Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta


Erzsébet királyné újraálmodott ruhái a Bánhorváti Platty kastélyban

Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont

Mutassa be települése értékeit grafikus látványtérképpel!Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 4127Batthyány várkastély - Schloss Burgau

Kategória Kastély , Rendezvényközpont , Várkastély

Kép album megtekintése

Cím 8291 Burgau, Schloweg
GPS koordináta N 47.145130,E 16.098570
Régiół Kelet-Ausztria
Megye Steiermark

Internet:

http://www.burgau.steiermark.at/system/web/default.aspx

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-10-06 - Látogatás dátuma: 2009-10-04 - Utolsó módosítás: 2016-05-18A várkastély, Batthyány Lajos birtoka, egyben a stájerországi uradalmának központja volt.

Burgauban az egykor Batthyány tulajdonában lévő várkastély falán 1998 óta domborműves emléktábla őrzi a magyar miniszterelnök emlékét.

Eredetileg széles árok vette körül, megerősített védelmi rendszert alkotott mint végvár töltötte be szerepét .
1367 említetik először mint az egykori moated kastélyt Kastély a Au.
1429-ben a Neitberg (Neuberg) család tulajdona. A 16. században megvásárolja Mathias von Trauttmansdorff. 1665 - 1753 között, gróf Trauttmannsdorff tulajdona volt.

Csak az új tulajdonos Batthyány hozta meg a város gazdasági fellendítését. 1789 - Gróf Batthyány Károly alapította az első pamutszövödét a régi monarchiában, amely sok munkahelyet teremtett.

Az utolsó magántulajdonosa a kastélynak, gróf Batthyány Lajos volt, a volt miniszterelnök 1849 évi letartóztatásáig.
A vár 1871-óta állami tulajdonában van.

Az épületet 1998-ban helyreállították a toronyban kávézót rendeztek be, a gyönyörű tégla boltíves pincében rendezvényeknek alakítottak ki helyszínt.
Az emeleteket, valamint a boltíves árkádos udvart, kulturális események, például esküvők és konferenciák helyszíneként hasznosítják.


Forrás: http://www.vasiszemle.t-online.hu/2007/04/molnar.htm
A Batthyányak ősei a középkori Rátót nemzetség kővágóörsi (pontosabban felsőörsi) ágához tartoztak. Ebből a Zala megyei ágból származott Kővágóörsi "Kis" György esztergomi várnagy, aki 1397-ben zálogként, két évvel később pedig adományként kapta meg Zsigmond királytól a család névadó birtokát, a Fejér megyei Battyánt, majd György fiai, Albert és László felvették, illetve meghonosították a Batthyány nevet.

A család zsigmondi ágazatának - de talán az egész grófi ágnak is - legrangosabb házasságát maga Batthyány Lajos, a későbbi miniszterelnök kötötte 1834. december 4-én, feleségül véve a cifferi Zichy Károly gróf lányát, Antóniát.

az 1814-ben elhunyt Batthyány Károly gróf, aki stájerországi uradalmában, Burgau mezővárosban angol mintára pamutfonó gyárat alapított, állítólag ez volt a Habsburg monarchia első fonógyára. Batthyány Károly részvényese volt a bácskai Ferenc-csatornának és a Károlyvárostól Fiuméig vezető útnak is, uradalmait pedig igyekezett korszerűsíteni, gazdaságát gépesítette és jelentős szarvasmarha-tenyésztést folytatott.
Batthyány Lajos apja, József Sándor gróf ugyancsak rövid ideig, mindössze nyolc évig (1804 és 1812 között) volt gazdája a birtokainak, azokon azonban így is jelentős fejlesztéseket, illetve modernizációt hajtott végre. Annak érdekében, hogy egybefüggő nagyüzemet alakítson ki, elvégezte a tagosítást - ennek eredményeként alakult ki például az ikervári uradalomban a péterfai és csomaházi allódium - és majorsági épületeket, a Rába folyó mentén pedig malmot, hidat és töltést, illetve utat építtetett. Halála után gazdátlanná váltak a milliós értékű uradalmak, és jelentősen csökkent a jövedelmük. Amikor fia, Batthyány Lajos gróf csaknem két évtizednyi visszaesést követően, 1831-ben átvette a szétzilált gazdaság irányítását, rendkívül tudatosan fogott hozzá birtokainak racionalizálásához.

Batthyány Lajos leginkább azzal tetézte "bűneit", hogy 1848 tavaszán és nyarán a nemzetőrség és a honvédség szervezőjeként megteremtette az önálló nemzeti haderő alapjait, szeptemberben pedig népfelkelést hirdetett Jellasics hadai ellen, sőt lemondása után maga is csatlakozott a népfelkelőkhöz. Noha egy szerencsétlen lovasbaleset megakadályozta, hogy Batthyány Lajos részt vegyen a hadműveletekben, az udvar - mely korábban kétszer is elnézte a Batthyányak hűtlenségét - már a fegyveres ellenállás kísérletét sem tudta megbocsátani a grófnak. Mint közismert, az első felelős miniszterelnököt 1849. október 6-án kivégzték, és minden vagyonát elkobozták.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *