Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1462

Stanjel - középkori város

Kategória Várkastély

Kép album megtekintése

Cím Stanjel
GPS koordináta N 45.823558,E 13.844801
Régió
Megye

Internet

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-11-10 - Látogatás dátuma: 2009-10-19 - Utolsó módosítás: 2018-02-12A kastélyt a 15. század végén építették, mint a védelmi berendezést a török betörések ellen. A legrégebbi maradványai a kastély, amely a középkorba nyúlik vissza. 1508-ban Stanjel egy rövid ideig velencei uralom alatt volt, míg pusztulása után a Habsburgok tulajdonába került.

Stanjel városa a 17. század egyik mintája a feudálizmus architektúrájának.
A végleges megjelenésétt a kastély grófok Cobenzl birtoklása alatt a 17. század végén kapta, a kastélyt a gróf, lakóhelyül használta. Az első világháború alatt a kastélyt átalakítottak tisztek részére, katonai kórháznak az osztrák-magyar hadsereg számára, míg a második világháború alatt súlyosan megsérült.

A vár, valamint a templom és a falu piaca, a központi része a településnek. A a kastély felújított részében, a termek befogadtak egy gyűjteményt, a híres szlovén festő és grafikus Lojze Spacal grafikáiból. A grafikák témáját a környező karsztos táj képezi. Van egy szép terasz és egy bár is, amely már felújításra-, és megnyitásra került.

Késő gótikus templom Szent Dániel-nek szentelve, a várban helyezkedik el, a 15. században közepén épült, a 17. században újjáépítették, ekkor kapta a különösen kiemelkedő templomtornyot. A templom építészeti szempontból meglehetősen szokatlan. Annak ellenére, hogy barokk külsejét is megőrizte alapvető gótikus elemeket tartalmaz, és így továbbra is az egyik legszebb példája ennek a stílusnak a Karszt régióban.

Stanjel-ben van néhány tipikus karsztvidéki ház. Láthatjuk a kő csapadékvíz csatornát, és ciszterna is kőből készült. Egy jellemző karszt házat teljesen kőből készítettek, beleértve a tetőt is. Érdemes megnézni egy ilyen karszt házat, amelyben múzeum került berendezésre, a látogatási igényét jelezze a várban.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *