Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2305Cella Septichora - Ókeresztény sírkamrák

Kategória Múzeum

Kép album megtekintése

Cím Pécs, Szent István tér
GPS koordináta N 46.077815,E 18.224537
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.pecsorokseg.hu/

e-mail:

Telefon:

72/510-628

Megjegyzés:

Üzemeltető: Sophianae Örökség Nonprofit Kft.

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-09-26 - Látogatás dátuma: 2009-09-18 - Utolsó módosítás: 2018-01-15A Dóm téren, és lejjebb, a Szent István téren is, már a Világörökséggé nyilvánított ókeresztény temető területén járunk. A kettőt elválasztó sétányról nyílik a Cella Septichora Látogatóközpont - modern bejáratán át juthatunk el az ókeresztény emlékek többségéhez.

A római kori Pécs, Sopianae ókeresztény temetoje 2000 óta a világörökség része. A temeto építészeti emlékei, festett és festetlen sírkamrák, kápolnák, épített sírok és sírboltok, átvészelve az eseményekkel teli évszázadokat, különösen a római kort követo nehéz idoket, szerencsésen fennmaradtak napjainkig. Nem utolsósorban azért, mert az emlékcsoport tudományos értékelésén túl az emlékek megorzése és bemutatása mindig természetes volt a városban élo és dolgozó kiváló történész, régész és építész generációk számára. A Péter-Pál sírkamra jelentoségét már a XVIII. században felismerték és megmentésérol gondoskodtak. A szintén korán elokerült Korsós sírkamrát és a Cella Trichorát is helyreállították az adott kor színvonalán, ugyancsak az ötvenes és hatvanas években feltárt Apáca utcai festett ikersírt és sírkamrákat. A XX. században sokszor nagyon nehéz körülmények között folyt a temeto feltárása.

A Cella Septichora Sopianae késo római ókeresztény temetojének régóta ismert épülete, az egyik legjelentosebb pannóniai szakrális építmény, amelynek teljes feltárására a mai napig nem került sor. „Mostoha sorsát” kedvezotlen elhelyezkedésének köszönheti. Nyugati zárófala a plébánia épülete alatt található, északi és keleti része a Káptalan utca alatt van, 6 méter mélységben. Nincs még egy ilyen épület a magyar régészetben, amelynek feltárására oly sok tervet szottek volna, és amelynek feltárása régész generációk álma volt évtizedeken keresztül.

A hétkarélyos temetői épület, a Cella septichora nevét viseli a látogatóközpont, de itt látható a Korsós és a Péter-Pál sírkamra, amelyek értékes falképeikről kapták nevüket, és több más, számozott sírkamra is.

Az ország egyik legjelentősebb ókori temetői épülete az Ókeresztény Mauzóleum. Ez a Látogatóközponton kívül található, ahogy az Apáca utca 8. és 14. szám alatti házak udvarán feltárt két ókeresztény temetőrészletet is.

A régészeti kutatások nem fejeződtek be, az eddig feltárt jelentős értékek közül jelenleg egyedül a székesegyház keleti szomszédságában található háromkaréjos építmény, a Cella trichora maradt továbbra is elzárva a nagyközönség elől, 1,30 m magasságig álló falainak értékes XII. századi falfestményei csak engedéllyel tekinthetők meg.

A Látogatóközpont autóval nem közelíthető meg, az autót közeli utcában (fizető) parkolóban kell hagyni és gyalogosan kell megközelíteni a Szent István teret, amely már új arcot kapott, a Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa project keretében.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *