Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3608Nyáregyháza nevezetességei

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Nyáregyháza
GPS koordináta
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.nyaregyhaza.hu/

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-07-31 - Látogatás dátuma: 2011-09-10 - Utolsó módosítás: 2011-09-12Nyáregyháza 2011 évben ünnepli megalakulásának 600 éves évfordulóját, ennek keretében 2011.09.08.11 között hatalmas rendezvénynapokra került sor.
Volt itt, sütés-főzés (verseny), tűzoltó bemutató, néptánc, koncert, arcfestés, ugrálóvár, modell hajó-, és repülő bemutató,. és sok-sok finomság, vidám hangulattal fűszerezve.

A község nevének "Nyár" előtagja egykori nyárfás helyre utal, melyhez az "egyháza" utótag akkor járulhatott hozzá, amikor a falu elpusztult, és csak templomának romjai maradtak meg. Helytörténeti kutatások szerint a Nyáry család, amelynek neve összefonódik a község történelmével, már az 1300-as évek első felében tekintélyes birtokkal rendelkezett Nyáregyházán, ill. az akkor "Nyár"-nak nevezett birtokon.

A települést először, 1411-ben, "Nyareghaz" formában említik egy Zsigmond király által kiadott oklevélben. Ezekben az időkben Zsigmond a hűségére visszatérteknek a birtokjogukat megerosítő adományleveleket állított ki, ami azért volt fontos, mert a birtokosoknak védelmet nyújtott a hatalmaskodások ellen. Ez késztette a Nyáry családot arra, hogy birtokukra több ízben is királyi adományt szerezzenek (1417, 1438).

Nevezetességei


 • Református-evangélikus közös templom, Nyáry Pál u. 28.
  Az evangélikusok és a reformátusok által közösen használt templom késő barokk stílusban - homlokzat előtti toronnyal - épült a XIX. század végén.
  Az evangélikus oltár a szószék mellett áll, és a református istentiszteletek alatt letakarják. Amikor az evangélikusok használják a templomot, az oltárt a szószék elé húzzák, és a helyére a református úrasztalát helyezik el.

 • Református templom – Felsőnyáregyháza
  A mindössze 40 űlőhelyes kis templom az 1980-as években épült az 50 évvel "öregebb" harangtoronyhoz.
  Különlegessége, hogy a tornyában lévő kisebb harang (1826-ban öntötte Eberhard Henrik, Pesten) eredetileg Nyáry Pál gazdaságában volt munkára hívó harang, melyet az étkezések idején is megkondítottak. Ez a harang kisérte utolsó útjára 1871. április 24-edikén Nyáry Pált, az 1848-as forradalom egyik vezéralakját. Nyáry Pál 1871-ben Pesten vetett véget életének, majd szülőfaluja mellett temették el, s akkor töltötte be a harang ezt a szomorú szerepet.

 • Római Katolikus templom, az egykori Wekerle-kúria (Jézus szíve-plébánia), Dózsa György u. 5., telefonszám: 29 / 490 - 010, kapcsolattartó: Plébániahivatal
  Az egykori Wekerle-kúria klasszicista stílusban épült 1830-ban. Wekerle Sándor miniszterelnök a XIX-XX. század fordulóján vette meg a kúriát Fabiny Teofiltól, a Tisza kormány egykori igazságügy-miniszterétől.
  A II. világháború után, templom hiányában, a katolikusok kapták meg az épületet, és ma is római katolikus plébánia és misézőhely.

 • Nyáry-kúria, Dózsa György u. 30.

 • Mannó-kastély, Dózsa György u. 30.
 • Nyáry Pál politikus
  Nyáregyháza történelmének legkiemelkedobb alakja Nyáry Pál politikus, itt született, 1805. február 27-én. Az 1848-49-es szabadságharcban való részvételével alapozta meg máig tartó hírnevét. Az 1835-től Pest Megye főjegyzőjeként, majd alispánjaként tevékenykedő liberális nemesi politikust a szabadságharc leverése után 10 évi várfogságra ítélték, ahonnan 1856-ban tért vissza kúriájába. Nagy érdemének tekinthető, hogy visszatérése után iskolát szervezett a faluban, felismerte az alsóbb néprétegek iskoláztatásának, szakképzésének szükségességét.
  Nyáry Pál 1871-ben Pesten vetett véget életének, majd szülőfaluja mellett temették el, 1871. április 24.-dikén.

 • Nyáry Pál mellszobra, Nyáry Pál út 20.
  A róla elnevezett iskola előtt áll a település legkiemelkedőbb személyiségének, Nyáry Pálnak (1806-1871) mellszobra.

 • Nyáry Pál sírja
  A temető melletti platánsor végén, a községet határoló, parkosított akácerdőben található.

 • Schodelné Klein Rozália szobra, Nyáry Pál út 20.
  Az első nagy magyar primadonna, Európa több nagyvárosában is fellépett a XIX. század közepén. Szobra szerelmének, Nyáry Pálnak a szülőfalujában áll, a helyi általános iskola előtt.
  A színésznő nemcsak énekhangja miatt volt ismert, hanem a Nyáry Pál alispánnal, a reformkor meghatározó politikusával folytatott viharos szerelme miatt is. Halála után a művésznőt Nyáry Pál szülőfalujában, Nyáregyházán temettette el, sírja a községet határoló, parkosított akácerdőben található. Kapcsolatuk hosszú ideig foglalkoztatta a reformkori nemesi közvéleményt.

 • Schodelné Klein Rozália sírja
  A temető melletti platánsor végén, a községet határoló, parkosított akácerdőben található Schodelné Kiss Rozália, az első nagy magyar primadonna (1811-1854) sírja.
 • Ezredvég Múzeum és Babagyűjtemény, Náry Pál u. 37.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Vér Imre: T. Szerkesztő! Gondolom téves a "Klein/Kiss" név és a Klein a helyes... Üdv.: Vér Imre Schodelné Klein Rozália sírja A temető melletti platánsor végén, a községet határoló, parkosított akácerdőben található Schodelné Kiss Rozália, az első nagy magyar primadonna (1811-1854) sírja.

www.kastlyok.hu * Start *