Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2737Csempeszházi Balogh – (Kondoray) – Béri Balogh – (Széchényi) – Rosty

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 9764 Csempeszkopács, Hunyadi János utca 22.
GPS koordináta N 47.155215,E 16.807212
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Vas

Internet:

http://www.museum.hu/m/Pungor_Zoltan_Muzeum/

e-mail:

Telefon:

+36 (94) 579-028

Megjegyzés:

Nyitva tartás: K-Szo 14-17, V: előzetes bejelentkezéssel

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2007-01-01 - Látogatás dátuma: 2018-07-14 - Utolsó módosítás: 2018-07-15A múzeumnak otthont adó Balogh-Sarlay, reneszánsz-barokk műemlék kiskastély a 16. század harmadik negyedében épült. Építtetője Csempeszházi Balogh Bertalan. A lepusztult épületet Béri Balogh Ádám - a később mártírhalált halt kuruc brigadéros - a 17. század végén átépíttette: a déli rész lebontása után, a lépcsőház beépítésével és a síkmennyezetes terek boltozásával lakhatóvá tette.

Az időközben zálogba adott kastély és birtok csak a 18. század legvégén, illetve a 19. század első harmadában került vissza Balogh Ádám leszármazottaihoz, majd házasság révén a Sarlay-család kezébe.

Pungor Zoltán Múzeum
A múzeum 10 éves szakszerű gyűjtőmunka eredményeként 1975-ben jött létre és költözött be a 16 századi kiskastély épületébe. A Csempeszkopácson és környékén (Vasszécseny, Nemeskolta, Meggyeskovácsi stb.) összegyűjtött néprajzi, hely- valamint ipartörténeti tárgyi anyag restaurálása és feldolgozása után az első állandó kiállítások 1976 szeptemberében nyíltak meg.

A múzeumként hasznosuló kiskastély 6 helyiségében, a folyosókon és a padlástér egy részében láthatók az állandó kiállítások. A látogatók képet kapnak a 19-20. századi falusi életmód (gazdálkodás, kisipar, iskolaügy, viselet- és bútorkultúra stb.) mikéntjéről.

A helytörténethez kapcsolódóan érdekes látnivaló Csempeszkopács ezeréves építészetét, szobrászatát bemutató állandó kiállítás, mely a millennium tiszteletére készült.

2006-ban elhunyt pedagógus, Pungor Zoltán, a falu életének egyik motorja volt. Nevéhez fűződik például a templom felújítása és a középkori vásárnap megrendezése. De neki köszönhetjük azt is, hogy a lebontásra ítélt egykori kastélymaradványban helytörténeti múzeumot hozott létre - mondta a 2007-évi emléktábla-avatáson Krenner Róbert polgármester, aki Pungor Zoltán pedagógusi, sport- és ünnepségszervezői tevékenységéről is megemlékezett. - Mindig is itt érezte magát legjobban, úgyhogy ezentúl a kastélyt Pungor Zoltán Múzeumnak hívjuk.
A Pungor Zoltán Múzeumban a pincétől a padlásig jelentős néprajzi anyag látható. Itt helyezték el dr. Ferencz Károly hagyatékát: ásvány- és kőzetgyűjteményét, Afrika-emlékeit, preparátumait.

Szent Mihály Templom
Magyar nyelvű idegenvezetés kérhető Pungor Zoltán múzeumvezetőtől.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *