Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2607Andrássy kastély - Múzeum

Kategória Kastély , Múzeum

Kép album megtekintése

Cím 049 21 Betlér, Betliar, Kastielska 6.
GPS koordináta N 48.706171,E 20.510391
Régiół Kelet
Megye

Internet:

http://www.gemer.sk/ciele/betliar/hu.html

e-mail:

betliar@snm.sk

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította : Egresi János , fényképezte: www.gemer.sk - Felvitel dátuma: 2009-03-29 - Látogatás dátuma: 2009-04-06 - Utolsó módosítás: 2015-02-09Kelet-Szlovákiában, Rozsnyótól (Roznava) északnyugatra a Sajó folyó völgyében áll négy saroktornyával a "mesés" kétemeletes betléri kastély (Kastiel Betliar) -egy romantikus építményekkel, műbarlanggal és vízeséssel ellátott csodálatos 70 hektár angolpark közepén elhelyezkedő reprezentatív vadászkastély.

Ugyanúgy érdekes annak belseje is a képtárral, zene- és vadász-szalonnal, könyvtárral, korabeli bútorokkal és egzotikus gyűjteményekkel. Rekonstrukciójáért EUROPA NOSTRA díjjal jutalmazták.

A reprezentatív építményt, melynek történelme szoros kapcsolatban áll az Andrássy nemzedékkel, a 15. századból származó Bebek család váracskája helyén, a sűrűn beerdősített Volovské vrchy hegyoldal alatt, a betléri patak völgyében építették. A váracska falainak egy részét felhasználták a gótikus kúria egyszintes reneszánsz-barokk épületté történő átalakításánál a 17. és a 18. században. A kastély 19. századvégi külseje kisebb módosításokkal mind a mai napig megmaradt.

A kastély az Andrássy család betléri ága szükségleteit elégítette ki. A második világháború után azt államosították, azonban eredeti berendezése megmaradt és a kastélyból lakáskultúra-bemutató múzeum keletkezett. A kastélyt gyönyörű angolpark veszi körül, amely a maga 81 ha kiterjedésével Szlovákia legnagyobb gondozott parkjai közé tartozik és jegyezve van a világ történelmi kertjeinek jegyzékében.

A kastély egyik legfigyelemreméltóbb része a központi könyvtár. A kastély könyvtárát 1790-ben Andrássy Leopold alapította és ebből az időből származik annak beltere is. Több, mint 20-ezer kötetet, főleg a 15.-19. századokból származó hittudományi, történelmi, földrajzi és filozófiai művet őriz, amelyek 15-féle különböző nyelven íródtak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *