Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2021. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)


Kastélyok Magyarországon

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 7574Monnó - Nyáry Pál - kastély (Eladó)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Nyáregyháza, Dózsa György u. 30.
GPS koordináta N 47.262442,E 19.509187
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.nyaregyhaza.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-07-31 - Látogatás dátuma: 2009-07-31 - Utolsó módosítás: 2009-07-31Nyáry-kúria
A "nyáregyházi" előnevet viselő Nyáry család a XV. század óta szerepel, mint a község birtokosa. Első kúriájukat a XVIII. század végén építtették. Az impozáns méretű, az udvari oldalán 10 oszlopos tornáccal övezett épületet az új kastély (Manno-kastély) megépülte után egy darabig még a család használta, majd eladták. A II. világháború után a benne létrehozott lakások miatt jelentősen átalakították. (Leromlott állapotban van.)
Schodelné Klein Rozália itt, vagy a Nyáry Pál által épített kúriában élt öt évet, egészen haláláig - ezt emléktábla is megörökíti a kúria hátulsó honmlokzatán.
Jó lenne, ha a község meg tudná oldani a kiköltöztetést és a kúria (műemlék) felújítását. Gyönyörű lehetne újra ez a reformkori ház (eredeti arculata a Kastélylexikon Pest megye kötetében látható).

Mannó-kastély
A Manno néven ismert kastélyt Nyáry Pál, Pest vármegye alispánja, az 1848-as forradalom egyik vezéralakja majd a Honvédelmi Bizottmány alelnöke kezdte építtetni 1844-ben. Nyári Pál ifjúsága idején még csak földszintes volt, halála után, a kereskedőként és hadiszállítóként meggazdagodott, görög származású Manno család vette meg. Ők emeltették 1910-ben a második szintet, és alakíttatták át az épületet eklektikus stílusban. Az államosítás után a kastélyban óvoda működött.
Két lépcsősorral is feljutunk a második szintre. Van egy szépséges öntöttvas csigalépcső, és van (volt?) egy remek falépcső is, amely az emeletre vezet.
Feltűnő, hogy beépítették azt a helyet is, ahová az erkély alá behajtottak Nyáryék a hintóval hajdanán.
Vannak a házon szép, az átépítés korát jelző részletek, csak néha bontja meg a látványt az oda nem illő újabb hozzáépítés.

A Manno kastély néhány éve magán tulajdonba került, felújították, azaz majdnem. Az új tulajdonos Kastélyszállodaként kívánta hasznosítani, de a Műemlékvédelem beleszólt (könnyen tehette, hiszen neki nem került pénzébe a beleszólás!), csak a felújítás során bekerült műanyag ablakok fára való cseréjével járultak volna hozzá a hasznosításhoz. A tulajdonos beleunt a Műemlékvédelemmel folytatott háborúba, és lemondott a kastélyszálloda befejezésérről, abba hagyta a felújítást, jelenleg a kastély üresen áll, eladó.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *