban fekvő gyűjteményes kertjének sajátos klímája. Az Arborétum jelenlegi növényanyaga és adottságai alapján alkalmas a bakonyi természetes fa- és cserjefajoknak és azok változatainak bemutatására.
Létesítés a kert északi és déli részén a természetes növényfajok felhasználásával és tudatos kiegészítésével történt, a középső harmadrészen számos örökzölddel és egzótával gazdagítva. Idővel kialakult a tó környékének festői képe, sziklakerti növényzettel és cserjék, lágyszárúak betelepítésével. Az Arborétumot átszelő Cuha-patak kő- és fahídjaival, a lépcsős vízeséssel, másutt természetes mederszakaszaival különlegesen szép látvány. Az Arborétumban műemléki védettségű filagória, kerti pavilon áll, egyedi szépséget mutat az északi bejárattól induló kétszáz éves kislevelű hársfasor. A parkban az ajánlott útvonalat követve megismerhető mintegy száz különleges faegyed, köztük a 170 éves jurányi hárs és a gumiszerű kéreggel büszkélkedő amúrmenti parásfa.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *