Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5913Monnó - Nyáry Pál - kastély (Eladó)

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Nyáregyháza, Dózsa György u. 30.
GPS koordináta N 47.262442,E 19.509187
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.nyaregyhaza.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-07-31 - Látogatás dátuma: 2009-07-31 - Utolsó módosítás: 2009-07-31Nyáry-kúria
A "nyáregyházi" előnevet viselő Nyáry család a XV. század óta szerepel, mint a község birtokosa. Első kúriájukat a XVIII. század végén építtették. Az impozáns méretű, az udvari oldalán 10 oszlopos tornáccal övezett épületet az új kastély (Manno-kastély) megépülte után egy darabig még a család használta, majd eladták. A II. világháború után a benne létrehozott lakások miatt jelentősen átalakították. (Leromlott állapotban van.)
Schodelné Klein Rozália itt, vagy a Nyáry Pál által épített kúriában élt öt évet, egészen haláláig - ezt emléktábla is megörökíti a kúria hátulsó honmlokzatán.
Jó lenne, ha a község meg tudná oldani a kiköltöztetést és a kúria (műemlék) felújítását. Gyönyörű lehetne újra ez a reformkori ház (eredeti arculata a Kastélylexikon Pest megye kötetében látható).

Mannó-kastély
A Manno néven ismert kastélyt Nyáry Pál, Pest vármegye alispánja, az 1848-as forradalom egyik vezéralakja majd a Honvédelmi Bizottmány alelnöke kezdte építtetni 1844-ben. Nyári Pál ifjúsága idején még csak földszintes volt, halála után, a kereskedőként és hadiszállítóként meggazdagodott, görög származású Manno család vette meg. Ők emeltették 1910-ben a második szintet, és alakíttatták át az épületet eklektikus stílusban. Az államosítás után a kastélyban óvoda működött.
Két lépcsősorral is feljutunk a második szintre. Van egy szépséges öntöttvas csigalépcső, és van (volt?) egy remek falépcső is, amely az emeletre vezet.
Feltűnő, hogy beépítették azt a helyet is, ahová az erkély alá behajtottak Nyáryék a hintóval hajdanán.
Vannak a házon szép, az átépítés korát jelző részletek, csak néha bontja meg a látványt az oda nem illő újabb hozzáépítés.

A Manno kastély néhány éve magán tulajdonba került, felújították, azaz majdnem. Az új tulajdonos Kastélyszállodaként kívánta hasznosítani, de a Műemlékvédelem beleszólt (könnyen tehette, hiszen neki nem került pénzébe a beleszólás!), csak a felújítás során bekerült műanyag ablakok fára való cseréjével járultak volna hozzá a hasznosításhoz. A tulajdonos beleunt a Műemlékvédelemmel folytatott háborúba, és lemondott a kastélyszálloda befejezésérről, abba hagyta a felújítást, jelenleg a kastély üresen áll, eladó.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *