Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4125Lazsnaki Kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 8808 Nagykanizsa (Palin városrész, Alkotmány utca 156.
GPS koordináta N 46.479733,E 16.986505
Régiół Nyugat-Dunántúl
Megye Zala

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Elhagyatva, senkinek nem kell.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-05-18 - Látogatás dátuma: 2009-05-17 - Utolsó módosítás: 2018-01-22A jelenleg is létező kastély területén korábban a szomszédos – már lebontott – vendégfogadó kiegészítő épülete és kertje volt.

A házat utóbb a zsandárok (az 1850-től létező csendőrséget a kiegyezésig így emlegette a köznyelv) használták kaszárnyaként. Szerepüket akkor a pandúrok (megyei csendbiztosok, perzekutorok) vették át.

Az épület eredetileg „vadászlak” (ez valószínűleg az erdész házát jelentette) volt. Az 1870-es évek elején a város 70 fő számára katonai laktanyának bérelte.

A kert mögött hajdan téglavető működött. A város létesítette, miután 1838-ban a város és az uradalom (maga is működtetett egy téglavetőt) közötti – a téglavetés jogáról folyó – per megegyezéssel zárult.
A Lazsnaki kastélyt éveken át hiába árulta az önkormányzat.

Forrás: http://www.securifocus.com/portal.php?pagename=hir_obs_reszlet&&i=7497
Évek óta csak pusztul a Nagykanizsa Palin nevű városrészében álló - a tizenkilencedik század végén egy flamand őrgróf megbízásából épített - önkormányzati tulajdonú kastély. Az épületből mára minden mozdítható tárgyat elvittek a tolvajok: az ajtókat, ablakokat is csak azért hagyták meg, mert olyan rossz állapotban vannak, hogy azokat ellopni sem érdemes. A műemléki védettség alatt álló, több mint nyolcszáz négyzetméteres épület háromhektáros ősparkjában is fosztogattak: még a csatornafedeleket is ellopták.

A 2000-ben hozott döntés óta üresen áll az épület. A szakértők szerint százmillió forint értékű kastélyért és parkért ugyanis eddig legfeljebb 60 millió forintot fizettek volna, ennyiért pedig nem adta oda az ingatlant a város.

Litter Nándor, Nagykanizsa polgármestere szerint hosszú távon akkor jár a legjobban a város, ha megvárják a megfelelő vevőt. Az épületet ugyanis nem akarják áron alul értékesíteni. Szeretnék, ha olyan befektető jelentkezne, aki felújítaná és hosszú távon hasznosítaná a kastélyt - tette hozzá Litter Nándor.

Saját tapasztalat:
Lepusztult állapotú épület, körbekerítve, nagykapu lánccal körbecsavarva, rajta lakat. Egy közeli céges épület őrzőjétől megtudtuk, hogy az épület évek óta üresen áll, amióta a gondozottakat kiköltöztették.
Az Önkormányzat tulajdonában van, érkékesíteni szertnék. Ez az információ teljesen összecseng a 2005-ben megjelent újságcikk tartalmával.

A parkot kezelik, legalább is friss kaszállás nyomai láthatók a kerítésen belül, a park 3 hektár területű, tele ősfákkal.
A kastély az M7 melletti parkban helyezkedik el, a fákkal körülvett épület várja, jobbsorsú jövőjét.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *