Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 1366

Skofja Loka - középkori város

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Skofja Loka
GPS koordináta N 46.164180,E 14.306680
Régió
Megye

Internet

http://www.skofja-loka.si/

e-mail

Telefon

Megjegyzés

A GPS koordináta a fizető parkolóra mutat.
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2009-11-10 - Látogatás dátuma: 2009-10-20 - Utolsó módosítás: 2018-02-12Ljubljanától mintegy 20km-re északnyugatra, a Selška Sora és a Poljanska Sora folyók összefolyásánál található antik városka a szűk történelmi tereivel, kacskaringós utcácskáival, a város fölé magasodó várával, a kis folyókon átívelő hídjaival és a környező zöldellő hegyekkel és dombokkal csodás látványt nyújt az idelátogatóknak.

973-ban említik először a várost írásos emlékek, mely oklevél tanúsága szerint II. Ottó német-római császár Stara Loka települést és környékét a bajor Freising püspöknek, Abrahamnak adományozza.
A püspök a városhoz közeli dombon építi fel várát, mely az uradalom és az ispánjai székhelyéül szolgált. A vár tövében alakult ki a város, mely a püspöki birtokra utalva a Škofja Loka (püspökhely) nevet kapta.

Mivel a XIX. században a város nem nőtt tovább, valamint ipart sem telepítettek a városba, így szinte érintetlenül megmaradt a földrengés utáni középkori városkép, az óváros 1963-óta műemlékvédelem alatt áll.

Skofja Loka a legjobban megőrzött középkori város Szlovéniában. A legtöbb épület a régi városrészben a 16. század végéről való.Az ó-város központi tere felett helyezkedik el a Skofjeloski várkastély.

Egy séta a történelmi városban a Stone kapucinus hídon kezdődik , ezen juthatunk el a Felső térre. A hídat Lipót püspök építette a 14. században. A sors akarta, hogy ugyanaz püspök, átlovagolva a hídon, megriadt a lova és leesett a hídról, mindkettek a vízbe fulladtak. A híd faragott kőből épült, félköríves formájában.
A híd tisztes kort élt meg, több mint 600 éve a kapucinus híd egyik legrégebbi építészeti műemlékek Közép-Európában.

Az impozáns kastély áll a város felett - ma egy múzeum van benne berendezve, amelyben állandó kiállítások és kulturális rendezvények helyszíne.

Különleges hangulata van az ó-városnak, a főtéren sétálva megcsodálhatjuk a régi, középkorból származó épületet, melyek közül némelyet szépen felújítottak, de vannak még köztük leromloott állapotú házak is.

Parkolni, közvetlenül a főtér mellett lehet egy fizetős parkolóban.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *