Kastély, Kúria, Kastélyszálloda, Vár, Templom, Műemlék, Utazás - Egresi János (2013. HUNGARY)

Magyar English DeutschKapcsolat:

e-mail

A portál magán portál, magán véleményt tartalmaz!
Jogi nyilatkozat


Látogatottsági statisztikák
www.kastélyok.hu
2006.05.21 óta


www.kastélyok.hu
2015.03.04 óta
Barangolások Európában Határok nélkül (Egresi János)

Kiemelt kategoriák
( Magyarország )

- Kastélyszálloda
- Kastély
- Vadászház
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Étterem
- Pincészet
- Panziół
- Utazás (Travel)


( Ausztria )

- Kastély
- Vár
- Várkastély
- Múzeum
- Templom-Vallás
- Panzió
- Utazás (Travel)


Kastélyok Magyarországon

Ennek a lapnak a megtekintés száma: 3325

Kisnemesi Otthonok 9.Országos találkozója

Kategória Kúria

Kép album megtekintése

Cím 5600 Békéscsaba, Gyulai út 5.
GPS koordináta N 46.681744,E 21.103234
Régió Dél-Alföld
Megye Békés

Internet

e-mail

munkacsyhaz@mail.globonet.hu

Telefon

66/442 080

Megjegyzés

Részvétel nincs korlátozva, bárki résztvehet a rendezvényen!
Összeállította és fényképezte: Egresi János - Felvitel dátuma: 2010-02-06 - Látogatás dátuma: 2010-03-25 - Utolsó módosítás: 2015-03-05Műemlék sorsok nyomában
Kisnemesi Otthonok 9. Országos Találkozója - 2010. március 25-26./b>
Békéscsaba, Munkácsy Emlékház

2002 óta minden év március utolsó napjaiban rendezzük meg a 150 éves, klasszicista Steiner-Omaszta kúriában működő Munkácsy Mihály Emlékházban a találkozót.
Első nap hagyományosan előadások hangzanak el a hazai és a határon túli műemlékek mai helyzetéről, hasznosításukról, az épített örökséghez kapcsolódó életmódról. Nyolc év alatt 54 előadást hallgattunk meg.
Minden alkalommal bemutatunk a térségünkben lévő műemlékeinkből és gasztronómiai kalandozásokat is teszünk nemzetiségeink étel és ital különlegességei körébe. Eddig 19 település 32 műemlékét, 9 múzeumát és 19 éttermét látogattuk meg.
Mészáros Zsuzsanna a Munkácsy Emlékház igazgatója.

Program:
25-én, csütörtök délután 14 órától előadások:
A találkozót Domonkos László - a Békésmegyei Önkormányzat elnöke nyitotta meg, visszaemlékezve a Munkácsy Emlékház felújítására és megnyitására. Felsorolta a másnapi kirándulások helyszíneit, kiemelve, hogy egy más világgal találkoznak majd a résztvevők. A megye szeretné a még meglévő kastély és kúria épületeit megmenteni, lehetőleg megtartva azt megyei tulajdonban, értelmes hasznosítási célokkal.

Gergely Zsolt - Műemlékek Nemzeti Gondnoksága műszaki igazgatója, jó példák műemlékügyben, tájékoztatást adott a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának tevékenységéről, Fertődről, Edelényről. Jó volt hallani, hogy végre pénzt is kap a szervezet a kiemelt műemlékek helyreállításához, szinvonalas vendégfogadás feltételeinek megteremtéséhez.


Egresi János a Kastélyok és Kúriák Egyesület tagja, kastélyok itthoni és külföldi hasznosításairól mutatott be példákat képek vetítésével.
 • Tuzsér - Lónyai kastély, évek óta hasznosítása nem történt meg, bár az MNG felújította
 • Szilvásvárad - Erdődy-Pallavicini kastély, magántulajdonban, a La Contessa Kastélyhotelként hasznosítják, a felújítás szép példája, ahol a park helyreállítására is gondoltak
 • Vásárosnamény - Tomcsányi-Lónyai kastély, nagyon szépen felújított kastély, a Beregi Múzeumnak ad helyet, ahol mintegy 40.000 leletet, tárgyat őriznek és ahol kutatásra is adnak lehetőséget
 • Csákvár - Eszterházy kastély, A Fejér Megyeu Korház rehabilitációs részlegének ad helyet, ápolt parkkal, jó állapotban tartott épülettel, a kápolnát jó lenne helyreállítani
 • Acsád - Szegedy kastély, szépen felújítva, Vas meygei Önkormányzat Idősek Ottona van a falai között, látogatható, méltóan büszkén mutogatják
 • Pomáz - Teleki-Wattay kastély, Kóruskastély, példamutató a hasznosítás sokfélesége (rendezvények, hangversenyek, étterem, kastélyszálló)
 • Fehérvárcsurgó - Károlyi kastély, Európai Kulturális központ, példaértékű a hasznosítési, üzemeltetési megoldás, Állami tulajdonban, de szerődéssel 99 éves hasznosítási megállapodás a Károlyi Alapítvánnyal. Sokrétű hasznosítás (rendezvények, hangversenyek, kápolna, könyvtár, étterem, kastélyszálló)
 • Gars am Kompf (Ausztria) várrom, jó példája, hogy egy romot is jól lehet hasznosítani. 21.-dik éve Nemzetnözi Nyári Opera Fesztivál helyszíne
 • Kornberg (Ausztria) várkastély, magántulajdonban, magánmúzeum, étterem, és nagy rendezvények helyszíne (szőnyegvásár, Adventi vásár)
 • Füssen (Németország) várkastélyok, Európáben egyedülálló értéket képvisel, hasznosítása, szervezettsége példaértékű, évente 1,3 millió látogatot fogad, nyári hónapokban napi 6000 látogató fordul meg.


Dr. Virág Zsolt a Magyar Kastélylexikon szerkesztő-írója, a Kastélylexikon 10. - Békés megyéről - szóló kötetét mutatta be, lehetőséget adva arra, hogy helyben megvásárolható volt a kötet, Zsolt dedikációjával. Békés megye szomorú példája a kastély és kúria örökségünk elpusztulásának, a mintegy 260 épületből 2/3 elpusztult, mára már csak töredék maradt fenn.

Dr. Halmágyi Pál a Makói József Attila Múzeum igazgatója, Makó és környékének kastélyairól, templomairól tartott előadást, így bemutatta az Óföldeáki erődtemplomot és a Návay kastélyt és kúriát is.

Széphegyi László a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól, Tótkomlós műemlékeiről, kiemelve közülük a Szlovák tájházakat és az evangélikus templomot.

Kis Béla Békéscsaba építésze, Békéscsaba néhány nevezetes épületének helyzetéről számolt be.

19 órától egy különleges műsort láthattak a résztvevők, korhű kosztümbe öltözött barátnők, egymással beszélgetve, játékosan mutaták be az Emlékház kiállítási anyagát.

Nem marad el a szokásos csabai kolbász és alföldi borok kóstolója sem a pincében.26-án, szombaton 8 órától kirándulás:
Tótkomlós Szlovák tájházak és az evangélikus templom,
Óföldeák: Návay kastély és erődtemplom,
Makó: József Attila Múzeum, a megyeháza, József Attila emlékház
Kiszombor: Rónay-kúria ahol a vendégsereg ebédet is kapott.

Szervező és rendező:
Munkácsy Mihály Emlékház, Békéscsaba (Steiner-Omaszta kúria)
5600 Békéscsaba, Gyulai út 5. Tel: 66/ 442 080, e-mail: munkacsyhaz@mail.globonet.hu


Külsõ hivatkozások:


Az oldalt megnézők hozzászólásai

www.kastlyok.hu * Start *