Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4224

Slunj város látnivalói

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Slunj
GPS koordináta N 45.120541,E 15.585295 - nem pontos!
Régió
Megye

Internet

http://www.slunj.hr/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-05-05 - Látogatás dátuma: 2009-04-26 - Utolsó módosítás: 2015-02-10Karlovactól (autópálya) 53 km-re délre, útban a Plitvicai tavak felé, a Korana folyó partján fekszik. A Kordun hegység szélén lévő települést először a 14.században említik írásos dokumentumok.

Ahol a Slunjca a Korana folyóba ömlik, a Frangepánok idejéből származó vár romjai láthatók. A vár helyreállítása most van folyamatban, megtartva a menthető részeket, körbeépítve új (hasonló) anyagokat alkalmazva. Jelenleg építési terület, így csak kívülről nézhető meg.

Slunj Horvátország szárazföldi régiójának északnyugati részén fekszik, s egyben a történelmi Kordun vidék gazdasági-kulturális központjának számít. Gyönyörű fekvésénél fogva több mint népszerű kirándulóhely - Slunj ugyanis a Sluncica folyócska és a helyenként szinte vadregényes Korana folyó torkolatánál épült.
A városka gazdag történelmi emléktárral büszkélkedhet, melynek fontos része a helység 14. századi várroma.

A város története:
A települést a 12. században említik először. Mellette állnak Szluin (Slunj) várának romjai. A várat a Szluini grófok építették, később a Frangepánok vára volt, először 1406-ban említik. 1561-ben a török sikertelenül ostromolta, később is több ostromot szenvedett, utoljára 1716-ban. A Slunjčica túloldalán a vár védelmében ferences kolostor is épült, melyet 1578-ban a török, miután a várat bevenni nem tudta a várossal együtt elpusztított. A város a 17. század végén épült újjá és ekkor kapta mai arculatát. A 18. – 19. században a Szluini határőrezred parancsnokságának székhelye volt. 1809 és 1813 között francia megszállás alatt állott. A rövid francia uralom a nyugati kultúrát is a városba hozta, ekkor épültek a város új útjai és hídjai. 1822-ben a várat birtokosai elhagyták, jelentősége megszűnt és rom lett.

A legfontosabb látnivalót mégis a számos kis vízesésre épült réges-régi vízimalmok kínálják, melyek korhűen helyreállított, mesekönyvek oldalaira emlékeztető együttesét a Rastoke városrészben csodálhatjuk meg. A faépítmények némelyike 3oo évesnél is régebbi, körülöttük pedig gondosan ápolt kertek húzódnak - kiváló fotóstéma, ezért Dalmáciába autózva feltétlenül iktassunk be Slunjban legalább egy rövidebb pihenőt.

További látványosság a folyó vízesései, felettük a molnár házak, de hangulatos vendéglő is rendelkezésre áll, az éhes, szomjas vándorok részére. A látványosság közvetlen közelében a folyó parton ingyenes autóparkolók sokasága áll rendelkezésre.
Az igazi turistaínyenceknek valószínűleg több nap is kell a környék felfedezéséhez, ahol az egyik legkeresettebb szabadidős lehetőség a csodálatos Korana folyón való raftingolás. A vadvízi kalandok után jól fog esni valamelyen finom, helybéli recptúra szerint készült vad- vagy halspecialitás!

Ráakadtunk egy kastély romnak hitt épületre, de mostanáig (2009.06.26.) információt nem tudtam beszerezni róla.
Kaptam egy levelet Szöllősi Szilviától:
"Közben sikerült kideríteni, mi ez. Bármennyire is jó lenne, de sajnos ez nem kastély, csak egy magtár volt Napóleon idejéből, mikor rövid ideig 1809. - 1813-ig ott tartózkodtak. Az ott tartózkodásuk nagy hatással volt a település fejlődésére, társadalmi és gazdasági életére. Ekkor épültek az új utak, hidak, többek között ez a gabonaraktárak is, melyek közül ennek az egynek láhatók a maraványai."

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *