Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2781

Széchy - Batthyány - Szapáry - Széchenyi (Gradi) várkastély

Kategória Várkastély , Múzeum , Vár

Kép album megtekintése

Cím 9264 Felsőlendva (Grad), Grad 191.
GPS koordináta N 46.799604,E 16.096065
Régió
Megye

Internet

http://www.park-goricko.org/

e-mail

park.goricko@siol.net

Telefon

(031) 354 149

Megjegyzés

A Goricko Tájvédelmi Park Információs Központja
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-06-13 - Látogatás dátuma: 2009-06-14 - Utolsó módosítás: 2018-02-12Goričko Tájvédelmi körzet.
Goričko neve a szőlőhegytől ered. Így nevezik ugyanis a helybeliek azokat a dombokat, amelyek egykor a Pannon tenger mélyén alakultak ki és később a felszínre emelkedtek. A lágy alakzatú homokos vidékre az emberek az őskorban települtek le és ittmaradtak. Habár a nagy európai városok nem esnek távol, Goričkot elkerülte a fejlődés, és így megőrizte a második világháború előtti Közép-Európára jellemző arculatát. Amit még nemrégen elmaradottságnak neveztek, az ma előnynek bizonyul.
A mozaikszerű szőlőkertek, gyümölcsösök, rétek és számos kultúrnövénnyel bevetett mezők, amelyek harmonikusan egybefonódnak és kibővülnek a településekkel, falvakkal és magyányos parasztgazdaságokkal, egyszeri látványt és ilyen embereket rejtegetnek.
Ezen harmonikus kép csak úgy csalogatja a látogatókat, hogy tegyenek sétát a szőlők között, a patakok mellett, a réteken keresztül, a hegygerinceken és az erdőkben, és túrákra invitálja őket az enyhén lejtett dombokon. Az érdeklődőket régi malmok, szalmatetős otthonok, számos evangélikus és katolikus templom és a legnagyobb szlovén vár várják, amelynek annyi a szobája, mint az évnek a napja. Az itteni legmagasabb csúcs ugyan csak 418 tengerszínt feletti magasságon van, de szép a kilátás egészen az osztrák Burgenlandig - Natur Park Raab és a magyarországi Rábavidékig es Őrség - Őrségi Nemzeti Park - a hármashatár park területére, amely mindig is a kultúrák és a nemzetek találkozási pontja volt. Arról, hogy itt a hagyományos goričkoi ételek és a jó goričkoi bor mellett kellemesen lehet tölteni az időt, meggyőződhetnek mindazok, akik ide "feljönnek".


A Gradon (Felsőlendva) lévő vár Szlovéniában a legnagyobb várak egyike. Annyi szobája lett volna, amennyi nap van az évben. A várépület először 1208-ban van megemlítve, amikor gróf Kismartoni Miklós lakott itt.
A vár középkori tulajdonosai között szerepelnek az Amadék, őket követték a Széchyek. Ezek után több magyar család váltakozott, a két világháború között a vár Hartner Géza muraszombati földesúr tulajdonában volt. A vár az évszázadokon keresztül jellegzetes többszögű alakot kapott, románkori, későgótikus, reneszánsz és barokk jellegzetességeket láthatunk. A mai barokk-kori látszatát a 17. században kapta, ebből az időszakból származik a vár kápolnája is, a torony
pedig 1751-ben épült. A várban nagy pincék és börtöncellák vannak.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *