Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2963Püspöki Palota - Pécs

Kategória Vallás

Kép album megtekintése

Cím 7621 Pécs, Dóm tér 2.
GPS koordináta N 46.078217,E 18.223486
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Baranya

Internet:

http://www.pecsiegyhazmegye.hu/

e-mail:

latogatas@pecs.egyhazmegye.hu

Telefon:

+36 72 / 513-057

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-09-26 - Látogatás dátuma: 2009-09-18 - Utolsó módosítás: 2018-01-15A pécsi Püspöki Palota a Pécsi székesegyház nyugati oldalánál található műemléki épület, melyet zömmel a 12. század folyamán építettek. A Püspöki Palotán a 19. században végeztek utoljára nagyobb méretű átalakítást Scitovszky János püspök megbízásából. A palota köré csoportosult épületek teszik ki azt a műemléki együttest, melybe bele tartozik a Barbakán is. A középkori eredet látható formáit későbbi átépítések szinte maradéktalanul eltüntették. Az alaprajzi rendszeren és a faltest anyagán kívül emlékét nem isőrzi más, csak az egykori védőtoronnyal megerősített kapualj és a délkeleti torony gótikus ablakának töredékei.

www.civertan.hu

A 12. századból való a trapéz alakú udvart közrefogó északi, keleti és déli szárny, valamint a palota mögötti kert északi oldalán álló épület, melynek helyén akkor a várbeli káptalan Szt. Jánosról elnevezett temploma állott. A reneszánsz korban a palotát jelentősen átalakították, mely időközben folyamatosan gazdagodott és a török hódoltság időszakát is majdnem változatlanul vészelte át. Az első nagyarányú átépítésre a 18. században került sor. A század első felében gazdasági rendeltetésű szárnnyal zárták le az udvar nyugati oldalát. A század második felében pedig Klimó György püspök az egész épületet alapvetően korszerűsítette. Az északi és keleti szárny fölé második emeletsort húztak és a déli szárnyat meghosszabbították a belső vár délnyugati sarkán álló toronyig. A homlokzatok is egységes barokk arculatot kaptak. A tér felé néző főhomlokzatot egy 19. századi metszetről ismerjük, amelyen a Pollack Mihály által átépített, klasszicista Székesegyház mellett még a barokk Püspöki Palota áll. A palotán a 19. században végezték az utolsó nagyobb méretű átalakítást. 1838-1852 között Scitovszky püspök megbízásából lebontották a nyugati szárny egy részét, a hozzá csatlakozó reneszánsz szabad lépcsőbel együtt, s neoreneszánsz stílusban építették át a keleti homlokzatot.

Az impozáns lépcsőházban elhelyezett műalkotások közül a XVIII. században készült gobelinek érdemelnek figyelmet, amelyeket Mária Terézia királynő ajándékozott Klimo György püspöknek. Az ebédlőt Lotz Károly és Dorffmeister István képei díszítik.

Látogatható a pipatórium, a konferenciaterem, a püspöki könyvtár eredeti otthona. A termekben a Petró-gyűjtemény mintegy háromszáz, a XX. századi magyar festészet kiemelkedő alkotóitól származó képe látható, a teraszon pedig tavasztól őszig Mayer Mihály jelenlegi püspök több száz darabból álló kaktuszgyűjteménye élvezi a napfényt.

A kert keleti részében egzotikus délszaki, illetve örökzöld növények között több Zsolnay-kerámia és egy kis aranyhalas medence bújik meg. A kert újabb részének térszervező szökőkútját Trischler Ferenc szobrászművész alkotása, egy kecses nőalak díszíti.


Abban a szerencsében volt részem, hogy a palotát Mayer Mihály megyés püspök mutata be.


A látnivalók nyitásáról figyelje: http://www.pecsiegyhazmegye.hu/turisztika oldalt, vagy érdeklődjön a következő elérhetőségeken:
E-mail: latogatas(kukac)pecs.egyhazmegye.hu
Telefon: 06 72 / 513-057

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *