Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1380

Mailloth kastély

Kategória Kastély


A kiválasztott helyrõl még nincs kép!

Cím Tállya, Rákóczi u. 22.
GPS koordináta
Régió Észak-Magyarország
Megye Borsod-Abaúj-Zemplém

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította : Személyes felkeresésre, fotozásra vár, a képek forrása az Internet - Felvitel dátuma: 2009-06-27 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2009-06-27A Mailloth-kastély 1720 körül épült barokk stílusban, de a XIX. század során többször átalakították.
A felújított épület jelenleg a Közép-Európai Művésztelelp állandó kiállításának és a Lavotta János-emlékszobának az otthona, illetve kedvelt konferenciahelyszín.

A Maillot-kastély a parkban beljebb van, hátsó homlokzata látszik az előbb említett bejárati kaputól. Főhomlokzata a Főtérrel közel párhuzamosan, a domboldalon lejjebb lévő utcára néz. Innen lehet bemenni a kastélyba és a parkba.

A kastélyban régebben valóban iskola volt, de most előtte felépítettek egy kétemeletes, jellegtelen iskolaépületet, amely részben eltakarja a főhomlokzatot. Érdemes bemenni, megnézni a korabarokk boltozatokat és belső tereket. Gyakran rendeznek itt kiállításokat.
A kastély előtti utca túloldalán, kis dombon a Maillot de La Treille bárók neoromán sírkápolnája. Most a restaurálás után, a kápolnában görögkatolikus templom működik. E mögött a szépen karbantartott temető van. A kastély és az udvarház közötti kert alatt vannak a híres Rákóczi-pincék. Ezért nem átgondolt az az állítás, hogy a Hillebrant tervdokumentáció a mintegy 1,5-2 km-el odébb lévő, földszintes Balogh kúriához készült.

A Hildebrandt terv kétszintes, előteraszos, kétkarú külső lépcsős épületet ábrázol, az alsó szinten széles, boltozott kapuval, azaz a "borház" és pice bejáratával. (A különböző hordók és szüretelő kádak miatt itt nagyméretű ajtókra volt szükség.) Ezt a nyílást beüvegezve megtartották a kastély főbejárataként.. Az emeleti terasz kocsi aláhajtóként funkcionált a továbbiakban, miután a külső lépcsőket elbontották.
A főbejárat tengelyében, fokozatosan szűkülő terek végén nyílt a pince egyik lejárata, amit mára elfalaztak. ( Az én gyerekkoromban még megvolt ). A földszint süvegboltozatokkal fedett belső terei is alátámasztják a Hillebrandt-tervvel kapcsolatos megállapítást. (Derecskei Gyula)

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *