Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 788

Urunk menybemenetele - templom

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 9222 Bagonya, (Bogojina), Bogojina 108
GPS koordináta N 46.675190,E 16.277240
Régió Muravidék
Megye

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-06-22 - Látogatás dátuma: 2009-06-15 - Utolsó módosítás: 2018-02-12A faluhoz bárhonnan érkezünk, már messziről látjuk a jó irányt, az Urunk menybemenetele templom különleges tornyai vezetnek minket.
A teplomhoz érve, egy kis dombon látjuk a teplomot, járművel érkezve a plébánia udvarán parkolhatunk, majd gyalog felsétálunk a szépen ápolt virágos parkon keresztül a bejáratig. Magyarok részére tábla is jelzi, hogy nem illik a temlom bejáratáig behajtani! A templomot nyitva találjuk (nem úgy mint Magyarországon, ahol ez ritkaság számba megy).
Az eredeti 14.századból való román stílusban épület eredeti épületet, a szlovén építész, Joze Plecnic teljesen átformálta. Az eredeti kicsiny szentélyt meghagyva, erre ráépítve, Európa egyik legkülönlegesebb szakrális épületée jött létre.

A munkálatok közel harminc évig tartottak, miközben egy impozáns és máshol nem látható harangtornyot (aszimetrikus kistorony elhelyezéssel) és egy baldahinos oltárt kapott a templom. Az oltár a híres filóci kerámiával van diszítve. A bejárat felett magasodva Krisztus védő karjait tárja fölénk.


Bagonya (szlovénül: Bogojina) község Szlovéniában, a Muravidéken (Prekmurje), Muraszombattól északra, így egyben a város körzetéhez tartozik. Lakói vend nyelvjárást beszélnek. A község a történelmi Magyarország területén feküdt, közigazgatásilag Zala vármegyében. Írásos emlékek a faluról 1208-ból maradtak ránk, akkor latinul neve Bogin volt, így a vidék legrégebbi települései közé tartozik.

Forrás: http://www.panon.si/hu/bogojina.htm
Bogojina - a Gorickoi Dombság lábánál elterülő falu - a múltban szerény emberek otthona volt, akik többnyire az égre és az égi honra vetették tekintetüket. E település számos papot, énekest és szorgalmas embert adott a világnak. Amikor 1926-27-ben itt járt a neves építész Joze Plecnik, T. G. Masaryk barátja, átépítette a korábbi román-gót templomot és muravidéki nevezetességgé tette. Már messziről feltűnik a henger alakú harangtorony, mely fehéren nyúlik az ég felé, mint egy malom kéménye. Plecnik saját építész-iskolája, valamint bécsi és prágai tapasztalatai alapján a márványoszlopokat tölgyfamennyezettel zárta le és hazai fazekasok kerámiaedényeivel díszítette. Ideális együttélése ez az agyagnak, fának, kőnek. Három olyan anyag ez, mely a szorgalmas embernek mindig kéznél van, ezeket az ember a földből nyeri ugyanúgy, ahogy a muravidéki rétes hozzávalóit. Jože Plečnik alkotói életműve egy háromszög három csúcsa: Prága, Ljubljana és Bogojina.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *