Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2006-2017. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 8597Zichy (kis) kastély

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím 7443 Alsóbogát, Vörösmarty u. 47.
GPS koordináta N 46.521310,E 17.745980
Régiół Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet:

e-mail:

Telefon:

Megjegyzés:

Külső Fő-LINK (Facebook oldal itt nézhető meg)
Összeállította Ă©s fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-10-10 - Látogatás dátuma: 2013-05-29 - Utolsó módosítás: 2018-12-30A "Muemlekek foruma 2" facebook oldalon megosztott VIDEÓ csodás felvételekkel mutatja be a kiskastélyt!

2013.04.26. - Ma reggel az ATV Start+ műsorában bemutatásra került a kúria, felújítása befejeződött, kulturális célokra szeretnék hasznosítani. Kilenc szobát bemutatnak az érdeklődőknek, melyekben helyreállították eredeti formájában a falfestéseket. Előzetes bejelentkezés alapján látogathatóvá tették!
A kastély látogathatósága azt jelenti, hogy Czene Renátánál (0630-653-2201) lehet bejelentkezni , belépő díj ellenében bárki megtekintheti az épületet és környékét.
http://epulettar.hu/cikk/alsobogat-europa-nostra-dijat-nyert-a-festetics-kastely-kiskastely

Alsóbogát fekvése
A Kapos – Koppány menti dombvidéken fekszik, Kaposvártól (légvonalban) 17 km-re. Somogy megyében, Kaposvártól, a megyeszékhelytől 23 kilométerre északra fekvő zsáktelepülés. A Kaposvár - Fonyód útvonalon közelíthető meg, Somogyjádról egy 4 km-es bekötőúton. Somogygesztivel csak egy 2,8 km-es földút köti össze, ha ez burkolatot kapna, a 67-es főútról is elérhető lenne Mernyén keresztül. Vasúti összeköttetése 6 km-re Somogyjádon van.

Felemelkedőben van Alsóbogát. A munkanélküliség sújtotta kis zsáktelepülésen két vállalkozó megvásárolta a kis és a nagy kastélyt. Ezzel munkahelyet és megélhetést biztosítanak a faluban élők egy részének.

Forrás: http://www.umvp.eu/?q=sajtoszemle/elkelt-kastelyok
"Nagyházi Csaba, az egyik legismertebb aukciósház-tulajdonos tavaly tett szert a faluban csak kis kastélyként emlegetett épületre. A tizenhat szobás kúriához jókora földterület is kapcsolódik. A tulajdonos elképzelése szerint nemcsak amolyan nyári rezidencia lesz a ház, hanem egyfajta kulturális központ is. Sőt, bár még konkrét tervek nincsenek, de a biogazdálkodás sem áll távol tőle.". (széljegyzet: Nagyházi Csaba meghalt, sajnos már nem élhette meg a felújítás befejezését.)

"Egy ingatlanközvetítőn keresztül jutottunk Alsóbogátra - mondta Nagyházi Csaba -, és az első pillanatban beleszerettünk a házba. Utána még vagy harminc kúriát megtekintettünk, de ez felelt meg legjobban az elképzeléseinknek. Családi birtok lesz, ahol pihenni, kikapcsolódni lehet, de egyfajta kulturális központot is létre szeretnék hozni. A ház kilenc szobájában gyönyörű, az 1780-as évek végéből származó mennyezeti freskók kerültek elő. Volt, amelyiket átfestették, volt, amelyiket bevakolták. A lényeg az, hogy a legnagyobb alázattal és tisztelettel folyik a feltárás és a restaurálás. Elkészültük után ezeket megmutatjuk az érdeklődőknek. Gondolkodom még egy biogazdaság létrehozásában is, bio-kertészettel, gyümölcstermesztéssel, különféle magvak előállításával, hogy az egészséges környezetből egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Végeredményként – úgy látom most, hogy – nyolc-tíz család megélhetését tudjuk majd biztosítani."

2013.05.29 - Az ATV riportot követően felvettem a kapcsolatot a kúriával és kértem lehetőséget egy látogatáshoz, valamint fényképezéshez. Ezt Soóky Marietta-tól (özvegy) - aki nagyon készséges volt - meg is kaptam, így került sor a személyes felkeresésre, és melynek során készült új képeket a képalbumban el is helyeztem. A korábbi, még felújítás kezdetén készült képeket -Archiv_2009- könyvtárban helyeztem el.

Ez úton is köszönetet mondok a kapott lehetőségért, és elismerésem fejezem ki, a nagyon szép felújítási munkához, mindenkinek, aki részese volt a megújulásnak, az épület megmentésében, továbbá Czene Renátának, aki a bemutatás során idegenvezetőm volt.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *