Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 2220

Aiguille du Midi - Mont Blanc-Café a világ tetején

Kategória Utazás

Kép album megtekintése

Cím Chamonix
GPS koordináta N 45.923481,E 6.872807 - nem pontos!
Régió
Megye

Internet

http://www.chamonix.net/english/sightseeing/aiguille_du_midi.htm

e-mail

Telefon

Megjegyzés

Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-01-31 - Látogatás dátuma: 0000-00-00 - Utolsó módosítás: 2010-01-31Egy e-mailben kapott multimédiás képsorozat hívta fel a figyelmemet a különleges helyre: Kávézó a világ tetején.

Annyira érdekesnek találtam, hogy elkezdtem adatokat gyűjteni egy esetleges Franciaországbeli kirándulásra. Viszont olvasva egy élménybeszámolót, és nézegetve a szállás lehetőségeket (minőség és árak), arra a következtetésre jutottam, hogy nem valószínű, hogy ottartózkódással lehetségesnek tartanám a megismerését. Két hetet fordítottam adatgyűjtésre, hogy ne vesszen kárba, hátha másnak tudok segíteni ezért összefoglalva közzé teszem.

Nem mondtam le róla teljesen, lehetségesnek tartom, hogy Svájc felől (ottani szállás központtal, Zermatt környéki szállás) azért még látok rá esélyt, hogy felkeressük, legalább a Aiguille du Midi-t, ez lenne a kávézó a csúcson, majd meglátjuk.

Ha viszont bárki már járt, vagy ez után fog járni a helyen, és közreadásra szánná tapasztalatait, képanyagát, szívesen adok rá lehetőséget az oldalamon.

Egy kis ízelítő:
A Aiguille du Midi felvonó
Chamonix központjától két szakaszban visz fel a csúcsra. Az első szakaszban viszi a látogatókat a Plan de lAiguille (2300m). A második szakaszban, végigsétálva Les Pelerins gleccser előtt emelkedik fel a North Face.
A felső állomásnál (3842m) az Alpok hihetetlen látványa terül a látogató elé. Nyáron lehetőség van a helyszínen hegymászó utakra is, a csúcsra a Aiguille.

A felvonó állomásom több terasz van, ahol a látogatóknak páratlan kilátás nyílik a svájci, francia és az olasz Alpokra. Egy tiszta nap meg lehet látni a Matterhorn, Monta Rosa és a Grand Combin csúcsokat is.

A szikla belsejében egy lift emelkedik (42m) a felső teraszra 3842m. Innen indul egy kabonos, kétszakaszos felvonó a Helbronner csúcsra (3 kabin összekötve). Ez a legközelebbi hely ahonnan már csak hegymászással juthatsz el a Mont Blanc csúcsra.

Maga az útvonal:
Chamonix - 72 szem. nagykabinos felvonó
Chamonix centre ville (1035 m) – Plan de L’Aguille (két szakaszos, 2317 m) – Aiguille du Midi (66 szem.nagykabinos, 3777 m) – lift (42 m, 3842 m), kávézó (30 személyre).
Panorama lift Mont-Blanc, két szakaszos kabinos felvonó – Helbronner (3482 m)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mont_Blanc
A Mont Blanc (fonetikusan: [mobla]) vagy olaszul Monte Bianco (jelentése mindkét nyelven: „fehér hegy”) az Alpok, Nyugat-Európa és egyben az Európai Unió[1] legmagasabb hegye. A franciák úgy is hívják: La Dame Blanche („A fehér hölgy”). Magassága kb. 4810,9 méter, de ez a hóesés, az időjárás, illetve a jégsapka mozgásának függvényében évről évre néhány métert változik. Tágabb értelemben a Mont Blanc-tömb csúcsok egy csoportja.

A hegy a francia Haute-Savoie és az olasz Valle d’Aosta régiók között fekszik. A csúcs hovatartozása vitatott, mindkét országban sokak szerint a saját területükön van. A Franciaország és a Szárd–Piemonti Királyság közti 1861-ben megkötött szerződés szerint a határ a Mont Blanc legmagasabb pontján van („monte sur le groupe du Mont Blanc, en touche le point le plus élevé”) és azóta nem született újabb definíció, de a francia térképek gyakran mégsem ennek alapján jelölik a határt.

A két legismertebb város a Mont Blanc közelében a francia Chamonix (az első téli olimpia színhelye, 1924-ben), illetve az olasz oldalon az Aosta völgyben Courmayeur. A két várost köti össze az 1957–65 között épített, 11,6 kilométer hosszú Mont Blanc alagút, amely az egyik legfontosabb az Alpokat átszelő útvonalon.
A Mont Blanc tömbje a hegymászók és síelők paradicsoma.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *