Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1964Öböl XI. - Kopaszi gát, Lágymányosi öböl

Kategória Szabadidő , Utazás , Sport

Kép album megtekintése

Cím 1117 Budapest, XI., Kopaszi gát 5.
GPS koordináta N 47.466745,E 19.064455
Régiół Pest
Megye Budapest

Internet:

http://www.obol.hu/

e-mail:

info@obol.hu

Telefon:

1/203-4850

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-04-13 - Látogatás dátuma: 2009-04-11 - Utolsó módosítás: 2009-04-13Az Öblöt véletlenül fedeztem fel, fiamnak volt ott vitorlás versenye. Nagyon szépen rendezett és kialakított szabidő hasznos eltőltésére alkalmas parkosított terület. Kulturált WC-kkel, a gát közepén egy Eurókonfort gyermek játszótérrel, egy Cafe Ponyvaregény kévézó és éttrem, egy kiállítás Újbuda bemutatásával, és hatalmas ZÖLD park, ahol a füre lépni SZABAD! Vizisport, séta, napfény, szabad levegő!

A Kopaszi gát által határolt, Lágymányosi öblöt körülvevő, egyedülálló természeti adottságú, igényesen kialakított, Újbuda első, magántőke bevonásával létrehozott és a nagyközönség számára megnyitott modern parkja jelenleg 10 hektárnyi területen várja a pihenésre, aktív kikapcsolódási illetve sportolási lehetőségre vágyó látogatóit.

A Lágymányosi öböl és a Kopaszi gát története.
A Lágymányosi öböl története szervesen kapcsolódik a XI. kerület legfiatalabb városrészének Lágymányosnak a történetéhez. A területet az 1838-as árvíz után kezdték átalakítani árvízvédelmi, a folyószabályozást elősegítő céllal. Első változást a Gellért-hegytől délre húzódó töltéspart megépítése okozta, amellyel kihasították a tölcsérszerűen kiszélesedő Dunából a Lágymányosi tó öblét.

1870-ben épült meg az ún. Kopaszi párhuzammű, amelynek az összekötő vasúti híd alatt létesült medencéjét a kor követelményeinek megfelelő, az áruk ki és berakodására alkalmas, vágányzattal is ellátott téli kikötővé kívántak berendezni. Az újabb változtatást a területen az akkori nevén József Műegyetem megépítése okozta, amikor is az egyetem környékén mintegy 72 000 m2-nyi megfelelő területet a tó északi részéből töltötték fel.

Az öbölben a kikötő funkció mellett, jelentős szerepet kapott a sportolás is.

Előbb Lágymányosi tóként, majd öbölként is a városrész kedvelt strandoló, úszó, sporthorgász és evezős terepe volt az itt élőknek. Ez a szerep a II. világháborút követően is fennmaradt, majd az 1950-es évektől a nagyszabású beépítések során területe csökkent és az évtizedekig itt üzemelő vendéglátó, sportolást és kikapcsolódást szolgáló létesítmények állapota folyamatosan romlott.

Új lendületet akkor kapott a terület fejlesztése, amikor 2003-ban a kerület Önkormányzata és a környékbeli telkek tulajdonosa közös vállalkozást, az ÖBÖL XI. Kft.-t létrehozták, hogy végre gazdára és funkcióra találjon a terület.

Az Öböl XI. Kft. tulajdonában lévő fejlesztési terület meghaladja az 56 hektárt.
A parkban történő tartózkodás ideje alatt kérjük kedves látogatóinkat, hogy velünk együtt óvják az elmúlt években létrehozott értékes környezetet, az elkészült sétányokat, épületeket, zöldterületeket, melyek így a térség ékköveként hosszútávon szolgálhatják közös célunkat, a kulturált kikapcsolódást és a természettel való közvetlen kapcsolat fenntartását.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *