Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3039

Mailath kastély - Főnix Kastélyszanatórium

Kategória Kastélyszálló , Kastély

Kép album megtekintése

Cím 2673 Nógrádgárdony, Kórház u. 1.
GPS koordináta N 48.043388,E 19.415116
Régió Észak-Magyarország
Megye Nógrád

Internet

http://www.kastelyszanatorium.hu/

e-mail

info@kastelyszanatorium.hu

Telefon

+36-35-371-527

Megjegyzés

A szanatórium szolgáltatásaival kapcsolatos tájékoztatás: +36-1-202-0683
Összeállította : Egresi János , fényképezte: www.kastelyszanatorium.hu - Felvitel dátuma: 2010-02-06 - Látogatás dátuma: 2011-05-09 - Utolsó módosítás: 2015-03-12Köszönetem Görög Rudolf szállodaigazgató úrnak, hogy lehetőséget adott a kastélyszanatórium megismerésére és bemutatására.

Katélytörténet
A kastélyt az utolsó tulajdonos, gróf Mailáth Géza építtette 1895-ben, Hubert József építész terve alapján.
A Csitár felől érkező elsőként egy bal oldalon lévő, hosszú, régi építésű istálló mellett halad el. Jobboldalt a hatalmas parkban a neoreneszánsz stílusú emeletes kastélyt láthatjuk.

A volt uradalmi központ épületeinek jelentős része még ma is látható: a kastéllyal szemben a kasznár (kulcsár-ház), az országút kanyarulatánál az intéző lakása. Állnak még a cselédházak, az istállók, az egykor a gépek javítását végző műhelyek. Az 1900-ban épült iskola (jelenleg a Palóc Múzeum raktára) két cselédháztömb között fekszik.

A gróf sokat utazott a világban, és sok mindent látott, sok mindent gyűjtött, fogékony volt a szépre. Igényesen épített kastélya mellett az akkori viszonyok között korszerű gazdasági épületeket is létesített. Hasonló igényességgel alakította ki a kastély körüli parkot, hozzáértéssel válogatta a telepítendő fafajokat. Utazásairól nemcsak műtárgyakat hozott, hanem növényeket, facsemetéket és cserjéket is. A világban szerzett tapasztalatait igyekezett itthon megvalósítani. A park kialakításakor a fák telepítésének térbeli rendjét, a park sétaútrendszerét terv szerint végeztette. A növényállomány jelenleg is fajgazdag, bár az utóbbi évtizedekben átgondolatlanul, oda nem illő fafajokat telepítettek. A parképítésben járatlan, jó szándékú beavatkozások inkább ártottak a környezetnek. A park meglévő fái a kaukázusi szárnyasdió, a keleti luc, a török mogyoró, a juhar, a tölgy, a feketefenyő, a japán akác és a fehér akác. Az újonnan telepített fafajok közül fontosabbak a berkenyék, a bejáratnál található liliomfák és a tulipánfa.

A II. világháború után az államosított kastélyt úttörőüdülőként hasznosították, az 1960-as évektől Tüdőbeteg Intézetet helyeztek el benne. 2006 szeptemberéig a Nógrád Megyei Önkormányzat, mint működtető üzemeltetésében Tüdőszanatóriumként működött, 60 aktív és 40 krónikus ággyal. A megye új egészségügyi struktúrájának kialakítása során az intézményt funkcionálisan összevonták a Balassagyarmati Kenessey Albert Kórházzal, és a Megyei Önkormányzat az épület értékesítése mellett döntött.

Az új tulajdonos a FŐNIX-MED Zrt. egyik vállalkozása, a Gárdony Projekt Kft., mely az épületegyüttest a továbbiakban is egészségügyi intézményként kívánja üzemeltetni.

Nógrádgárdony település története
Gárdony puszta a középkorban még önálló községként szerepel az összeírásokban. A források szerint temploma is volt. A török háborúk idején néptelenedett el és vált pusztává. A puszta nagy kiterjedésű határát az egymást váltó földbirtokosok csak a 18. század végén, a 19. század első felében kezdték művelés alá vonni. Jól felszerelt uradalmi központtá Mailáth István Géza gróf tette, aki 1894-ben, házasság révén jutott Gárdony pusztához. A puszta neve 1912-ig Gárdony (a középkorban Gárdon), 1912-től 1956-ig Mailáthgárdony, 1956-tól Nógrádgárdony. A 18. században az évenkénti szülések száma alapján 20-25 családnál több nem lakhatott Gárdonyban.

1880-ban Zichy Nándor (felesége Zichy Lívia) vásárolta meg az akkor már munkaeszközökkel is jól ellátott gazdaságot. Alig másfél évtized múlva új tulajdonosa lett Gárdony pusztának. Zichy Nándor leányát, Mariettát, Székhelyi Gróf Mailáth István Géza feleségül vette 1894-ben. Mailáth Géza a Torkos család számára - Ybl Miklós terve alapján - épített földszintes kastélyt részben lebontatta, részben átalakította, helyére Hubert József építész terve szerint egyemeletes neoreneszánsz stílusú épületet emeltetett. A gárdonyi gazdaságot új cselédházakkal bővítette, modernebb gazdasági eszközöket szerzett be, generátorral fejlesztett árammal látta el a pusztán lévő épületeket.

A rendelkezésünkre álló adatok szerint Mailáth Géza nem fejletlen gazdaságot vett át 1894-ben elődeitől. Torkos Mihály 1853-ban, egy fiatal, Egerben született tiszttartót alkalmazott Gárdony pusztán, aki a gazdálkodás mindennapi munkáját irányította.

A II. világháború után a megszűnt uradalmak földjeinek egy részét a falu és a puszta szegényebb családjai között osztották ki, majd az 1950-ben megalakult termelőszövetkezet lett a puszta tulajdonosa.

FŐNIX KASTÉLYSZANATÓRIUM:
Komplex szív- és érrendszeri diagnosztika és életmód-terápia.

Az Főnix Kastélyszanatórium exkluzív primer és szekunder kardiológiai prevenciós és rehabilitációs központ.
A kardiovaszkuláris kockázati tényezőket a legkorszerűbb eszközökkel mérjük fel, majd egyénre szabott javaslatot teszünk a további tudatos életvezetésre és egészségmegőrzésre. A kastélyszanatóriumban az akut beavatkozást követő utókezelést európai színvonalon, képzett szakemberek segítségével, korszerű eszközparkkal és igényes hotelszolgáltatás mellett biztosítjuk. A Főnix Kastélyszanatórium ideális környezetet nyújt a gyógyuláshoz: kiváló természeti adottságokkal rendelkezik, szubalpin klímája nagyban hozzájárul a testi-lelki regenerálódáshoz.

Főnix mitológia.
A főnix egy mitikus szent tűzmadár, mely eredetileg az egyiptomi mitológia egyik teremtménye volt, de számos vallásban megtalálható jelkép. A főnix gyönyörű vörös-arany tollazatú hím madár, mely élete végén fahéj-ágacskákból fészket épít, meggyújtja, és vele együtt porrá ég. A hamvakból ezután egy új, fiatal főnix születik újjá, amely bebalzsamozza az öreg főnix maradványait egy mirhából készült tojásba, és eltemeti Héliopoliszban, a „nap városában”.
A főnix a feltámadás és az örök élet jelképeként a korai keresztény kultúrában is megtalálható. A kereszténységben a főnix az időszakos megjelenés és újjászületés, az örök élet és a feltámadás jelképe, akárcsak maga Krisztus, akinek ez az egyik szimbóluma. Számos vértanú mögött látható pálmafán ülve, jelezve újjászületésüket. A főnix a paradicsomba jutott, üdvözült lélek jele, míg síremlékeken a romolhatatlanságot és halhatatlanságot jelképezi.

Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu  * Start  *