Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1311

Szentháromság Templom - (Adorjánfalva)

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím Odranci
GPS koordináta N 46.588951,E 16.274250
Régió
Megye

Internet

http://www.odranci.si/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-11-09 - Látogatás dátuma: 2009-11-29 - Utolsó módosítás: 2018-02-12Forrás: http://klemand.freeweb.hu/katolikus/szloven.htm

A település Szentháromság kápolnája túl kicsi volt a hívek befogadására és nem volt alkalmas plébánialakás sem. Ezért Lojze Kozar tisztelendő először is felépítette a lakást, majd előkészített mindent az új templom építésére. Az akkori hatóság az építési anyagot elkobozta és faluház építésére használta fel, a plébánost pedig börtönbüntetésre ítélte. Az volt a vád ellene, hogy "lelki terrorral" kényszerítette ki a pénzadakozást. 1945-46-ban 75 napra a lendvai börtönbe csukták. Raboskodása idején a lendvai plébános, Zver István küldte be hozzá az élelmet. Innen kiszabadulva Belatincra került három hónapig káplánnak. Ezután mégis visszatérhetett Odranciba. Mivel az építőanyag már nem volt meg, ezért ideiglenesen egy nagy fa barakkot állított fel az istentiszteletek végzésére.

Odranci 1961-ben lelkészség lett, és első plébánosnak Lojze Kozar kapott kinevezést. Ekkor szorgalmas híveire támaszkodva hozzákezdett az új templom építéséhez. A templom kupolája a munkálatok közben beszakadt és nyolc munkás életét vesztette. (Szép síremlékkel emlékeztek meg róluk.) A tervezési, vagy építési hiba miatt Ő került börtönbe, és nem fejezhette be a templom építését sem. Ezt dolgozta fel később "A megsemmisíthetetlen remény" c. könyvében.

A templom a Szentháromság tiszteletére épült, monumentális hármas tornyával. A templomnak nagy orgonája van és a hatalmas templombelso alkalmas hangversenyek megtartására is.

Lojze Kozar tisztelendő, 1942. november 1-től 1945. május 1-ig volt körmendi káplán. A szlovén származású pap a II. világháború idején került a Szombathelyi Egyházmegyébe. Sokszor járt ki Horvátnádaljára misézni. Emlegetik azért is, mert nyelvtudásával nagy segítségükre volt a szovjet bevonulás alkalmával. Majd visszatért hazájába, ahol neves íróként tartják számon. 1999. április 29-én halt meg Odranciban és másnap temették ugyanott.
1936. július 5-én szentelték pappá. Odranciban zajlott le lelkipásztori tevékenységének legnagyobb ideje.

Lojze Kozár három évig (1942­1945) volt káplán Körmenden, s csak a háború után tért vissza Szlovéniába. Visszaemlékezéseiben szeretettel számol be körmendi éveiről: "A városban is, a filiákban is nagyon kedvesek és figyelmesek voltak az emberek hozzám. Szívesen jártam a kórházba, gyakran meglátogattam a betegeket. Ez nagy vigasztalást nyújtott nekem, különösen amikor erősen elfogott a honvágy."
A második világháború alatt Magyarországon, Hosszúperesztegen és Körmenden káplánkodott. A háború után öt hónapig Velika Polonán volt megbízott plébános.

Visszatérése után Odranciban telepedett le, Ezt a plébániát ő szervezte meg, plébános volt 1945. november 1-től 1991. augusztus 1-ig, nyugdíjazásáig. Nyugdíjazása után unokaöcsének továbbra is segített a lelkipásztori munkában, de nem feledkezett meg a szomszédos plébániákról sem, és rendszeresen segített az ottani plébánosoknak.

A templom melleti temetőben nyugszik Lojze Kozár szlovén lelkész-író, akinek mintegy kilenc népszerű könyve jelent meg. Egyik könyvének utolsó 15 oldaláért Nemzetközi Irodalmi Díjat vehetett át.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *