Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1726Szent György-kápolna romjai

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 8200 Veszprém, Vár u. 20.
GPS koordináta
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Veszprém

Internet:

e-mail:

Telefon:

88/426-088

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-10-02 - Látogatás dátuma: 2008-09-21 - Utolsó módosítás: 2008-10-02A vár legészakibb pontján áll Szent István és Gizella királyné szobra, Ispánki József 1938-as alkotása. Mellette a Pannon Egyetem épületei, majd jobbra a Gizella Királyné Múzeum, balra pedig a Szent György-kápolna romjai állnak. A legenda szerint ebben a 10. vagy 11. században épült kápolnában tette szüzességi fogadalmát Szent Imre herceg.

A középkori krónikák szerint a Szent-György-kápolnában tette szüzességi fogadalmát Szent Imre herceg. A román stílusú, X-XI. századi eredetű építményt a székesegyház mellett tárták fel.
A román kori, félköríves szentélyű körkápolna valószínűleg a XI. században épült. A XIII. században gótikus stílusban átalakították, ekkor nyerte nyolcszögletű alakját.
A kápolnát 1957-ben tárták fel. Az ásatások során ekkor találták meg Vetési Albert nagy reneszánsz püspök sírját. A kápolna előtt áll Szent Imre bronzszobra, Erdey Dezső alkotása. Az udvaron, szomszédos épület falán egy emléktábla - Kő Pál alkotása - Géza fejedelmet és Szent István ábrázolja.

A kápolna híres búcsújáróhely volt, I. Lajos király 1358-as oklevele szerint „… faragott kövekből nagyon szépen épült, és csodaszépen van kifestve.” 1401-ben Zsigmond király is részt vett a búcsún. A kápolna egyébként a káptalan tagjainak tanácskozóhelyéül is szolgált, falai mentén kőből faragott ülőpadok állottak. Vetési Albert veszprémi püspök a kápolnát felújíttatta, majd 1473-ban újra festette és egy vörös márvány gótikus oltárt állíttatott fel benne, amelynek töredékeit a későbbi ásatások felszínre hozták. Vetési Bécsben és olasz egyetemen tanult, nagyműveltségű férfi volt, aki pályafutását mint Hunyadi János titkára kezdte, később számos diplomáciai kiküldetésben vett részt. Mint Veszprém püspöke, a királyné kancellárja is volt. A püspököt ebben a kápolnában temették el 1486-ban. Sírját azonban a 18. században barbár módon feldúlták. Vörös márványból készült sírkövének darabjai – melyeket a 15-16. század fordulóján Ujhelyi János kanonok emeltetett – előkerültek ugyan, de belőlük csak részlegesen lehetett a díszes fedlapot rekonstruálni. A töredékes felirat mindkettőjüket megnevezi: „Albert, veszprémi püspök kiválóságával Mátyás királynak kedvelt embere. Ujhelyi János segesdi főesperes állíttatta jó emlékezetül érdemeiért jámbor lélekkel.”

A Szent György tiszteletére emelt kápolna falmaradványai, faragványtöredékei Veszprém műemlék-együttesének kiemelkedő értékű kincsei. A kápolna legkorábbi része több, mint ezer esztendős, azonban – amint az ásatás és a történelmi források alapján megállapították – szinte minden évszázadban átalakításokat végeztek rajta. A körkápolnát a tatárjárás (1241) előtti évtizedekben lebontották, helyére a székesegyház szentélyével megegyező tájolású, kerek szentélyű, és nyolcszögletes hajójú (oktogonális) kápolnát építettek. Ezt freskókkal díszítették, kívül-belül díszes faragványokkal ékesítették. A kápolna a 14. századig önálló épület volt, ekkor a székesegyház északi oldalához kápolnasort építettek, ezáltal a két épület szoros közelségbe került. Az 1400 körül a székesegyházat pusztító tűzvész a kápolnát is érinthette. Gótikus ajtókerete – művészettörténészek szerint – ebben az időben készülhetett.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *