Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Bakonybél, bencések, béke. Szent Mauríciusz Monostor.Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2472Kődíd - 1854, egyik legrégebbi kődíd

Kategória Műemlék

Kép album megtekintése

www.civertan.hu - LÉGIFOTÓ

Cím Zalaszentgrót
GPS koordináta N 46.942733,E 17.071531
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet:

http://www.szentgrot.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=49

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2008-12-12 - Látogatás dátuma: 2008-12-09 - Utolsó módosítás: 2015-08-25Forrás: http://www.szentgrot.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=35&Itemid=49

Magyarország egyik legrégibb kőhídját 1854-ben építették. A hortobágyi hídhoz hasonlatos építmény négynyílásos, téglaboltozatos. Hossza 43 méter, szélessége 6,5 méter. 1975-ben, amikoris a közlekedést az újonnan megépített aszfaltos hídra terelték, úgy volt, lebontják a hidat. Ám az akkori lokálpatrióták, a műemlék megvédése végett egy igaz háborús történetet elevenítettek fel. A krónikákból ismert, hogy az 1945-ben felszabadítóként ünnepelt szovjetek Zalaszentgrót fontos ütközetét éppen a hídnál vívták a németekkel szemben. Az aláaknázott hidat mindenképpen meg kívánták védeni a szovjet csapatok, minek következtében a hídon elesett Haddam Hatamov. A lokálpatrióták tudták: ha a történetet – melynek igazolására még akkor élő szemtanúkat is sikerült felkutatni – leporolják, van esély a híd megmentésére. Így is lett, hiszen a pártállami időkben volt fogékonyság az effajta dolgokra. Az ünnepélyes ceremóniára – kvázi a híd keresztelőjére - még az egykori szovjet katona családja is hivatalos volt. Ezt követően egészen a rendszerváltásig a környéken Hatamov-hídként emlegették az építményt.

www.civertan.hu

Az 1990-es évek elejétől rohamosan romlott az állapota, és sokáig félő volt, nem lesz mit megmentenie a híd tulajdonosának, az államnak. A 2000-ben kezdődött felújítási munkálatok végül eredményre vezettek, hiszen Zalaszentgrót egyik legfőbb szimbólumát sikerült megmenteni az összeomlástól, s 2001-ben azt átadni képletesen a járókelőknek. Képletesen, hiszen átkelésre csak azt követően lesz alkalmas a híd, amennyiben megépül a fából tervezett folytatás. Ez köti majd össze ténylegesen az aranyodi partszakasszal, melyet – funkciót adva a hídnak – nem csak a gyalogosok, a kerékpárosok is használhatnának.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *