Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3824Alcsútdoboz - Arborétum

Kategória Arborétum

Kép album megtekintése

Cím 8087 Alcsútdoboz, Kastély 4.
GPS koordináta N 47.422749,E 18.587720
Régiół Közép-Dunántúl
Megye Fejér

Internet:

http://www.alcsutiarboretum.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2019-02-28 - Utolsó módosítás: 2019-03-04A település déli részén elterülő arborétum a Csaplári-erdővel együtt természetvédelmi terület és madárvédelmi rezervátum.

Értékes az angolpark jellegű kert, melyet sétautak hálóznak be, és tisztások tagolnak. Varázslatosan szép látványt nyújt (nyújtana, ha nem lenne elhanyagolva) a völgyben elhelyezkedő tó, amelyet a területen átfolyó Vértesacsai- és Váli-víz táplál. A patakokon ma is ódon kerti hidak ívelnek át. Idegenvezetéshez előzetes egyeztetéssel lehetséges, bejelentkezés szükséges. Az arborétum kerekesszékkel is látogatható.

Mintegy 540 fajta fás növény, köztük a vérbükkök, kanadai nyárfák, japánakácok, lepényfák, fekete dió és juharok is virulnak itt. Értékes a hárs-, tölgy- és a gesztenyefajok gyűjteménye is. A különféle fenyőfajták között egész erdőnyit találni virginiai borókafenyőből, és megcsodálhatók az észak-amerikai lombhullató mocsári ciprusok. Egyedülállóan különleges a 24 törzset nevelő óriás tuja, a zuhatagos bükk, a héttörzsű török mogyoró.
A táj képét szomorúfűz, szil, kőris, gyertyán színesíti, csendjét pedig sokszólamú madárdal veri fel. Vadvirágok közül csak a hóvirágnak hat faja él itt. A parkból déli irányban, rövid sétával egy hársfasoron át elérhető a Csaplári-erdő, melynek legnagyobb fája az 1830-ban telepített libanoni cédrus. A botanikai ritkaságnak számító, hatalmas fa magassága 29 méter, törzskerülete 4 méter.

Az arborétum területén látható a Habsburg kastély megmaradt homlokzata, romos állapotban.

Sajnos azt tapasztaltuk, hogy az Arborétumot fenntartó nem sokat tud költeni a fenntartásra, elhanyagolt kert állapotot tapasztaltunk. A bejárat környékén még parkoló sincs kiépítve, így mindenki ott parkol ahol helyet talál, leginkább a szántóföld szélén. Vendéglátó hely nincs az Arborétum területén. A templom ugyan 1982-ben felújításra került (a rajta lévő tábla tanusága szerint), de az óta állagfenntartásra nem sokat költöttek. A templom belülről meg sem nézhető, pedig zárt területen van, megszervezhető lenne a látogathatósaga, de hát a nem akarás az erősebb.
A kastély megmaradt mellék épület sora közelében van egy pincesor, amely életveszélyes állapota miatt nem látogatható (senki nem ellenörzi), pedig vállalkozónak kiadva, akár alkalmas lehetne egy szinvonalas vendéglátó hely kialakításához is.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *