Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4036Hollókői vár

Kategória Vár , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 3176 Hollókő
GPS koordináta N 47.997664,E 19.582021
Régiół Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet:

http://www.hollokoivar.hu/

e-mail:

hollokoivar@vipmail.hu

Telefon:

Megjegyzés:

Polgár Péter: 06/30/597-8952

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-01-18 - Látogatás dátuma: 2011-06-05 - Utolsó módosítás: 2015-03-31Legkorábbi részeit, a környéket uraló Kacsics nemzetség tagjai emelték a 13. század második felében. A 14. század elején kitört anarchikus belháborúban kénytelenek voltak meghódolni Csák Máté tartományúr előtt, a továbbiakban őt szolgálták fegyverükkel.

1313-ban az országot lassan ismét egységes állammá formáló Anjou Károly király serege vette be, majd a győztes uralkodó kedvelt hívének, a szintén Kacsics nembeli Szécsényi Tamásnak adományozta. A következő évszázadokban az ő utódai birtokolták a hollókői váruradalmat.

A 15. század elején a vár (Szécsény, Salgó és Csővárral együtt) a huszitáké lett. Maga Giskra János a várban egyezkedett Hont és Nógrád megye küldötteivel.

A 1455-ban (fiú örökösök hiányában) Szécsényi László vejeinek, Guthi Országh Mihálynak és Losonczy Albertnek zálogosította el vagyonát, benne Hollókő várával. A 15. század végén és a 16. század elején, a Losonczyak és Guthi Országok jelentősen átalakíttatták a várat. Az ötszögletes lakótorony és palota együttesét kibővítették a külsővárral, ahol helyet kapott az istállók és raktárak sora.

Miután a török 1541-ben elfoglalta Buda várát, egyre nagyobb veszélybe kerültek a nógrádi várak is, melyeket a Habsburg hadvezetés beletagolt a királyi végvárrendszerbe. A vár falai között állomásozó helyőrség feladata volt megakadályozni a rablóportyáikra induló török lovascsapatok betörését a környező jobbágyfalvakba, de csekély létszámuk miatt ezt csak nehezen tudták végrehajtani.

A nógrádi várakat Ali budai pasa az 1552-es hadjáratában sorra elfoglalta. Közéjük tartozott Hollókő is, melynek védői a hatalmas sereg közeledtére ellenállást nem tanúsítva menekültek posztjukról. A várban később, egy 1556-os zsoldlista szerint Mohamed aga állomásozott huszonegy zsoldosával.

A királyi seregek 1593 őszén vették vissza ágyúlövés nélkül, ekkor a török csapat megfutamodott belőle. A katonai jelentőségét már elvesztett kicsiny végvárat 1663-tól húsz esztendeig ismét a törökök tartották hatalmukban. Később a Bécs városának felmentéséből hazafelé tartó Sobieski János lengyel király csapatai szabadították fel véglegesen a „pogányok” hatalma alól. A gazdátlan erődítményt 1711-ben több helyen is felrobbantotta a császári katonaság.

A következő évszázadokban az időjárás vasfoga – párosulva a lakossági bontásokkal – erősen megkoptatta falait. Pusztulásának csak az 1966-1969 közötti régészeti feltárás és helyreállítás vetett véget,.
Hosszú felújítási periódust követően 1996-ban nyitották meg a látogatók részére, így jelenleg a hollókői vár a környező vidék legépebb középkori vára.
A felújítás eredménye sokkal jobb mint amire számítottam, néhány fedett teremben kiállítási anyagot helyeztek el, tablók, ruházat, a vár feltárásáról, felújításáról készült képes tablók. Egy szegletben kápolna került kialakításra.

A várhoz közeli parkolóban lehet megállni (parkolási díj 600 Ft, melyben két 100-100 Ft bónusz is rejlik), a parkolóból 15 perc gyalogosan némi emelkedővel köves úton, vagy megvárni a kisbuszt, amely (max 13 személy), 550 Ft/személy) díj ellenében felvisz egészen a vár bejáratáig.
A váron kívűl, a bejárattól 30 méterre, egy kultúrált WC komplexum került kialakításra, a belső várban pedig a volt gazdasági épületben egy kis büffé-t üzemeltetnek. Ott jártunkkor, forró meleg rétest ehettünk, van még üdítők sokasága, kávé.


www.civertan.hu

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *