Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3786

Andrássy kastély - Tőketerebes

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 075 01 Tőketerebes - Trebišov, M. R. Štefánika 257/65
GPS koordináta N 48.619577,E 21.721022
Régió Kelet
Megye

Internet

http://www.muzeumtv.sk/

e-mail

trebisov.muzeum@vucke.sk

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-10-09 - Látogatás dátuma: 2009-10-04 - Utolsó módosítás: 2016-05-06A legrégebbi fennmaradt írásos feljegyzés Tőketerebesről egy 1254-es okirat. Bizonyos azonban, hogy a város mai területén már sokkal korábban létezett folyamatosan lakott település. A múltban több ismert nemesi család tulajdonában állt. A 14. században a Drugeth, később a Perényi, majd a Csáky és Andrássy család birtokához tartozott. 1439-ben Tőketerebes korlátozott városi jogokat kapott, és jobbágyvárosként fejlődött tovább. A 19. században a várost és tágabb környékét számos kivándorlási hullám érintette. A kerület gazdasági helyzete a 20. században javult.

A kelet-szlovákiai Tőketerebes (Trebišov) város terjedelmes angolparkjában található az eredetileg barokk-kastély épülete, amelyet később klasszicisztikus stílusúra alakítottak át.

A kastélyt 1786-ban gróf Csáky I. építtette a Parič nevű vár maradványaiból. A 19. században az Andrássy család örökölte, amely neoreneszánsz stílusúra alakította át és idegen országokból származó növényzettel ellátott parkkal vette körül.

Jelenleg a kelet-szlovákiai mezőgazdaság történetét és a tokaji szőlőtermelést bemutató érdekes kiállítások színhelye és a Honismereti Múzeum székhelye.

Figyelemreméltó művészi felépítésű műemlék az Andrássy család 1893-ban neogót stílusban épült mauzóleuma az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó miniszterelnökének, Andrássy Gyulának a szarkofágjával.


Saját tapasztalat:
Ne lepődjön meg a látogató, ha a Múzeum (kastély) ajtaja zárva van, kilincs sincs rajta kívül, viszont van egy csengő az ajtó mellett. Ha megnyomja a csengőt, akkor kijön a Múzeum őr és beengedi a látogatót (magyarul nem tud). A Múzeumban minden csak szlovák nyelven van kiírva, alap kiállítás (állandó), mezőgazdasági anyagot mutat be (gépeket), ideiglenes kiállítások is vannak.

A parkot csak futtában néztük meg, mivel gyanus alakokkal volt tele, érdekes volt, amikor a parkban a séta úton (gyalogos), egyszercsak szembe jött egy rendőr autó, ettől kezdve érthetővé vált miért nincs kilincs a Múzeum ajtaján és miért kell csöngetni.

Kastély történti háttér, forrás: Derecskei Gyula.
Érdekes hasonlóság található a Tiszadobi-, és a család másik mellékága által lakott Betléri -kastély között. A századokkal korábbi betléri épület jelenlegi formában, hosszabb idő alatt, bizonyos adottságokhoz kötötten nyerte el mai formáját és beosztását. Itt a várkastély korábbi kaputornyából alakították ki a lépcsőtornyot. Ehhez csatlakozik a belső udvarból kialakított földszinti hall a közösségi termekkel, valamint az emeleti folyosók a róluk nyíló lakosztályokkal. A két épület külsején is felfedezhetők hasonlóságok. Mindkét épület külső szögletein tornyokat találunk, melyek letűnt korok hangulatát idézik. Véleményem szerint, a két kastélyépület hasonlósága is bizonyítja a rokonságon belüli építkezéseknél, a megszokott és ismert formák ismételt felhasználását.

A tiszadobi birtokot a család betléri ágához tartozó, gróf Andrássy Gyula (1823-1890), a kiegyezést követően az ország miniszterelnöke vásárolta. Az 1848-as szabadságharcban aktívan résztvevő fiatal grófot, menekülése után, jelképesen felakasztották. Arisztokrata körökben a szép akasztott néven emlegették. Kegyelmet kapott, hazatért és Deák Ferenc mellett aktív szerepe volt az 1867-es kiegyezés létrehozásában. Mivel Deák politikai szerepet a továbbiakban nem vállalt, Andrássy lett az ország miniszterelnöke. Tisztségéből eredően, Ő helyezte a koronát Ferenc József fejére. A tiszadobi birtokot fiatalabb fia, ifjabb Andrássy Gyula részére vásárolta.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *