Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2874Magyar Nyelv Múzeuma

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 3988 Széphalom, Kazinczy u. 275.
GPS koordináta N 48.436447,E 21.621866
Régiół Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet:

http://www.nyelvmuz.hu

e-mail:

info@nyelvmuz.hu

Telefon:

47/521-263

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-10-26 - Látogatás dátuma: 2008-10-25 - Utolsó módosítás: 2014-05-08Széphalmon, Kazinczy Ferenc egykori gyümölcsöskertjének helyén 2008. április 23-án megnyílt A Magyar Nyelv Múzeuma. Az Európában egyedülálló intézmény modern és mégis tájba illő impozáns épületét Radványi György Ybl-díjas építész tervezte. A múzeum létesítésének gondolata Dr. Pásztor Emil nevéhez fűződik, aki az egri tanárképző főiskola tudós nyelvésze, a Kazinczy Ferenc Társaság tagja volt. A múzeumban három kiállítótér, könyvesház, szemináriumi terem kapott helyet, valamint egy előadóterem száz kényelmes zsöllyével, korszerű hang- és fénytechnikával, amely alkalmassá teszi hangversenyek, kulturális találkozók, irodalmi estek megrendezésére is. A magyar nyelv múltját, jelenét és reményteljes jövőjét bemutató állandó kiállítás 2009. október 23-ára készül el, korszerű hang- és látványelemeket is alkalmazva szemlélteti majd nyelvünk fejlődését, képet ad táji tagozódásáról, mai változatairól.

A Magyar Nyelv Múzeumát a Kazinczy Ferenc emlékpark veszi körül. A park Széphalom belterületén, a közút mellett található. A szépen gondozott emlékpark védett természeti érték. Területe 4,4 ha, 1976-ban az egészségvédelemre jelölte ki a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium. Az akkori adatok szerint tengerszint feletti magassága 110-120 m, talaja homokos, részben agyagos vályog. Az előforduló fafajok: gyertyán, akác, kőris, erdeifenyő. A faállomány két osztályba sorolható, az átlagos záródás 40%. A kert közepén ligetes, füves rész van, míg a keleti és déli szélén, több fafajból álló, vegyes korú és záródású állomány található.

2008. október 24-én, 25-én és 26-án Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumának parkolójában állt három napig a Nyugat-busz.
A Petőfi Irodalmi Múzeum a 100 éves a Nyugat című kiállításhoz kapcsolódva egy országjáró Nyugat-buszt indított. A „mozgó” kiállítás a korszakos jelentőségű folyóirat történetét és fontosabb alkotóit dokumentumok és fotók százaival mutatja be, de a szerzők hangfelvételek és archív filmfelvételek segítségével is megelevenednek. A Nyugat működésével kapcsolatos egyéb információkat (a Nyugat és a társművészetek kapcsolata, a Nyugat Könyvkiadó tevékenysége, budapesti és országos topográfia) érintőképernyős számítógépeken lehet majd olvasni, és internetkapcsolat is lesz a Petőfi Irodalmi Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár honlapjához.
Részletesebb információ

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *