Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 5396

MKKE szakmai kirándulás

Kategória Kastély

Kép album megtekintése

Cím Alsóbogát
GPS koordináta N 46.506070,E 17.742860
Régió Dél-Dunántúl
Megye Somogy

Internet

http://www.kastelyegyesulet.hu/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-10-11 - Látogatás dátuma: 2009-10-10 - Utolsó módosítás: 2009-10-11A Magyar Kastélyok és Kúriák Egyesület 2009. október 10-én tartotta szakmai kirándulását.
Az uticél Somogy megye, ezen belül:

  • Alsóbogát - Festetics kastély (romos, felújítás előtt lévő épület)

  • Alsóbogát - Zichy kúria (felújítás alatt lévő épület)

  • Felsőmocsolád - Bánó - Kacskovics kastély (felújítása kész, kastélyszálló-Panzióként üzemeltetett épület).

Mindhárom épület magántulajdonban van, jó példák a felújítás előtt, alatt és után bemutatására, érezhető a tulajdonosok gondoskodása, épületszeretete, kulturális örökségünk megőrzése iránti érzékenysége.


Alsóbogát - Festetics kastély
A kastélyt fejvédővel jártuk be.

A kastélyt Blaskovich Tamás az MKKE tagja mutatta be. Az épület romos állapotban van, a feltárása már megtörtént, közvetlen környezete kitakarításra került. Az épülethez nagy park terület tartozik. Az épület belseje helyenként nagyon romos állapotban van, de belső takarítása megtörtént, így fejvédő sisak kíséretében az épületet bejárhattuk. Megismerkedtünk a kastély történetével és a fejlesztési elképzelésekkel.
A kastélyprojekt vezetője, Szelényi Orsolya szerint öt év múlva egy szálloda és kulturális központ fog Alsóbogáton üzemelni, a kastélyban, ahol apartmanok és vendégszobák kerülnek kialakításra.
A vezetés során először egy lesötétített szobába vezetett az utunk, ahol a kastély építésének évszáma volt kirakva mécsesekből, különös hangulatot adott a nem mindennapi látvány. A házigazda tízóraival vendégelt meg bennünket.
A teljes kastélyt bemutató oldal itt nézhető meg!

Alsóbogát - Zichy kúria
A kúria teraszán került sor a pezsgő koccintásra.

A kúriát Nagyházi Csaba MKKE tagtársunk mutatta be. Az épülethez nagy földterület is tartozik, amely megtisztítása befejeződött. A felújítás több helyszínen is történik, magtár, főépület (kúria). A közlekedési utak kialakítása folyamatban van, az épület külső felújítása elkészült, a tetőzet teljesen rendbe lett hozva, belső felújítása folyamatban van. Építési és restaurálási munkák folynak, vannak már teljesen kész helyiségek, az épület fűtése (padlófűtés) már elkészült. Az épület egyik felében már bent lakik a család, a végső hasznosítás célja is családi jellegű.
A háziak egy pohár pezsgőre invitálták a vendégek, nem vezető tagjait.
A teljes kastélyt bemutató oldal itt nézhető meg!

Mivel jócskán elszaladt az idő, így a következő helyszín előtt a társaság úgy döntött, hogy éhes, és enni kéne, így útközben betértünk Kisvárdán egy csárdába, ahol finomat ettünk és közben hangulatos beszélgetés folyt. Tele hassal indultunk tovább harmadik helyszínünkre.

Felsőmocsolád - Bánó - Kacskovics kastély
Búcsúzásul még egy csoport kép, az útközben megcsappant társaságról.

A kastélyt Mocsai Lajosné MKKE tagtársunk mutatta be. A kastélyt szépen ápolt park veszi körül. A vendégek a pincétől a padlásig megtekintették a gyönyörűen felújított kastélyt, betekintést kaptunk a család történetbe is, archív képekkel illusztrálva (a folyóson elhelyezve), sőt még az Ősök Díszmagyar ruházatát is megtekintettük, amely a folyósón egy vitrinben került elhelyezésre. A háziak szeretnék helyreállítani a parkban lévő tavacskát is, de ennek megvalósítása a bürokrácia rengetegében még nem látható tisztán.
A háziasszony finom almás pitével vendégelt meg bennünket, sőt még a fügefáról érett fügét is kóstoltunk.
A teljes kastélyt bemutató oldal itt nézhető meg!

A kiránduláshoz az időjárás is kegyes volt hozzánk, napsütésben 22 fokos kellemes őszi melegben tölthettük el, e tartalmas, szép élményt nyújtó napot.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai
Gizike: Van egy nagymret fotelom, nagyon szp, mogyor-szn bortssal, amit valamelyik kastlynak ajndkoznk. Elvitelrl gondoskodni kellene. Budapest 1194 Fadrusz u

www.kastlyok.hu  * Start  *