Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2510Halász-Móricz (Kossuth ház) kúria

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 2370 Dabas, Kossuth L. u. 7.
GPS koordináta N 47.172190,E 19.321800
Régiół Pest
Megye Pest

Internet:

http://www.dabas.hu

e-mail:

tajolo@dabas.hu

Telefon:

29/367-160

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-08-15 - Látogatás dátuma: 2016-08-20 - Utolsó módosítás: 2016-08-25Dabas és egyesült részeinek múltja történelmi és művelődéstörténeti szempontból rendkívül gazdag. A 18. század végének fellendülő gazdasági élete művelődésben és külsőségekben is igényessé tette az itteni köznemesi családokat: gyermekeiket itthon és külföldön is taníttatták, pályájuk kibontakozását segítette a főváros közelsége, a vármegyei életbe való tevékeny bekapcsolódás lehetősége. Az egyre élénkebbé váló társadalmi élet a reformkorban már messze túlnőtt a megyei kereteken is: 1836-ra felépült és működött a Széchenyi-féle kaszinómozgalom jegyében a helyi földbirtokosság adományaiból létesült Kaszinó, s egymásután épültek a klasszicista stílusú nemesi kúriák is.

Az 1830-as évek legelején már állt azoknak az épületeknek nagy része, amelyek a magyar alföldi kúria-építészetben a klasszicizmus legszebb példáit adják. A város büszke hagyományaira, számos műemléképületet gondoz ma is, köztük a régióban is számon tartott szép műemlék épület az 1821-ben, klasszicista stílusban épült Halász Móric-kúriát.
A kisnemesi építkezés legjobb példájaként ismert klasszicista kúria szabadon álló formában, emelt földszinttel, kétoldalt íves kocsifelhajtóval épült. Utcai homlokzata szinte a kastélyok nagyvonalúságát mutatja.

A zárt tömegű épület portikusza két oldalról íves felhajtókon közelíthető meg. Az oszlopokat kovácsoltvasból készült rácsszalag-díszítés köti össze. Az alsó boltozott terek a magas lábazati sávban látható nyílásokon kapnak megvilágítást.
Az alsó szinten vendéglátásra alkalmas terek, az emelt szinten közösségi helyiségek, a tetőtérben vendégszobák vannak.

Az 1821-ben épült nagyvonalú kúria sokáig ipari vállalat központja volt, majd falu- és vendégház lett. Az épületet sok viszontagságos év és hosszantartó leromlott állapot után a 80-as évek elején felújították és korszerűsítették. A kúria önkormányzati fenntartásban működik, a gyóni városrészt és a város egészét megszólító programok, előadások, kiállítások helyszínéül szolgál. Falai között kapott méltó helyet a Halász-Szánthó Emlékszoba.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *